Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


E80 TORTA

2008.01.25

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):

A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt, 5 dkg vaj.

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 4 tábla (40 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál csokoládélikőr (kihagyható vagy rummal helyettesíthető).

A kávékrémhez: 5 dl tejszín, 6 tábla (60 dkg) fehércsokoládé, 1 csapott evőkanál instant kávépor (aki szereti az erősebb kávés ízt, tehet bele akár két kanállal is), egy evőkanál kávélikőr (kihagyható).

20 dkg fehér marcipán, 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor.

  

Kép

 

Elkészítés:

A torta készítése a hűtés miatt hosszabb időt igényel: este kezdjük a krémkészítést, reggel betöltjük a tortát, és délre tálalható.

A csokoládékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a csokoládélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A kávékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A fehércsokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a kávéport, és tejszínt állandóan kevergetve forrásig hevítjük. Közben a csokoládé és a kávé föloldódik. A keveréket nem forraljuk, amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a kávélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A piskóta elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
A vajat fölolvasztjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a négy kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A habba belekeverjük az olvasztott vajat, de a vajjal már nem verjük tovább.
Aztán a lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Két lapos körlapot sütünk belőle.
A két piskótalapot rácson kihűtjük.

A marcipánból egy a tortaforma méretével megegyező méretű körlapot nyújtunk.

A krémekre vonatkozó hűtési idő letelte után a krémeket kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel külön-külön kemény habot verünk belőlük. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

  

Kép

  

Ha a kétféle krém elkészült, jöhet a torta összeállítása.

A kapcsos tortaformánk aljába egy piskótalapot terítünk. A sötét csokoládékrém felét rákenjük.
Erre jön a marcipánlap, amit kicsit lenyomkodunk.
A marcipánlapon egyenletes vastagságban elosztjuk a maradék sötét csokoládékrémet.
Erre tesszük a második piskótalapot. Ezt is lenyomkodjuk.
A torta tetejére a kávékrém kerül szintén egyenletes vastagságban elosztva.
Végül az egészre vékony kakaópor-fátyolt szitálunk.

 

Kép


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

E80 torta

(Szamóca, 2010.04.15 17:01)

Szia Tomi!
Azért használtam viszonylag sok csokit a krémhez, mert én nem teszek a tortákba és süteményekbe zselatint, ezért csak magából a csokiból és tejszínből kell stabil, szeletelhető krémet kapnom.
A fehér csokiból készülő trüffelkrém a tapasztalatom szerint sokkal lágyabb, mint a tejcsokis vagy étcsokis.
A fehércsokis krém nem lesz túl édes ennyi csokitól. Már csak a kávé keserűsége miatt sem.
Az viszont tény, hogy ebből a tortából nem eszik meg 4-5 szeletet egyszerre az ember. :)
A kész torta tényleg elég magas. Kb. 15 centi magasságú.

Tomi

(E80 torta, 2010.04.15 15:57)

Szia Szamóca!
Szeretném megsütni az E80 tortát, elolvastam a receptet, nagyon jónak hangzik:P
Picit félek, nem sok a 60 dkg fehércsoki, fel fog olvadni a fél liter tejszínben, nem lesz túl édes?
Valamint arra lennék m ég kíváncsi, hogy egy sima háztartási tortaforma elég magas lesz neki vagy inkább használjak egy magasabb tortakarikát összeállításkor? Mert a képen elég magasnak tűnik, kb hány cm magas lesz?

Köszi a választ!

E80 torta

(Szamóca, 2010.03.22 10:32)

Szia!
A tortalapot nyugodtan megsütheted előző nap is.
Kihűlnie mindenképp ki kell, mert ha melegen töltöd be, akkor megolvad a krém és a marcipán.

Időzítés

(j.e.d., 2010.03.21 21:37)

Kedves Szamóca,
az előkészítési fázisban vagyok :), már mindent beszereztem, csak az ünnepelt születésnapjáig kell kbírni. Azt áruld el, kérlek, mennyivel az összeállítás előtt érdemes elkészíteni a piskótát? Kb. annyival, hogy kihűljön, vagy azt is előző este érdemes, vagy ki se kell teljesen hűlnie?
Válaszodat előre is köszönöm, üdv,
j.e.d.

E80 torta

(Évi, 2010.03.19 07:18)

Köszönöm szépen hogy megosztottad ezt a receptet velünk, nagyon bevált, az egyik kedvencünk lett.

E80 torta

(Szamóca, 2010.03.11 09:14)

Gratulálok a sikeredhez! Nagyon örülök, hogy neked is bevált a recept.

E80 torta

(Gyönygi, 2010.03.10 15:02)

Kedves Szamóca!
Hétvégén Tamás napra megcsináltam a tortát.A 4 hónapos ünnepelt ugyan nem kóstolta, de mindenki másnak nagyon ízlett.Osztatlan sikerem volt vele.Köszi ezt a szenzációs receptet!

E80 torta

(Szamóca, 2010.02.05 14:11)

Kedves Márta!
Remélem, neked is ízleni fog, és nagy sikered lesz vele!
Nagyon szép hétvégét neked is!

torta

(Marta Porteleki, 2010.02.05 14:07)

Kedves Szamoca! Koszonom szepen a gyors valaszodat, igy mar biatosan kiprobalom, rovid idon belul. Szep hetveget kivanok.

E80 torta

(Szamóca , 2010.02.05 11:57)

Szia Márta!
A krémek hűtési idején kívül csak a piskótasütés ideje és a torta hűtése tart pár percnél tovább.
A tejszínben föloldani a csokit csak néhány perc. A torta összeállítása is nagyon hamar megvan.
Az igazi baj: az egy napig készített torta pillanatok alatt elfogy.

