Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


JÁNOS TORTA

2008.01.19

Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 20 dkg porcukor, 30 dkg hideg vaj, fél csomag sütőpor, egy csipet só, 2 tojássárgája, egy csipet őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja.

A felső tésztaréteghez: 10 dkg mandulaforgács, 1 evőkanál kristálycukor.
A töltelékhez:
  
3-4 dl sűrű, gyümölcsdarabos lekvár (eper, .sárgabarack, meggy...)

   

Kép

  

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat  (a 40 dkg lisztet, az őrölt mandulát, a porcukrot, a hideg vajat, a sütőport, egy csipet sót, a 2 tojássárgáját, a citromhéjat és a csipet őrölt fahéjat) egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk.

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A morzsatészta kétharmadát a tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk,
úgy, hogy körben 3-4 cm magas peremet képezzünk.

A tésztára egy sütőpapírt fektetünk, és szárazbabot vagy borsót szórunk rá nehezéknek, aztán 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. (Véletlenül se süsd tovább, meg ne égesd!)

A tíz perc elősütés után a torta tésztáját kivesszük a sütőből, kiemeljük belőle a beletett sütőpapírral együtt a babot, és a helyébe, a tészta közepébe belekanalazzuk, és egyenletes vastagságban (kb. ujjnyi vastagon) elkenjük a lekvárt.

A megmaradt egyharmadnyi morzsatésztába belerakjuk a szeletelt mandulát és a kristálycukrot. Lazán egybeforgatjuk, kicsit összemorzsoljuk újra, és az egészet nagyjából egyforma vastagon a torta tetejére szórjuk.

A tortát visszatesszük a 180 fokos sütőbe, és kb. még 15 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!)

A megsült tortát kihűtve tálaljuk. A tetejét porcukorral díszíthetjük.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

TESZTSA

(ERIKA, 2012.12.23 18:21)

kiráj nagyon finom