GYÜMÖLCSÖS TORTA
Hozzávalók:
A piskótához (egy kb. 24-26 cm-es tortaformához): 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál rétesliszt.
Az gyümölcskrémhez: fél kiló gyümölcs (eper, meggy, málna, barack...), 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, a gyümölcs édességétől függően 15-25 dkg cukor (ha cukrozott gyümölcsbefőttet használsz, esetleg még kevesebb cukor kell).
A vaníliakrémhez: 5 dl tejszín, 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (pl. Aranka).
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 evőkanál porcukor, a töltelékkel megegyező gyümölcs, 1 csomag színtelen tortazselé és 1 evőkanál kristálycukor.
Elkészítés:
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzájuk adva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk és megsütünk. A megsült piskótát rácson kihűtjük, majd három rétegre vágjuk.
Az gyümölcskrémhez megmossuk a gyümölcsöt, ha kell meghámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk a szemeket és egy fazékba szórjuk a cukorral együtt, majd gyakran megkeverve főzni kezdjük. A pudingport közben csomómentesen kikeverjük 2 dl vízzel (vagy a befőtt levéből 2 decivel). Amikor a gyümölcs levet ereszt, hozzáöntjük a pudingot, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 2-3 perc).
Ezután a gyümölcskrémet kihűtjük.
A vaníliakrémhez a tejszínt verni kezdjük a cukorral. Amikor egy picit kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a keverős pudingport, és tovább verjük a habot, amíg besűrűsödik. (Vigyázat, ne verjük túl!)
Az alsó piskótakorongot egy tortatálra tesszük. Rákanalazzuk a gyümölcskrém felét.
Ezután rákenjük a vaníliás krém harmadát.
Erre megint egy piskótaréteg, majd gyümölcskrém, vaníliakrém és piskóta jön.
A tortát kívülről bevonjuk a megmaradt vaníliakrémmel, és gyümölccsel díszítjük, amit átkenünk az utasítás szerint elkészített tortazselével.