Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


HANGYABOLY vagy VAKONDTÚRÁS TORTA

2008.01.21

Hozzávalók:
Egy kakaós piskótalap 6 tojásból három lapba vágva ( 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor.
50 dkg tisztított főtt gesztenye, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 10 dkg mazsola 1 dl rumba áztatva.
(Esetleg - ha nincs valódi gesztenyénk - 50 dkg gesztenyemassza, 20 deka vaj, 10 dkg mazsola fél deci rumba áztatva.)

A díszítéshez: marcipánvirágok és -levelek.

Szükségünk van még egy olyan kerek, félgömb alakú tálra, ami nagyjából olyan átmérőjű, mint a tortaformánk. Ez lehet műanyag vagy üveg is, nem fogunk sütni benne.

 

Kép

 

Elkészítés:
A piskóta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a hat kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, aztán a kakaós lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. tűpróbáig sütjük.
A megsült piskótát kihűtjük, majd három lapba vágjuk.

Az alsó lap lesz a torta alapja (a legszebb lapot válasszuk ki). Ezt félretesszük.

A másik két lapot külön-külön egy-egy tálba morzsoljuk (ne túl apróra!).

A főtt gesztenyeszemeket egy erős nejlonzacskóba rakjuk, és húsklopfolóval összetörjük. Ezután az összetört gesztenyét egy magas falú tálba öntjük, rászórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és merülőmixerrel sima krémet keverünk.
(Ha gesztenyemasszát használunk, akkor a fagyasztott masszát engedjük fel, aztán keverjük össze a vajjal.)

Az egyik adag morzsolt piskótába beleöntjük a mazsolát a rummal együtt. Kissé átkeverjük. A rumos, mazsolás piskótát óvatosan a gesztenyekrémbe vegyítjük.

Az előkészített kerek tálat folpackkal kibéleljük, és belenyomkodjuk a gesztenyés-piskótás masszát. Amikor az egész benne van, rátesszük az egészben maradt piskótalapot, és óvatosan rányomkodjuk.

Ezután a tortatálat (amin majd tálalni fogjuk a tortánkat) a teli tál aljára szorítjuk, és egy gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát.

(Most úgy kell kinéznie a sütinek, hogy alul a tortatál, azon egy piskótalap, a piskótalapon a gesztenyés töltelékből egy félgömb folpackkal beborítva.)

Húzzuk le a folpackot a süteményről.

A megmaradt morzsolt piskótát nyomkodjuk rá a gesztenyekrémre úgy, hogy mindenütt befedje.

A hangyabolyt kedvünk szerint díszítsük virágokkal, levelekkel.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vakondtúrás torta

(Szamóca, 2010.03.26 15:08)

Szia!
Köszönöm szépen a dicséretet! Kedves vagy.
A "vakondtúrás torta" név nem a töltelékhez kapcsolódik, hanem a torta formájához. Magát a tortát bármivel megtöltheted, attól a neve még ugyanaz marad, ha ilyen a formája.
Ha valaki különbséget akar tenni a töltelék íze szerint, akkor "banános vakondtúrás tortáról", "gesztenyés vakondtúrás tortáról" beszél.
Szerintem azért gondolod, hogy ez a torta csak banános lehet, mert a boltban kapható porból azt szoktak készíteni.

Vakondtúrás?

(BubuCat, 2010.03.26 14:47)

Szia!

Nem keckedni akarok, csak a vakondtúrás torta nem banános???

Amúgy nagyon tetszik az oldalad, biztos jövök még ide! Hajrá-hajrá :-)

Vakondtúrás torta

(Szamóca, 2010.01.11 09:56)

Szia Tamás!
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)

jó recept

(tamás, 2010.01.10 09:18)

sziasztok nagyon jó ez a recept tegnap este ki is próbáltam és el is fogyott mert annyira finom vólt de ez nektek köszönhető úgy,hogy köszi a jó recepteket sziasztok