Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GORDON ALMATORTÁJA

2008.01.23

Gordon Ramsay receptje alapján. 

Hozzávalók (egy 24-25 cm átmérőjű tortaformához):

A töltelékhez: 4 közepes nagyságú alma, 5 dkg szultána mazsola, 7 dkg barna nádcukor, 3 evőkanál Calvados, 2-3 dkg vaj, csipetnyi őrölt fahéj.

A tésztához: 20 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tej.

A díszítéshez: szeletelt mandula, creme fraiche***, 1 csomag bourbon vaníliás cukor.

  

Kép

 

***A crème fraîche egy krémes, 30% körüli zsírtartalmú tejszínkészítmény. A tejszínt egy baktériumkultúrával savanyítják, mint nálunk a tejfölt, de az eredmény nem olyan savanyú, mint a tejföl.

Házilag úgy készítheted el, hogy 2,5 dl minél nagyobb zsírtartalmú tejszínt elkeversz egy evőkanál élőflórás natúr joghurttal, egy napig szobahőmérsékleten állni hagyod, aztán egy gézzel bélelt szűrőn lecsöpögteted.

De ha nem ragaszkodsz ehhez a tejkészítményhez, tálalhatod az almatortát vaníliás cukorral lazán fölvert magas zsírtartalmú tejszínnel is.

 

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, felaprítjuk (lehet szeletekre vagy kockákra, ahogy tetszik). Egy serpenyőbe rakjuk az almadarabokat egy jó evőkanálnyi vajjal és 7 dkg barna nádcukorral, és kevergetve sütni kezdjük. Amikor az alma körül a cukorszirup már forrni kezd, beleszórjuk a megtisztított mazsolát, ráöntjük a Calvadost, és még legalább 5 percig együtt pároljuk.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Az alján egyenletes vastagságban elosztjuk az almás keveréket, és félretesszük hűlni.

A tésztához 20 dkg vajat robotgéppel kikeverünk 10 dkg barna nádcukorral, amíg a cukor beleolvad a vajba. Ekkor egyenként belekeverjük a tojásokat, és addig folytatjuk a keverést, amíg egynemű, habos masszát kapunk. Ezután hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet, a citromhéjat, legvégül a tejet. Lágy, majdnem folyós krémet kell kapnunk.

A tésztát az alma tetejére kanalazzuk, és elsimítjuk rajta egyenletes vastagságban.

A tészta tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal.

A süteményt 180-200 fokos sütőben nagyjából fél órát sütjük. (Akkor jó, ha a beleszúrt tűre vagy villára nem tapad nyers tészta.)  Ha túl hamar barnul a teteje, takarjuk be alufóliával.

A megsült süteményre tálaláskor  vaníliás cukorral elkevert creme fraiche-t kanalazunk.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gordon almása

(Szamóca, 2009.11.16 09:55)

Szia Veva!
Ez a süti olyan finom, hogy szerintem ízleni fog. :)

almásról

(Veva, 2009.11.14 06:11)

Most fedeztem fel , ezt az almást . Megnyerte a tetszésemet , máris nekikészülődök . Remélem sikerül de a lényeg , hogy a családnak ízlik-e ?

az étvágyamról

(Éva, 2009.10.28 16:53)

Gordon almatortáját már enném is!

Gyurkának

(Szamóca, 2009.10.27 19:31)

Gordonnak gratulálsz? :D
Tényleg nagyon finom sütemény, de - sajnos - nem én találtam ki.

Gordon almatortája

( Gyurka, 2009.10.27 18:58)

Igényes recept, Sok finomság van benne, egészséges is.
Gratulálok.

a receptről

(Gabriella, 2009.10.27 17:12)

Azt hiszem nagyon fincsi , és feltétlenül ki fogom próbálni!