Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


E80 TORTA

2008.01.25

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):

A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt, 5 dkg vaj.

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 4 tábla (40 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál csokoládélikőr (kihagyható vagy rummal helyettesíthető).

A kávékrémhez: 5 dl tejszín, 6 tábla (60 dkg) fehércsokoládé, 1 csapott evőkanál instant kávépor (aki szereti az erősebb kávés ízt, tehet bele akár két kanállal is), egy evőkanál kávélikőr (kihagyható).

20 dkg fehér marcipán, 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor.

  

Kép

 

Elkészítés:

A torta készítése a hűtés miatt hosszabb időt igényel: este kezdjük a krémkészítést, reggel betöltjük a tortát, és délre tálalható.

A csokoládékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a csokoládélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A kávékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A fehércsokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a kávéport, és tejszínt állandóan kevergetve forrásig hevítjük. Közben a csokoládé és a kávé föloldódik. A keveréket nem forraljuk, amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a kávélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A piskóta elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
A vajat fölolvasztjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a négy kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A habba belekeverjük az olvasztott vajat, de a vajjal már nem verjük tovább.
Aztán a lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Két lapos körlapot sütünk belőle.
A két piskótalapot rácson kihűtjük.

A marcipánból egy a tortaforma méretével megegyező méretű körlapot nyújtunk.

A krémekre vonatkozó hűtési idő letelte után a krémeket kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel külön-külön kemény habot verünk belőlük. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

  

Kép

  

Ha a kétféle krém elkészült, jöhet a torta összeállítása.

A kapcsos tortaformánk aljába egy piskótalapot terítünk. A sötét csokoládékrém felét rákenjük.
Erre jön a marcipánlap, amit kicsit lenyomkodunk.
A marcipánlapon egyenletes vastagságban elosztjuk a maradék sötét csokoládékrémet.
Erre tesszük a második piskótalapot. Ezt is lenyomkodjuk.
A torta tetejére a kávékrém kerül szintén egyenletes vastagságban elosztva.
Végül az egészre vékony kakaópor-fátyolt szitálunk.

 

Kép


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

E80

(Gabi, 2009.10.01 11:27)

Köszönöm a tanácsokat! Remélem így már sikerülni fog a torta.

Tejszín

(Szamóca, 2009.10.01 10:07)

Tapasztalataim szerint a bolti tejszínek közül az Oké és a Milli jó szokott lenni.
Nem kell bele habfixáló. A csoki köti meg a tejszínt.

E80

(Gabi, 2009.10.01 10:01)

Köszönöm a gyors választ!
Mivel sose csináltam még tejszínből krémet, fontos lenne melyik márkát válasszam amit fel is lehet verni habbá. Mindenképp adjak hozzá habfixálót?

Csokoládé

(Szamóca, 2009.10.01 09:12)

Szia Gabi!
Amikor első alkalommal csináltam meg a tortát, akkor Lindt csokoládét és házi tejszínt használtam, mert nagyon-nagyon finomat akartam.
Az utána következő alkalmakkor Boci Bársonyból és Boci fehércsokiból + bolti tejszínből készült a krém. Nagyon finom lett. Szóval nem kell méregdrága csokoládé hozzá.

E80 torta

(Gabi, 2009.10.01 08:33)

Szia!
Nagyon szeretjük az E80 tortát, örülök, hogy megosztottad másokkal is a receptet. Szeretném megcsinálni, de kezdő háziasszonyként előtte ezért megkérdezném pontosan melyik márkájú/típusú tejszínnel/csokoládéval csináltad. Gondolom sok múlik a választáson és nem szeretném emiatt elrontani.
Előre is köszönöm a választ!

E80 torta

(Szamóca, 2009.09.17 11:33)

Kedves Dorka és Mazsola!
Köszönöm a dicsérő szavakat. Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett!

e80 torta

(mazsola, 2009.09.17 00:10)

Köszönöm, hogy megosztottad velünk a receptet. Kipróbáltam és nagyon jól sikerült. Sokkal jobb lett, mint az Auguszté. További jó munkát!
Mazsi

E80 torta

(Dorka, 2009.09.09 06:56)

Hálásan köszönöm ezt a receptet, fantasztikusan jó! Sokkal jobb lett a tortám mint a cukrászdai E80. Régóta kerestem a receptet, nagyon hálás vagyok, hogy közzé tetted. Az egész oldalad fantasztikusan jó. Fejleszd tovább a mi örömünkre.
Dorka

E80 torta

(Ildi, 2009.08.31 07:03)

hétvégén megcsináltam e zt a tortát
fantasztikusan jó!
köszönöm!

Válasz Marikának

(Szamóca, 2009.08.30 18:59)

Drukkolok, hogy jól sikerüljön. Remélem, nagy sikered lesz vele!

a tortáról

(Marika, 2009.08.30 18:52)

Gyönyörűen néz ki, ki kell próbálnom. Ha elkészítem, megírom a véleményemet. Üdv.

gratulálok

(Körmendi Z., 2009.08.03 08:59)

Ez igazán jól sikerült, szívből gratulál egy öreg cukrász.

Válasz Andinak

(Szamóca, 2009.07.22 19:39)

Szia!
Köszönöm szépen a dicséretet!
Nagyon örülök, hogy ekkora siker volt nálatok a torta. :)
Mi is nagyon szeretjük.

KÖSZÖNÖM! KÖSZÖNÖM!

(Benke Andi, 2009.07.22 16:57)

Ez a torta valami szenzációs, megmozgatta a fantáziámat, és el is készítettem rögtön! A kedvesem most lett 40 éves, elkészítettem neki a szülinapjára. Mérhetetlenül nagy sikert arattam, a párom is oda volt teljesen, a vendégek is el voltak ájulva. Teljesen hepi vagyok, hogy sikerült erre az oldalra rábukkannom. Végtelenül hálás vagyok a receptért,nagyon köszi!
PS: Ugye nem haragszol, hogy a vendégeknek is megmutattam, hol találják ezt a szuper receptet?

E80 TORTA

(Szamóca, 2009.07.19 15:44)

Szia Saci! :)
Tényleg nagyon finom. Nagyon harmonikus, mégis karakteres az íze.
Persze én nem tudok belőle egyszerre egy szeletnél többet megenni, de a családunk néhány tagjának sikerült kettőt-hármat is. :DDD

Nyami...

(Saci, 2009.07.19 15:38)

Gondoltam itt is megkóstolom...;-)) Istenien néz ki, s persze a hozzávalókból ítélve az íze is extra finom lehet. Ilyen sok csokoládétól nem is lehet más!;-)))

B8 TORTA

(Szamóca, 2009.07.19 08:21)

Szia!

A férjem ezt mondta róla:
"Nagyon finom a torta. A kávés íz finoman keveredik a csokival és a marcipánnal. Utoljára tegnap kóstoltam a cukrászdait, ez tulajdonképpen olyan, de jobb."

Én meg azt mondom róla, hogy egyszerűen finom. :)

B8 Torta

(Latsia, 2009.07.19 00:16)

Hű micsoda tortaaa! Le a kalappal, nagyon ügyes vagy! Mesélj mennyire finom, nagyon?;O)


« előző

1 | 2 | 3