GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA
Hozzávalók (egy kb. 22-24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához: 10 dkg szitán áttört túró, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál tej, 10 evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor.
A töltelékhez: 40 dkg szitán áttört túró, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 2 csomag vaníliás cukor), 1 citrom reszelt héja, 50 dkg gyümölcs (pl. eper, málna, meggy, szeder, ribizli, barack... akár vegyesen).
Elkészítés:
A tésztához a 10 dkg szitán áttört túrót összekeverjük az étolajjal, a tejjel, a cukorral és a sütőporral összeszitált liszttel.
Az így kapott keveréket egyenletesen eloszlatjuk a sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaforma alján.
A töltelékhez a 40 dkg szitán áttört túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal, a keményítővel. A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A tojássárgákat a túróba keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a habot óvatosan a túróba forgatjuk.
A túrókrémet elkezdjük a tortaformába, a tésztára kanalazni. Közben fokozatosan beleszórjuk a megtisztított (ha kell, feldarabolt) gyümölcsöt úgy, hogy a torta tetejére - minden gyümölcsdarabot befedve - túrókrém kerüljön.
A tortát 220 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a közepébe szúrt hústűre vagy villára már nem tapad folyékony krém, ez kb. 40-45 perc). Ha hamar barnul a torta teteje, takarjuk le alufóliával!
Sülés közben a torta jócskán felemelkedik, de miközben kihűl kicsit összeesik majd.
A kész tortát a töltelékhez felhasznált gyümölcsökkel díszíthetjük. Tálalhatjuk gyümölcslekvárral, gyümölcsöntettel vagy porcukorral megszórva is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy ez a recept mekkora tortaformához való?
Ugyanis nekem 19 és 27 cm-s átmérőjű tortaformám van.
Köszönöm a választ P
Panka
Válasz a tej?-re
(Klári, 2011.06.21 19:06)A tésztához a 10 dkg szitán áttört túrót összekeverjük az étolajjal, a tejjel, a cukorral és a sütőporral összeszitált liszttel.
tej?
(Erika, 2011.05.28 10:14)
A töltelék hozzávalóinál szerepel a tej, de a leírásnál nincs benne.
Nem lesz túl lágy a krém?
Túró
(Szamóca, 2010.02.28 08:32)
Szia Dia!
Sokan nem szeretik, ha a túró kicsit darabos a süteményben. Ezért azt szokták tenni, hogy egy sűrű lyukú szűrőn vagy szitán átpasszírozzák a túrót, hogy teljesen egynemű, krémes legyen.
De ha téged nem zavarnak a túró apró szemcséi, ezt a szitán áttörést nyugodtan kihagyhatod.
gyümölcsös túrótorta
(panka, 2013.08.08 16:02)