Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


E80 TORTA

2008.01.25

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):

A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt, 5 dkg vaj.

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 4 tábla (40 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál csokoládélikőr (kihagyható vagy rummal helyettesíthető).

A kávékrémhez: 5 dl tejszín, 6 tábla (60 dkg) fehércsokoládé, 1 csapott evőkanál instant kávépor (aki szereti az erősebb kávés ízt, tehet bele akár két kanállal is), egy evőkanál kávélikőr (kihagyható).

20 dkg fehér marcipán, 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor.

  

Kép

 

Elkészítés:

A torta készítése a hűtés miatt hosszabb időt igényel: este kezdjük a krémkészítést, reggel betöltjük a tortát, és délre tálalható.

A csokoládékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a csokoládélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A kávékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A fehércsokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a kávéport, és tejszínt állandóan kevergetve forrásig hevítjük. Közben a csokoládé és a kávé föloldódik. A keveréket nem forraljuk, amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a kávélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A piskóta elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.

A vajat fölolvasztjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a négy kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A habba belekeverjük az olvasztott vajat, de a vajjal már nem verjük tovább.
Aztán a lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Két lapos körlapot sütünk belőle.
A két piskótalapot rácson kihűtjük.

A marcipánból egy a tortaforma méretével megegyező méretű körlapot nyújtunk.

A krémekre vonatkozó hűtési idő letelte után a krémeket kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel külön-külön kemény habot verünk belőlük. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

  

Kép

  

Ha a kétféle krém elkészült, jöhet a torta összeállítása.

A kapcsos tortaformánk aljába egy piskótalapot terítünk. A sötét csokoládékrém felét rákenjük.
Erre jön a marcipánlap, amit kicsit lenyomkodunk.
A marcipánlapon egyenletes vastagságban elosztjuk a maradék sötét csokoládékrémet.
Erre tesszük a második piskótalapot. Ezt is lenyomkodjuk.
A torta tetejére a kávékrém kerül szintén egyenletes vastagságban elosztva.
Végül az egészre vékony kakaópor-fátyolt szitálunk.

 

 

Kép