Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


E80 TORTA

2008.01.25

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):

A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt, 5 dkg vaj.

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 4 tábla (40 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál csokoládélikőr (kihagyható vagy rummal helyettesíthető).

A kávékrémhez: 5 dl tejszín, 6 tábla (60 dkg) fehércsokoládé, 1 csapott evőkanál instant kávépor (aki szereti az erősebb kávés ízt, tehet bele akár két kanállal is), egy evőkanál kávélikőr (kihagyható).

20 dkg fehér marcipán, 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor.

  

Kép

 

Elkészítés:

A torta készítése a hűtés miatt hosszabb időt igényel: este kezdjük a krémkészítést, reggel betöltjük a tortát, és délre tálalható.

A csokoládékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a csokoládélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A kávékrém készítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A fehércsokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a kávéport, és tejszínt állandóan kevergetve forrásig hevítjük. Közben a csokoládé és a kávé föloldódik. A keveréket nem forraljuk, amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a kávélikőrt, és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A piskóta elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
A vajat fölolvasztjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a négy kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A habba belekeverjük az olvasztott vajat, de a vajjal már nem verjük tovább.
Aztán a lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Két lapos körlapot sütünk belőle.
A két piskótalapot rácson kihűtjük.

A marcipánból egy a tortaforma méretével megegyező méretű körlapot nyújtunk.

A krémekre vonatkozó hűtési idő letelte után a krémeket kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel külön-külön kemény habot verünk belőlük. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

  

Kép

  

Ha a kétféle krém elkészült, jöhet a torta összeállítása.

A kapcsos tortaformánk aljába egy piskótalapot terítünk. A sötét csokoládékrém felét rákenjük.
Erre jön a marcipánlap, amit kicsit lenyomkodunk.
A marcipánlapon egyenletes vastagságban elosztjuk a maradék sötét csokoládékrémet.
Erre tesszük a második piskótalapot. Ezt is lenyomkodjuk.
A torta tetejére a kávékrém kerül szintén egyenletes vastagságban elosztva.
Végül az egészre vékony kakaópor-fátyolt szitálunk.

 

Kép


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

E 80 torta

(drDóri, 2013.10.05 10:23)

Nagyon köszi a receptet, és a hozzászólásokat is, nagyon hasznosak voltak. Én 3 tábla étcsokit és egy tábla fehércsokit használtam. Az étcsokis krém nagyon jó kemény, és felverés után habos, könnyed állagú lett, és habfixáló sem nagyon kellett bele. A kávés krémet (nyilván amiatt is, mert nem ment bele annyi csoki) kicsit hosszadalmas volt felverni, de hála a türelemnek és a habfixálónak, ez is megfelelő keménységű, könnyed krém lett. Összességében ezzel a recepttel egy viszonylag hamar elkészíthető tortát kapunk, ami nem mellesleg iszonyú finom.
Még egyszer köszönet a feltöltésért!

E80 torta

(evol, 2011.04.22 21:53)

Tudom, hogy nem szép mások receptjeit kiigazítgatni, de nem bírom megállni, hogy beleszóljak. A rengeteg fehércsoki amit többen megkérdőjeleztek, teljesen felesleges a kávés krémbe. Ennek a tortának épp az a lényege, hogy az édes csokoládés krémet, ami még egy marcipánlappal is meg van fejelve, ellensúlyozza a keserű kávékrém. A legfelső réteg csak keményre felvert tejszínhabból és pár kanál keserű tömény kávéból áll. Ez utóbbit legegyszerűbb instant kávéból és kevés vízből kikeverni, minél sűrűbb, annál keményebb marad a hab.

Re: E80 torta

(Sfamanda, 2011.12.06 22:04)

Szia Evol!
Letudnád írni hogyan csinálják a daubneres tortát?Engem pont az érdekelne!
Köszönöm előre is!

Re: Re: E80 torta

(Ricsi, 2013.07.06 10:36)

Egy kis többlet információ:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/02/04/18/Gasztroangyal_2012_februar_4_.aspx

Az adás végén készítik az eredeti E80 tortát ;)

ggggggggggggggggggggggggggggggg

(ggggggggggggggggggggggggggggggg, 2010.11.27 14:05)

ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

Re: ggggggggggggggggggggggggggggggg

(marci, 2013.03.25 20:59)

Tudsz értelmeset is írni?

Miért van kétféle?

(marci, 2013.03.25 20:58)

Miért van kétféle?

Miért van kétféle?

(marci, 2013.03.25 20:58)

Miért van kétféle?

E80

(ithaka, 2012.03.18 08:31)

Megcsináltam a tortát, és hatalmas sikert aratott, teljesen olyan lett, mint az eredeti! Köszönöm a receptet!
Én annyit változtattam csak, hogy a kávéhabba 6 tábla csoki helyett 2-t raktam, és 5 dl tejszín helyett 7,5 dl-ből csináltam, így nagyon könnyű, légies habot kaptam és szép magas tortát. Nálam a bolti habtejszínek közül a Tesco márkájú nagyon bevált, viszont az oké!-t senkinek nem ajánlom, mindig túrós lesz, és elrontja az egész munkát (több esélyt adtam már neki, de hiába).

