Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FEKETEERDŐ TORTA

2008.01.24

Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál holland (sötét, cukrozatlan) kakaópor.

A töltelékhez: egy nagy üveg (kb. 7 dl-es) meggybefőtt, 3-4 evőkanál porcukor, csipetnyi őrölt fahéj, 3 evőkanál étkezési keményítő.
1 liter tejszín, (ha a tortát nem rögtön tálaljuk, 5 csomag habfixáló), 10 dkg porcukor, 2 evőkanál cseresznyepálinka (kihagyható), csokoládéforgács, kakaópor a díszítéshez.

  

Kép

   

Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.

A kihűlt piskótát vízszintesen három részre vágjuk.

A töltelékhez a meggybefőttet a levével együtt egy fazékba öntjük. (Néhány szemet félre tehetünk a díszítéshez.) Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a keményítőt, és állandóan kevergetve az egészet puding sűrűségűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és néha megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, belekeverünk egy kanál cseresznyepálinkát.

A tejszínből (a habfixálóval) és a cukorral kemény habot verünk, amit ízesíthetünk egy kanál cseresznyepálinkával.

A piskótából egy lapot tortatálcára teszünk. Megkenjük a kihűlt meggy felével, erre rákenjük a tejszínhab egyharmadát. Ezután egy újabb piskótalap következik, amit ugyanígy töltünk meg. A második töltelékréteget befedjük az utolsó piskótalappal.

A tortát kívülről a megmaradt egyharmad résznyi tejszínnel vonjuk be. Az oldalát és a tetejét beszórjuk csokoládéforgáccsal, tejszínhabbal és a félretett meggyszemekkel díszítjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

feketerdő torta

(Moncsi, 2011.11.01 17:52)

Nagyon köszönöm a receptet! Pompás torta lett belőle és hatalmas sikert aratott!

Feketeerdő torta

(Szamóca, 2011.05.16 08:45)

Szia!
Igen, használhatsz hulalát is, de abba nem kell habfixáló.

Feketeerdő torta

(Ibolya, 2011.05.14 21:10)

Szia zt szeretném kérdezni,hogy a tejszinhab lehet hulala?És hogy ha jo,abba is kell habfixálo?Amugy nagyon szupi az oldalad!!

feketeerdő torta

(kata, 2011.04.04 13:54)

Üdvözlet!
Elkészítettem és meg kell hagyni nagyon finom lett. Édesszájú családom percek alatt eltüntette majdnem az egészet. Elismeréssel dicsérték a munkámat. Én pedig ezúton is köszönöm a receptet!

torta

(orsós adrián, 2011.02.23 19:59)

nagyon jó néznek ki a torták nekem tetszenek

szia

(Judit22, 2010.07.15 15:26)

Ez a torta valami csoda nagyon könyü elkésziteni és nagyon finom.Felvágás után a tortábol 10 perc alatt semmi sem maradt,pedig nem is voltunk sokan.Köszönöm a receptet tényleg nagyon jo!

Feketeerdő torta

(Szamóca, 2010.03.08 06:56)

Szia Petra!
Természetesen használhatsz pudingport, hiszen a pudingpor szintén étkezési keményítőből készül.
Annyi lesz a különbség, hogy a pudingpor tartalmaz vanília aromát és festéket is, emiatt a tölteléked vaníliásabb ízű lesz (ami valószínűleg nem árt neki) + lehet, hogy egy egész picit más színű lesz, mint sima keményítővel.

Kérdés

(Petra, 2010.03.08 06:13)

Kedves szamóca! Nagyon guszta ez a tortád is! Sütöttem már többet a recepted alapján, mindegyiknek sikere lett:P
Szeretném megkérdezni, hogy a meggybefőtt sűrítésére étkezési keményítő helyett, használható-e vaníliás pudingpor?

Feketeerdő torta

(Szamóca, 2009.12.19 05:25)

Nagyon örülök, hogy ízlett!

sikerült

(ILDIKÓ vagyok, 2009.12.18 23:49)

A torta nem csak mutatós de isteni finom is. Ajánlom mindenkinek.Köszönettel Ildikó

elismerésem

(lldikónak, 2009.12.13 22:45)

Igen kedvemre való ez a szép torta okvetlenül kipróbálom

Feketeerdő torta

(ami, 2009.11.22 08:21)

Nagyon finom és könnyű elkészíteni csak ajánlani tudom mindenkinek!!!

Feketeerdő torta.

(litka, 2009.10.22 13:30)

Nagyon finom lehet.Akár már onnan a képről is lehetne szelni.:-))
Üdv litka