Torta

(Marta Porteleki, 2010.02.05 11:51)

Szia Szamoca! Ezzel a tortaval azota szemezek, amiota idetalaltam az oldaladra, megmondom oszinten egybol levett a labamrol! Csak az elkeszitesi ideje tart vissza egyedul az elkeszitesetol. Azt szeretnem kerdezni, hogy a kremek hutesi idejen kivul, kb mennyi ideig tart az elkeszitese?

Valériának

(Szamóca, 2009.11.23 07:52)

Kedves Valéria, köszönöm szépen a dicséretet! :)

csak dicseret

(Valeria, 2009.11.23 05:35)

Nagyon jo az oldalad, bar a serpenyon is fenntvagy, ahogy en is.

Rékának

(Szamóca, 2009.11.22 09:24)

Szia Réka!
Isten éltesse a párodat sokáig! Nagyon jó, hogy örömöt tudtál szerezni neki a tortával. Gratulálok hozzá!
A kérdéseidre:
- Az étcsokis krém nálam is keményebb lett, mint a fehércsokis, de nem lett kőkemény. Talán a csokoládé márkájától is függ. Legközelebb szerintem tegyél bele egy táblányival kevesebb csokoládét.
- A marcipánt, ha nagyon kemény, tedd néhány másodpercre mikróba, attól kicsit megpuhul, és nem fog törni, nyújtható lesz. Én porcukros gyúródeszkán szoktam nyújtani. Kapható a nagyobb üzletekben egy nagyon puha, kolbászforma marcipán, ami viszont túl puha a nyújtáshoz. Ilyet én még nem vettem, de ha mégis ezt kéne valahogy kinyújtanom, valószínűleg finom szemű porcukrot gyúrnék bele, hogy kicsit szilárdabb legyen, és ne kenődjön szét.
- A kávés krém szilárdulása is függhet a csokoládé márkájától. Az enyém megszilárdult teljesen, de sokkal lazább, habosabb volt, mint az étcsokis. Csak azt tudom tanácsolni, hogy legközelebb tegyél bele habfixálót.
- A krém leégetését úgy tudod elkerülni, ha állandóan kevered a tejszínt, és kis lángon melegíted.
- A piskótalapokat egymás után sütöttem. De nagyon jó a te módszered is, hogy egyszerre sütötted és félbe vágtad a piskótát!
Szép vasárnapot és további jó sütés-főzést!
Viki

krémek

(réka, 2009.11.21 22:50)

szia!

nagyon megörültem, amikor megtaláltam ezt a receptet az oldalon, mert a páromnak ez a kedvenc tortája, és jó alkalomnak tűnt az első közösen ült szülinapjára elkészíteni neki. osztatlan sikert arattam vele, nagyon ízlett neki, viszont akadt néhány bökkenő a készítés közben, amiben szeretném a segítségedet kérni, hogy máskor jobban menjen a dolog.
az egyik az étcsokis krém: mire kivettem a hűtőből az éjszakai pihentetés után olyan kemény volt, hogy fizikai erőre volt szükség még ahhoz is, hogy egy kanalat belenyomjak. így aztán nem is lehetett felverni habverővel. miután beleöntöttem még 1-1,5 dl tejszínt, valamelyest javult az állaga, de még mindig nem tudom, mit rondottam el.

a másik: a marcipán kinyújtása. próbáltam szárazon, vizesen, de egyik sem jött be. többször össze kellett gyúrni, és mégsem sikerüt rendesen kinyújtanom. mi a titok?

a harmadik: a kávés krém nem szilárdult meg eléggé, de ami furcsa, hogy amikor felvertem, akkor még keményebbnek tűnt, mint amikor szeleteltem a tortát. ezért is nem tettem bele habfixálót. úgy látszik, ez csalóka?

a negyedik: mindkét krém készítése közben - még a melegítéskor - kicsit leégettem a keveréket. szerencsére a kávésnál jobban, mivel azon nem érződött nagyon az eleve pörkölt kávéíz miatt.

az ötödik: hogyan oldod meg a két külön piskótalap sütését egy időben? én a tortaformában sütöttem egyben, és aztán kettévágtam a piskótát, ami jó módszernek tűnt, de kíváncsi vagyok a tiédre is.

köszi a segítséget! :)

réka

E80 torta

(Szamóca, 2009.10.27 09:11)

Szia Kivi!
Szerintem is finom kávé nélkül is.
A fiúk nálunk is képesek egynél több szeletet megenni belőle egyszerre, de nekem bőven elég belőle egy is. :)

ízlett

(kivi39, 2009.10.26 22:08)

Köszi a receptet! A fiam szülinapjára készítettem (én kihagytam a kávét belőle, mert nem igazán szeretik) és mindenkinek nagyon ízlett. Igaz, felháborodtak a fiúk, hogy ebből csak egy szeletet lehet egyszerre megenni. :))

köszönet

(V-né Tímea, 2009.10.15 07:39)

Nagyon finom lett a kész torta!Sokkal jobb mint a cukrászdai. Férjem azt mondta, hogy naponta csináljak ilyet, olyan jó, hogy nem győzi enni.

E80 torta

(Magenta, 2009.10.09 07:30)

Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni, köszönöm a receptet.

Gabinak

(Szamóca, 2009.10.01 11:43)

Remélem, nektek is ízleni fog és nagy sikered lesz vele!