Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ERKEL TORTA

2011.10.14

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű tortához):

A piskótához: 8 tojásfehérje, 2 tojássárgája, 10 dkg darált dió, 5 evőkanál liszt, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, 8 evőkanál cukor.

A krémhez: 4 dl tejszín, 30 dkg fehér csokoládé, 3-4 evőkanál narancslikőr, 3 dl tej, 3 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál liszt, 1 vaníliarúd.

A díszítéshez: 5 dkg dió, 2 dkg olvasztott csokoládé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál cukor.

 

p1060551-dd.jpg

 

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzájuk adva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A lisztet összekeverjük a dióval és a fahéjjal, aztán laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Tepsibe fektetett sütőpapírra 24 cm átmérőjű, kb. 1,5 cm magas korongot kenünk a piskótatésztából. Az előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük.

Amíg az első lap sül, megformázzuk a következő korongot egy másik sütőpapírra és így tovább, amíg az összes tészta el nem fogy. (Optimális esetben öt piskótakorongot kapunk, de az sem baj, ha csak négyet.) A lapokat rácsra téve kihűtjük.

A krémhez a csokoládét a tejszínbe tördeljük, és a tejszínt lassú tűzön addig melegítjük, amíg a csokoládé elolvad. Ezután kihűtjük. Mikor már majdnem kihűlt, hozzáadjuk a narancslikőrt.

A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével fölforraljuk. Közben a tojást habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a lisztet, majd óvatosan, apránként a felforralt vaníliás tejet is. Az így kapott krémet lassú tűzön, gyorsan kavargatva még kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Lefedve félretesszük hűlni, közben néha megkeverjük.

Amikor a csokoládés és a tojásos massza is kihűlt, összevegyítjük őket, és gépi habverővel óvatosan habos krémmé keverjük.

A piskótalapokat megtöltjük a vaníliás-csokoládés krémmel ügyelve, hogy maradjon krém a torta bevonására is.

A kész tortát darabos dióval, olvasztott csokoládéval és habbá vert tejszínnel díszítjük.

 

p1060540-dd-.jpg

 

Tipp:

A díszítéshez a tejszínhabot csak tálalásnál nyomd a tortára, mert összeeshet. Ha szállítani akarod a tortát, vagy használj a tejszínhez habfixálót vagy díszítéshez is használd a vaníliás krémet!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.