Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KASTÉLY TORTA

2008.01.18

Hozzávalók:
Az egyik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt.

Az másik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt.

A tornyokhoz: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

 A tornyok tetejéhez: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg porcukor.

A díszítéshez: 1 liter tejszín és 20 dkg porcukor + 5 csomag habfixáló (vagy 1 liter Hulala növényi cukrászhab - ez stabilabban tartja a formáját, ha a tortát nem fogyasztjuk el rögtön), élénk színű szörpök vagy többféle színes ételfesték, cukordrazsé. Szükség lehet még 3 hurkapálcikára vagy sasliknyársra.

  

Kép

   

A csokoládékrém elkészítése:

A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A hűtési idő letelte után a krémet kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

 

A két piskótakorong elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon a két piskótakorongot külön-külön tűpróbáig sütjük.

 

A tornyok oldala piskótatekercsből készül. A piskótatekercs elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk  kihűlni.

A kihűlt piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokoládékrém kb. ötöd részét, majd a piskótát minél szorosabban feltekerjük, és hűtőgépbe tesszük megszilárdulni.

 

A tornyok tetejéhez egy nagy gáztepsiben sütött vékony piskótalap szükséges. A piskótalaphoz a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.) A megsült piskótalapot félretesszük kihűteni.

 

A torta összeállítása:

 

1. A kicsit vastagabb piskótakorongból egy negyed részt kivágunk:

 

Kép

 

2. A két piskótakorongot vékony szeletekre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Ezután a vékonyabb lapot tortatálra tesszük. Egy réteg krémmel ráragasztjuk a második korong háromnegyedét. Majd ennek a tetejére a szintén krémmel megtöltött negyed piskótakorongot.

 

Kép

 

3. Elővesszük a félretett piskótatekercset. Három részre vágjuk. (Vághatod három egyforma hosszú vagy három különböző darabra is.) A piskótatekercs darabokat hurkapálca segítségével rátűzzük a tortaalapra.

 

Kép

 

4. A félretett vékony piskótalapból különböző nagyságú pogácsaszaggatókkal korongokat szúrunk ki. A korongokból építjük föl a tornyok tetejét úgy, hogy az egyes korongokat a csokoládé krémmel ragasztjuk egymáshoz. Az így kapott tetőket is fölszúrjuk a hurkapálcikára.

 

Kép

 

5. Ezután fölverjük a tejszínt a cukorral és a habfixálóval. Szörppel vagy ételfestékkel megfestjük, és kedvünk szerint bevonjuk vele a tortát. A habbal bevont tortát cukordrazséval díszítjük.

 

Kép

Tipp:

A tornyok tetejét csinálhatod fagylalttölcsérből is. Ezzel jelentősen megkönnyíted a munkádat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kastély torta

(Edina, 2011.10.24 10:17)

Ez szuper, ezt fogom rlkészíteni a kislányomnak a novemberi szülinapjára. Ilyet szerettem volna, nem pedig a tölcséres fajtát, mert félő szerintem, hogy átázik. :) Egy kérdés, ilyen szép hercegnő marcipánt hol vettél?
Köszi
Edina

kemény tejszínes krém

(Hajni, 2011.06.17 22:23)

Sziasztok !
Ha azt akarjátok, hogy bármely tejszín jól felverődjön, akkor felverés előtt kb. fél órára tegyétek be a tejszínt mélyhűtőbe. Az sem baj, ha a széle már elkezd fagyni. Ugyanis az a lényeg, hogy hideg legyen.

bevonat

(Szamóca, 2011.02.09 09:51)

Szia!
Nem próbáltam még nutellát keverni a hulalához. Nem tudom, hogy hogyan viselkedne a kettő együtt. Valamennyi nutellát biztosan föl tud venni a hulalából vert hab, de lehet, hogy a túl soktól már kicsapódna belőle a zsiradék, és összecsomósodna.
Ha barna tortát szeretnél, én a helyedben inkább kakaóporral ízesített hulalával próbálkoznék a bevonathoz.
Esetleg próbáld meg a nutella-hulala párosítást csak kis mennyiségben, hogy ne legyen nagy kár, ha mégsem jön össze.

bevonat

(bagaméri, 2011.02.09 02:41)

Kedves Szamóca!

