Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KARAMELL TORTA

2008.01.18

Hozzávalók:

A piskótához (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál (lehetőleg barna)cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 csapott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.

A krémhez: 30 dkg kristálycukor, 30 dkg vaj, 2 dl tej.

A díszítéshez: csokoládéforgács, csokilapocskák, cukorgyöngyök ízlés szerint.

 

Kép

 

Elkészítés:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport. (A kakaóport mindenképpen meg kell szitálni, nehogy csomós maradjon!)

A tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített 180-200 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.

A krémhez a cukrot egy nagy fazékba szórjuk, 2-3 evőkanál vizet adunk hozzá, és állandóan kevergetve aranyszínűre karamellizáljuk. (Állandóan kevergetni kell, mert a cukor nagyon könnyen odaég, és keserű lesz! Ha mégis odaégne, ne használjuk föl a krémhez!)

Amikor a cukor mély narancssárga színt kapott, levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a tejet. (Ezt a műveletet nagyon óvatosan végezzük, mert a karamell a tejtől pattogni, fröcsögni kezd.)

Ezután visszatesszük a tűzre, és mérsékelt lángon tovább kevergetve föloldjuk az összes cukrot. (Vigyázat, nagyon könnyen kifut! Ha nagyon habzik, kicsit vegyük le a tűzről, kevergessük, és amikor abbamarad a habzás, főzzük tovább!)

Amikor minden cukor föloldódott, a karamellt levesszük a tűzről, belekeverünk kb. 5 dkg vajat, aztán félretesszük hűlni (szobahőmérsékleten). Hűlés közben időnként megkevergetjük.

Amikor már nagyjából kihűlt, hozzáadjuk a maradék vajat, és robotgép habverőjével az egészet habos krémmé keverjük.

A kihűlt piskótát három egyforma vastag korongra vágjuk.

A piskótalapokat a tortatálra tesszük, és megtöltjük őket a krémmel úgy, hogy a krémet gondolatban nagyjából három részre osztjuk: az alsó piskótalapra rákenjük a krém első harmadát, a középső lapra a krém második harmadát, amit befedünk a felső piskótalappal, a maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát kívülről.

A kész tortát csokoládéreszelékkel, csokoládélapocskákkal díszíthetjük.

  

Kép

  

Tipp:

Ha marad egy kicsi a krémből, tedd egy időre hűtőgépbe, aztán mikor jól megdermedt, beolajozott kézzel formálj golyókat belőle. A golyókat forgasd meg kókuszreszelékben vagy darált mogyoróban. (Ha mogyoróba forgatod, tehetsz a közepükbe egy-egy szem mogyorót is.) Ezekkel a karamellás bonbonokkal is díszítheted a tortát.

Nagyon jól illik ehhez a tortához díszítésként a Milka karamellás csokoládé. A képen látható torták ebből a csokoládéból készült forgáccsal vannak díszítve.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cukorgyöngy

(Timi, 2012.01.21 14:46)

Szia:)
kérdezni szeretnék tőled:)
Látom hogy a gyönyörű tortád cukorgyöngyökkel díszítetted!
Ami olyan barna csoki színű az is cukorgyöngy?És ha igen olyan hol kapható?:)
Válaszodat előre is köszönöm:)

Karamell torta

(Szamóca, 2010.02.08 19:44)

Szia Márta!
Köszönöm, hogy leírod, te receptedet is! Tündér vagy!
Én is olyan vagyok, hogy átalakítok minden receptet a saját ízlésem szerint, és nagyon örülök, hogy neked ilyen jó ötleteid vannak.
Én vékony réteg krémet kentem a tortába. Úgy elég volt a krém, és nem is volt túl édes.

Karamell-torta

(Marta Porteleki, 2010.02.08 19:37)

Szia Szamoca! A hetvegen megsutottem a tortat. Egy kicsit sajat izvilagunkhoz igazitva. Nem kakaosan csinaltam a piskotat, hanem kavesra. A krem itt is kevesnek bizonyult, meg egy kicsit edesnek, de ugy segitettem rajta, hogy kb.0,5 dl tejszint felvertem es a kremhez tettem. Mit ne mondjak isteni lett a torta es gyonyoru. A ferjemnek is nagyon izlett, pedig nem edesszaju. Koszonjuk a receptet, es szep hetet kivanunk!

Karamell torta

(Szamóca, 2010.02.06 11:06)

Szia Zsuzsa!
Nekünk nagyon ízlik. Remélem, nálatok is sikere lesz!

KARAMELL TORTA

(ZSUZSA, 2010.02.06 10:09)

NAGYON EGYSZERU ES NAGYSZERUNEK TUNIK,KIPROBALOM !