.

(zsófi, 2012.02.24 20:02)

Milyen tejszín kell a krémekhez,főző,vagy hab? elöre is köszi

Re: .

(Szamóca, 2012.02.25 08:44)

Szia Zsófi!
Habtejszín.

E80

(Szamóca, 2011.04.23 13:23)

Szia!
Te természetesen úgy csinálod a tortát, ahogy kedved tartja.
Az eredeti recept szerint a felső réteg fehércsokoládés-kávés trüffel.
A cukrászdákban valóban kevesebb csokival készítik, és csoki helyett zselatinnal kötik meg a habot, hogy olcsó legyen.
Nekem viszont az a véleményem, hogy ha évente egyszer-kétszer E80 tortát sütök, nem spórolom ki belőle a minőségi hozzávalókat.

Re: E80

(evol, 2011.04.26 14:12)

Úgy tudom az E80 elnevezés Auguszt Elemér 80. születésnapjára készített tortát takarja, amit a Daubner cukrászda készített a konkurencia tiszteletére. Ennek megfelelően nagyon sokáig két helyen lehetett kapni ezt a tortát, a Daubner és az Auguszt cukrászdáiban.
Egyik helyet sem tartom olyannak színvonalúnak, hogy spórolásból bármit is kihagyjanak egy receptből. Én az Augusztban tanultam a receptet, ennek okán mertem beledumálni.
Sem fehércsokoládé, sem zselatin nincs a kávés rétegben... Ha már itt tatunk a csokoládés réteg is párizsi krém és nem canache, ahogy te készíted...
Még egyszer mondom, nem kioktatni jöttem ide bárkit is, egyszerűen azokat szerettem vona megnyugtatni, akik drágállották a recepthez szükséges alapanagok árát. Persze enyhe sértettséget már így is éreztem a válaszodon, képzelem most mit fogok kapni...

Re: Re: E80

(Erika, 2011.07.05 18:14)

én nagyon örülök h írtál, mint bennfentes főleg!

már régóta próbálkozom ezzel a tortával
a párizsit tudtam, de feladtam, mert messze nem lett olyan habos mint ahogy ettem a Daubnerban.
most lett egy jobb gépünk, gondoltam újra nekiveselkedem
a kávés réteg szintén nekem a daubneres ízlett, h olyan lukacsos volt
amit én gyártok, tejszín + kávé, krémes jellegű lesz, és abszolút nem ízlik. pont azt gondoltam ki, h megpróbálom zselatinnal, talán azok okozzák a lukacsos jelleget.
várok MINDEN INFÓT!!!!!!

Re: Re: Re: E80

(Zselatin, 2011.07.05 18:55)

Kedves Erika!
Tudod, miből készül a zselatin??
Vágóhídi hulladékból.
Ha neked az hiányzik egy tortából, hát egészségedre!
Magára kicsit is adó cukrász ilyesmit nem használ föl a süteményeihez.
Persze ízlések és pofonok...

E80 torta

(Szamóca, 2011.01.31 12:04)

Szia!
Én is nagyon szeretem ezt a tortát.
Igazad van, sajnos nem olcsó mulatság az elkészítése. De ha nem nagy társaságnak készül, akkor én inkább azt ajánlom az egyféle krém helyett, hogy kisebb (mondjuk fele méretű) tortát készítsen az ember, mert úgyis nagyon laktató, kiadós sütemény, egy családnak bőven elég a felezett méret is belőle.
Az egyféle krémmel készülő változat is nagyon finom lehet, csak az már egy másik torta.

E80 TORTA

(tentenyanya, 2011.01.31 11:20)

Kedves Szamóca!

Nagyon finom torta, a legfinomabb csokikrém, amit valaha ettem:)
Ha ajánlhatom, csak az egyik krémmel készítsétek, akkor nem annyira drága, bár laposabb, az is igaz:)

Kérdésem is lenne:
A piskótába nem kell sütőpor?

E 80 Torta

(Marta Porteleki, 2010.12.24 10:35)

Kedves Szamoca!
Halas szivvel mondok koszonetet az egesz evi kitarto munkadert, segitsegedert!

Aldott,Bekes,Szeretettejes Karacsony kivanok az egesz csaladodnak!

Ezt a tortat keszitettem az unnepekre, fantasztikus, ugyanugy mint a tobbi recepted. Koszonom!







E80 torta

(Szamóca, 2010.12.14 17:51)

Szia!
Ez már csak egy ilyen torta: sok csoki és sok marcipán.
Viszont döbbenetesen finom.
Persze az ember nem eszi meg a fél tortát egyszerre. Egy szeletnyi bőven elég élvezet.
Csinálhatod a krémet másból is, de az úgy egy másfajta torta lesz.

fehércsoki helyett vmi más??

(Adite, 2010.12.14 00:47)

A kávékrém elkészítésére más módszer is akadhatna, mert ez a 6 tábla fehércsoki elég bizarr. 10tábla csoki plusz marcipán egy tortában?! Atyaég... Ettől függetlenül szentestére ilyet tervezek, félve, mégis vágyakozva...:)