Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


EPERTORTA VANÍLIAKRÉMMEL

2008.01.25

Hozzávalók:

A piskótához (egy kb. 40 x 30 cm-es gáztepsihez): 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt.

Az eperkrémhez: fél kiló eper, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor.

A vaníliakrémhez: 6 dl tejszín, 2 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (pl. Aranka).

A díszítéshez: 2 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 evőkanál porcukor, eper, pirított mandula, 1 csomag színtelen tortazselé és 1 evőkanál kristálycukor.

  

Kép

  

Elkészítés:

A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzájuk adva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a  lisztet.

Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütünk. A megsült piskótalapokat éppen csak nedves konyharuhára borítjuk, leterítjük egy másik kicsit nedves konyharuhával és kihűtjük.

  

Kép

 

Az eperkrémhez megmossuk az epret, felezzük, negyedeljük a szemeket és egy fazékba szórjuk a cukorral együtt, majd gyakran megkeverve főzni kezdjük. A pudingport közben csomómentesen kikeverjük 2 dl vízzel. Amikor az eper levet ereszt, hozzáöntjük a pudingot, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 2-3 perc).

A piskóta tetejéről levesszük a konyharuhát, és egyenletes vastagságban rákenjük az eperkrémet.

  

Kép

 

A vaníliakrémhez a tejszínt verni kezdjük a cukorral. Amikor egy picit kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a keverős pudingport, és tovább verjük a habot, amíg besűrűsödik. (Vigyázat, ne verjük túl!)

Ha teljesen kihűlt az eperkrém, rákanalazzuk a vaníliás krémet.

  

Kép

 

A krémet egyenletes vastagságban szétkenjük.

  

Kép

 

Ezután a piskótát 6 cm magas csíkokra vágjuk. (Én hosszában is félbevágtam a csíkokat, hogy könnyebb legyen dolgozni velük.)

Az első tésztacsíkot óvatosan csiga formára tekerjük (úgy, hogy a krém ne nagyon nyomódjon ki), és egy tortatálra állítjuk. A többi csíkot körben egyenként hozzáillesztjük.

Amikor végeztünk az építkezéssel, a torta köré egy karimát illesztünk. (Ha nincs tortakarimád, tekerd körbe a tortát szorosan egy több rétegű alufóliacsíkkal.)

  

Kép

 

Ezután a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A hűtés után a tortát habfixálóval és porcukorral fölvert tejszínhabbal vonjuk be, pirított mandulával és eperszemekkel díszítjük. Az eperszemeket ecsettel átkenjük tortazselével.

  

Kép

 

Tipp:

Aki nem akar a csiga formára tekert tésztacsíkokkal bajlódni, ugyanezt a tortát elkészítheti hagyományos tortaformában sütött piskótából is. (Egy 26-28 cm-es tortaformához bőven elegendőek a fönt felsorolt alapanyagok.) Ebben az esetben a piskótakorongot hagyományos módon 3-4 szeletre vágjuk, az egyik piskótaszeletet tortatálra tesszük, megkenjük eperkrémmel, aztán vaníliakrémmel, ráteszünk egy réteg piskótát, kicsit lenyomkodjuk, majd megint eperkrém és vaníliakrém következik, és így tovább. A torta díszítése megegyezik a fönti tortáéval.

Ha sietsz, a töltelékbe főzött eperkrém helyett eperlekvárt is használhatsz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

epetorta vaníliakrémmel

(Judit, 2014.05.30 10:11)

Ez a torta fantasztikus! Elkészítettem, és már készítés közben egy kicsit nyalakodtam a kérmekből és megállapítottam, hogy külön-külön nagyon finomak. Együtt meg aztán még nagyobb durranás volt. Az egész család alig bírta abbahagyni az evését. Már külsőre mindenkit elvarázsolt. Köszönöm a receptet!

pasz

(gabriella, 2013.06.05 08:14)

szoval am ezek az epres torták naon jokk

ELKÉSZITÉSÉRŐL

(KálóBarbara, 2012.12.30 15:13)

NAGYON JÓ RECEPT GYORS ÉS EGYSZERŰ

észrevétel

(Anita, 2012.05.26 17:29)

Hát az a két csomag aranka pudingpor nagyon sok bele, teljesen összecsomósodott pillanatok alatt.. de megoldottam a helyzetet, a díszítésre szánt epret odatettem főni, mint az elején, bele vízzel kikevert eperpuding, főzni még ezzel, kihűteni kicsit és a túró állagú:) tejszines krémet ezzel összekevertem. isteni finom lett így..

torta

(Andi , 2012.05.11 11:09)

Ajjaj... hát nem erre számítottam! Szerintem túlvertem a habot az Arankával. mikor kész lett, még nem tűnt fel, csak kicsit hűtőbe tettem, és utána! Nem lehet kenni, úgy nyomkodtam rá az eperkrémre. Ráadásul így csak egy rétegre lett elég. Az is lehet, hogy túl sok bele a két zacskó pudingpor...:(

epertorta

(yora, 2011.06.26 12:57)

Az egész család kedvence ez a torta, gratulálok!
Én sokkal kevesebb cukorral csinálom és csak egy pudingport rakok a tejszínhez, úgy egy kicsit könnyebb és ugyanolyan jó a krém.

