Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FRANCIA KRÉMES TORTA

2008.01.24

Hozzávalók:

20 dkg leveles vajas tészta (a receptjét itt találod meg: LEVELES TÉSZTA), természetesen használhatsz boltit is, de nézd meg az összetevőit!

A vaníliakrémhez: 8 dl tej, 4 tojás, 15 dkg porcukor, 6 evőkanál liszt, 1 vaníliarúd. (Ha nincs vaníliarúd, a cukor egy részét helyettesítsd vaníliás cukorral.)

A habhoz: 5 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, 3 csomag habfixáló.

A karamellmázhoz: 10 dkg cukor (legjobb hozzá a kockacukor), 1 evőkanál vaj, 5 evőkanál tej.

 

francia-kremes-torta-006-dd.jpg

  

Elkészítés:

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és két 24-25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. A tésztalapokat alaposan megszurkáljuk villával, és 220 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A megsült tésztalapokat kihűtjük. (Ha a megszurkálás ellenére felpúposodnak, egy tálcát fektetünk rájuk, hogy kiegyenesedjenek.)

A karamellmázhoz a cukorot kis lángon megolvasztjuk és addig kevergetjük, míg sárgulni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat és tejet (vigyázat, nagyon habzik!), visszatesszük a tűzre, és állandóan kevergetve besűrítjük.

A szebbik tésztakorongot éles késsel egyenlő tortaszeletekre vágjuk. Az összevágás után újra körlappá illesztjük, és bevonjuk a karamellel. (Aki szereti, megszórhatja mandulaforgáccsal vagy durvára darált mogyoróval is.)

A vaníliakrémhez 6 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. (A kikapart vaníliarudat is beletehetjük.)

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral, a liszttel és a megmaradt 2 dl tejjel. Az így kapott keveréket a felforralt tejhez öntjük, és állandóan kevergetve besűrítjük.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A habot a vaníliás krémbe forgatjuk, és óvatosan tovább keverve még öt percig főzzük. A krémet kihűtjük.

A tejszínből a cukorral és habfixálóval kemény habot verünk.

A torta összeállításához az egyben hagyott tésztakorongot egy kapcsos tortaforma aljába fektetjük. Egyenletes vastagságban ráterítjük a vaníliakrémet. Erre jön a tejszínhab. A tejszínhab tetején elrendezzük a karamellás lapokat, és a tortát legalább egy órára hűtőgépbe tesszük.

 

francia-kremes-torta-003-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

krém

(adrienn., 2013.04.01 08:43)

nekem folyèkony maradt a sárga krém :-(