Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GESZTENYEPÜRÉ TORTA

2008.01.23

 p1060618-dd.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt fél mokkáskanál sütőporral elkeverve, 10 dkg darált dió.

A töltelékhez:
1 kg tisztított főtt gesztenye, 30 dkg porcukor, 4 dl habtejszín, 1 evőkanál rum (vagy néhány csepp rumaroma).
(Esetleg - ha nincs valódi gesztenyénk - 1 kg gesztenyemassza és 2 dl habtejszín.)

A sütemény tetejére: 4 dl habtejszín, 5 evőkanál finomszemű porcukor, egy csomag vaníliás cukor és 2 csomag habfixáló (vagy egy fél literes Hulala növényi tejszín) és esetleg cukorgyöngy.

  

tortak-023-ee.jpg

    

Elkészítés:

A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzájuk adva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybekevert sütőporos lisztet és darált diót.

Sütőpapírból 5 db kb. 40 cm széles darabot vágunk le. A sütőpapírnégyzetek közepére kb. 25 cm átmérőjű köröket rajzolunk (egyszerűbb, ha körberajzolunk egy nagyjából ilyen átmérőjű tortaformát).

Az első sütőpapírt egy tepsibe rakjuk. A tésztamasszát gondolatban öt részre osztjuk, és egyötöd részét az első sütőpapírra kenjük a papírra rajzolt körbe egyenletes vastagságban. (Inkább a rajzolt körrel ellentétes oldalra kenjük a tésztát, nehogy a tinta megfogja a süteményt.)

Az így kapott első lapot előmelegített 200 fokos sütőben néhány perc alatt megsütjük. (Vigyázat, nagyon hamar megsül. 5-8 perc a sütési idő.)
A megsült tésztát kihűtjük.

Ugyanilyen módon sütjük meg mind az öt tésztalapot.

A töltelékhez a főtt gesztenyeszemeket egy erős nejlonzacskóba rakjuk, és húsklopfolóval összetörjük. Ezután az összetört gesztenyét egy magas falú tálba öntjük, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a rumot, hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet merülőmixerrel sima krémmé keverjük.
(Ha gesztenyemasszát használunk, akkor a fagyasztott masszát engedjük fel, nyomjuk át krumplinyomón, aztán keverjük össze tejszínnel.)

A gesztenyekrémet négy részre osztjuk, és egyenletes vastagságban a kihűlt diós tésztalapok közé kenjük. Minden tésztalapot kicsit rányomkodunk a töltelékre.

A megtöltött tortát a habtejszínből a cukor, vaníliás cukor és habfixáló hozzáadásával vert nagyon kemény habbal (vagy Hulala-habbal) vonjuk be, tejszínhabrózsákkal és cukorgyöngyökkel díszítjük.

 

tortak-030-dd.jpg

 
Tipp:

Készíthetjük úgy is a tortát, hogy nem habbal vonjuk be, hanem a gesztenyekrém egy részével:

   

Kép

 Ez a torta a férjem és a fiam közös alkotása. Nagyon finom volt. :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gesztenye torta

(Szamóca, 2010.06.16 16:57)

Szia!
Tortaformában is sütheted a tésztát, és fölvághatod rétegekre.
Nem, nem kell fölverni a tejszínt.
Kívánom, hogy nagyon jól sikerüljön a tortád!

Gesztenyepüré

(Orsó, 2010.06.16 14:09)

Bocs, megint felmerült valami.
A gesztenyepürés változatban a gesztenyemasszához adott tejszínt fel kell verni, vagy nem?

Köszi

Torta

(Orsó, 2010.06.15 16:20)

Szia!
Azt szeretném kérdezni, miért tepsiben sütötted a tésztát? Tortaformában nem jó? És miért 5 részletben? Nem jó egyben és szétvágni mondjuk 3 részre?
Köszi előre is!
Orsi

Válasz Evelinnek

(Szamóca, 2009.10.04 20:21)

Szia Evelin!

Ez egy nagyon finom és könnyen elkészíthető torta. Főképp, ha a krémet kész gesztenyemasszából csinálod. (Ha nyers gesztenyéből, úgy kicsit macerásabb megfőzni, megpucolni.)

Isten éltesse sokáig apukádat!

Kérdés

(Evelin, 2009.10.04 16:49)

Üdv mindenkinek! Apukám születésnapjára szeretnék valamilyen gesztenyés tortát csinálni és azt szeretném megkérdezni,hogy mennyire nehéz és mennyire nehéz elkészíteni,de azt láttam,hogy finom,mert sok az elismerő hozzászólás.Valaki válaszoljon,köszönöm.

Szia Lilla!

(Szamóca, 2009.03.11 17:22)

Köszönöm! :)

g. tortáról

(lilla, 2009.03.11 14:55)

jól néz ki biztos finom

torta

(barackmag, 2009.02.27 12:08)

Megcsináltam ezt a tortát, fantasztikusan finom lett. Köszönöm a receptet. Ajánlom mindenkinek hogy készítse el.
a hálás barackmag :)

Szia Saci!!!

(Szamóca, 2008.12.18 13:24)

Azért ilyen habos-gyöngyös, mert esküvőre készült.
De karácsonyra is meg fogom sütni, mert nagyon-nagyon finom.

Szia Szamóca!

(Saci, 2008.12.18 13:20)

Látom sokat nem pihensz!;-)
Ez a torta annyira szép, hogy szavakat sem találok rá!!
GRATULÁLOK!!! Mennyei!:-)

Szia Kati!

(Szamóca, 2008.12.17 16:27)

Köszönöm szépen a dicséretet, nagyon kedves vagy. :)
Én is nagyon szép, örömteli ünnepe kívánok neked és a hozzád közelállóknak.

Gratulálok

(Kati, 2008.12.17 15:43)

Hát ez a torta csodálatos, annyira szép. Gratulálok hozzá. Mester munka.Kellemes ünnepeket kívánok neked és a kedves családodnak is.