Tejstinhab

(Anikó, 2011.06.15 21:49)

Csoda szép ez a torta gratulálok! Kifogom próbálni.De a tejszínhabot cseréld le Hulalára mert nem kell fixáló és csodálatos a hab. Én mindig ezt használom. További jó sütést.

Re: Tejszinhab

(Anikó, 2011.06.15 21:53)

Bocs a z betű kimaradt későn vettem észre.

Re: Tejstinhab

(yora, 2011.06.26 12:55)

Olvassátok el, mi az összetétele a Hulalának, és egy kis felelősségérzettel soha nem eszitek meg, és főleg nem adjátok gyerekeknek.

Vanília krém

(Réka, 2011.06.23 14:06)

A vanília krémbe jó a főzős puding is, vagy direkt a főzés nélküli puding por kell? Mi a külnbség a 2 között, azon kívül, hogy az egyiket főzni kell, a másikat meg nem?

epertorta

(magdi, 2011.06.05 13:55)

Mennyi cukrot kell a vaniliakrémbe tenni?

tortáról

(magdi, 2011.05.10 16:20)

Nagyon tetszik a torta és megfogom csinálni a lányom szülinapjára,de szeretnék adni egy tippet a tejszínhabhoz:van a hulalla tejszínhab vagy egy kék dobozos torta szelet van rajta és olcsóbb mint a másik nagyon jól fel lehet verni nem kell hozzá semmi se zselatin se habfixáló.Másnapra nem esik össze a Tescoba szoktam venni de szerintem van más boltba is!!!

epertorta

(Erika, 2010.07.06 20:26)

Ez a torta nagyon jól néz ki,ugy hogy el készitem,és megírom hogy milyen lett!:)

habfixálás

(Gyöngyi, 2010.07.05 14:25)

Évinek!
Bocsánat!Tudom nem nekem szól a kérdés ,csak elmondom
nekem,hogy sikerült a habot fixszálni.
Kb egy evő kanálnyi zselatint kevés vízben forrásig
melegítek.Ha kihűlt a már majdnem készre vert habhoz
verem.Ugyan így készítem el a tejszínhab pótló port is.
Kb fél liter tejszínhez kell ennyi.Ha sokat teszel gumis lesz.

hozzászólásom

(CSILLA, 2010.06.08 16:47)

Ez valami csodálatosan szép,álom torta gratulációs ,és ez az oldal,csak igy tovább♥

Farmerama

(Kisvirág, 2010.06.05 17:02)

Nézegettem az oldalt, és láttam a bemutatkozás oldal alján egy képet a farmeramáról. Csak nem játszol te is vele?? Én nagyon szeretem most lettem éppen bogyóbáró, néha órákra el tudja vonni a figyelmemet (csak úgy mint az olvasás!)! Meg tudnád adni a neved? akkor felvennélek barátlistára!

erről az isteni szép trtáról

(évi 28, 2010.05.20 12:48)

szia most irtam le a receptedet és egy kérdésem lenne:a habfixálóval, porcukorral felvert tejszinhabot hogy csináljam hogy ne essen össze a tortán rákenem aztán vissza rakom a hütőbe de, mindég össze esik a hab a tortán kérlek segits ha tudsz irj ide:ruben2810@freemail.hu köszönöm válaszodat évi28

Mandula

(Judit, 2010.05.07 10:20)

Köszönöm a gyors választ..megfogom sütni .majd megírom milyen volt..még egy receptedbe sem csalódtam..

Mandula

(Szamóca, 2010.05.06 21:04)

Szia Judit!
Köszönöm! Nagyon finom is volt nem csak szép.
A mandulát én egy száraz serpenyőben pirítottam meg. De sütőben is lehet. Csak nagyon oda kell figyelni, mert könnyen megég.

torta

(Judit, 2010.05.06 21:00)

Szia! Nagyon jól néz ki ez a torta..a mandulát a sütőben kell pirítani?