Ez a torta valami fantasztikus!!! Gratulálok!!!
Kisfiam születésnapjára szeretném elkészíteni a tortát, persze fiúsított változatban. A bevonatot Hulala tejszínből és nutellából gondoltam, hogy barnás színe legyen. Van ötleted, hogyan készítsem el, mert nekem mindig folyós lesz a tortám bevonata...
Válaszodat előre is köszönöm!

bevonat

(gezenguz, 2011.02.04 12:26)

Kedves Szamóca!

Ha a tortát egy nappal az ünneplés előtt sütöm, akkor a tejszínhabbal bevonva kibír egy napot a hűtőben a torta? Vagy elég ha csak összerakom a tortalapokat a krémmel és másnap délelőtt díszítem fel?
gezenguz

tortárol

(bianka, 2010.11.04 12:01)

Még nem kóstoltuk de biztos nagyon finom.
Vasárnapra csináljuk.

kérdés

(csilla, 2010.07.06 21:20)

hannah montana tortát tudtok csinálni?

választ

(luong csilla, 2010.06.10 21:16)

köszönöm szamóca.

Torta

(Nikol, 2010.04.26 22:48)

Nagyon tetszik a torta! A kislányom szülinapjára én is megcsináltam. Most a hűtőben pihen. Amit tippként írtál, hogy fagylalt tölcsérből legyen a torony, nem javaslom, mert a tejszín miatt megpuhul, és dőlni kezd. Én is abból csináltam:( Remélem a hideg megteszi a magáét és nem dől le teljesen, hanem csak Pisai Ferde Torony marad. Ettől függetlenül nagyon köszönöm az ötletet, remélem neki is tetszeni fog!!!

Torta

(Szamóca, 2010.03.24 11:20)

Szia Csilla!
Persze, hogy tudunk. Bár attól függ, hogy mi az az "óriási", mert ha 10 méter átmérőjű, az nem lenne könnyű.

BP .XX K. KŐLCSEI U. 20

(luong csilla, 2010.03.24 11:17)

tudtok csinálni óriási tortát?

Tölcsér

(Szamóca, 2010.03.17 17:34)

Szia!
Köszönöm szépen a kiegészítést! Teljesen igazad van.

a kastélytortáról

(dudi, 2010.03.17 16:37)

azért vigyázni kell,ha fagyitölcsérből készül a kupola,mert ha bekened krémmel könnyen elázik,ha mégis így készül a tálalás előtt és inkább cukormázzal lekenve megszárítva kell rátenni

Torta

(Szamóca, 2010.03.06 08:15)

Szia Csilla!
Isten éltesse a kislányodat!
Kívánom, hogy nagy örömöt szerezz neki a tortával!

torta

(Csilla, 2010.03.05 11:56)

nagyon tetszik a tortád!!! ügyes vagy! A kislányom 4. szülinapjára én is megpróbálom megsütni! majd írok hogy hogy sikerült:-D

Pillecukor bevonó

(Szamóca, 2010.03.02 19:48)

Szia Klaudia!
Köszönöm szépen! :)
A pillecukorból állítólag a minél egyszerűbb a legjobb. Vagy fehér legyen, vagy nagyon halvány színű, hogy ne befolyásolja a színezést.
A legtöbb helyen kapható olyan három halvány színből összefont rudacska formájú. Az pl. még jó, ha nincs teljesen fehér.

pillecukor bevonó

(Klaudia, 2010.03.02 19:35)

Nagyon szépen köszönöm a választ, hét végén ki fogom próbálni. Én nem szoktam pillecukrot venni, ez esetleg az a fajta amit a Lidl-ben mindig lehet kapni, vagy Te hol veszed?
Az oldalhoz gratulálok, tegnap találtam rá, de ma már megint itt vagyok, nagyon jók a receptjeid, és gyönyörűek a torták. Sok ötletet fogok innen venni.
Klaudia

Képek

(Szamóca, 2010.03.01 19:08)

Nagyon szépen köszönöm, ha megmutatod.
A címem: csilliviri@gmail.com

torta

(Era, 2010.03.01 19:05)

Szívesen megmutatom a tortákat, de hova küldjem, töltsem fel képeket?

Díszítés

(Szamóca, 2010.03.01 17:28)

Szia Klaudia!
A királylány marcipánból készült.
Marcipán helyett használhatsz torta- vagy süteménydíszítésre például pillecukor-fondant. A receptjét megtalálod itt, a Dinoszaurusz sziget tortánál.
Ezen az oldalon:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/tortak/dinoszaurusz-sziget-torta