Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KATICA TORTA

2008.01.18

Hozzávalók:
A piskótához (egy 24 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.

A csokoládékrémhez:
30 dkg jó minőségű csokoládé, 30 dkg vaj, 10 dkg porcukor, egy evőkanál rum vagy néhány csepp rumaroma.

A torta díszítéséhez: 20 dkg piros színű marcipánmassza, két gömbnyalóka, csokoládédara.

   

Kép

   

A krém elkészítése:
A csokoládét megolvasztjuk. Amikor még langyos, belekeverünk 10 dkg vajat, a porcukrot és a rumot, aztán hűtőgépben teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a többi vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot kanalanként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.

A tortát a alábbi képek szerint állítjuk össze:

 

1. A piskótát fölszeleteljük és megtöltjük a krémmel. (A krém negyed részét meghagyjuk a torta bevonásához.)

Kép

 

2. A közepéből kivágunk egy ék alakú részt. 

Kép

 

3. Az ék aljából egy kis darabot levágunk. Ez lesz a katica feje. Formára faragjuk a fejet és a katica farkincáját.

Kép

 

5. A torta egyes darabjait tortalapát segítségével - az alábbi elrendezésben - átemeljük a tortatálra.

Kép

 

6. A katicát kívülről is bevonjuk a krémmel, de 2-3 evőkanál krémet hagyjunk meg a díszítéshez. Ezután a katica fejét és testét beszórjuk csokoládédarával.
A marcipánt egy porcukrozott lapon kinyújtjuk, aztán kiszabjuk belőle a szárnyakat. A marcipánlapokat a katicára helyezzük, aztán egy kis pogácsaszaggató segítségével bejelöljük a szárnyon a pöttyök helyét. A félretett krémet egy erős nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik csücskéből egy nagyon picit levágunk, és az így keletkező kis lyukon át a kifolyó csokival megrajzoljuk a katica pöttyeit. Végül a két nyalókát a katica fejébe szúrjuk. (Ha nem kapunk csokis nyalókát, vonjuk be a nyalóka gömbjét a megolvasztott csokival.)

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tündének

(Szamóca, 2010.01.15 17:07)

Szia!
Megvallom, én általában mikróban olvasztom a csokoládét olvasztó programmal.

Csoki

(Tünde, 2010.01.15 16:45)

Szia!

Még egy valamit elfelejtettem megkérdezni: a csokit gőz fölött olvasztod a krémhez, vagy nem?

Köszi :)

Válasz

(Tünde, 2010.01.12 22:12)

Szia!

Köszönöm a választ:)

Tündének

(Szamóca, 2010.01.12 14:40)

Szia!
Bocsáss meg, hogy az előzőre nem válaszoltam.
Igen, én csak vajat használok a sütéshez. Nem szeretem a margarint. Sem az ízét, sem azokat a vegyszereket, amikből készül, sem azt az ipari eljárást, ahogy készül.
De ez az én véleményem. Ha te szoktál margarint használni, nyugodtan használja azt!
Ha átlagos minőségű télapóból akarod csinálni a krémet, szerintem keverj bele kb. 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, hogy kicsit ízesítsd.
De egyébként bármilyen nem túl folyós krémmel megtöltheted, amit szerettek.

Előző hsz

(Tünde, 2010.01.12 08:34)

Szia!

Ne haragudj, az előző kérdéseimre is tudnál válaszolni? :)
Köszönöm!

Vasárnap sütöm, mindenképpen megírom, milyen lett:)

Liszt

(Szamóca, 2010.01.11 14:53)

Szia Tünde!
Igen, megfelel a sima liszt is (picit tömörebb lesz sima liszttel, de nem vészes), csak nagyon vigyázz, hogy nehogy csomós legyen a tészta, mert a sima lisztet nehezebb belekeverni.

Rétesliszt

(Tünde, 2010.01.11 14:34)

Szia!

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy rétesliszt helyett a sima fehér liszt megfelel-e?

Katica torta

(Tünde, 2010.01.11 10:10)

Szia Szamóca!

Köszönöm a választ. Azt hiszem, nem egyértelműen írtam: a tortából az első lesz ez, de vajas kiflit és fóliás husit sütöttem már innen:)

Lenne még kérdésem: mindenhol vajat írsz, Te teavajat használsz? Sütiknél, péksüteményeknél, mindenhol? Az jobb, tutibb?

Azt is kérdezném, hogy van télapó csokink, az jó lesz a krémbe?

Köszönöm előre is a választ! Mindig tanul az ember!

Köszönöm a jókívánságokat:)

Sütőpor

(Szamóca, 2010.01.11 08:24)

Szia Tünde!
Gratulálok, hogy sikered volt a tortákkal!
Én még soha nem raktam piskótába sütőport. Láthatod a képeken, hogy milyen sütőpor nélkül. Eddig még nem volt panasz rá.
A fölvert tojásfehérjétől emelkedik meg a piskóta.
Isten éltesse sokáig a kislányodat vidámságban, egészségben!

Sütőpor

(Tünde, 2010.01.10 21:38)

Szia!

Szeretnék gratulálni az oldalhoz, már 2 receptedet is megsütöttem 2 nap alatt:)
Ezt a tortát szeretném a kislányom 2. szülinapjára, ugyanis most katica mánia van Nálunk:)
Azt szeretném kérdezni, hogy sütőpor nélkül feljön a piskóta szépen?

Köszönöm!

Katica

(Szamóca, 2009.11.12 09:26)

Kedves Ilike!
Isten éltesse Katicát a névnapja alkalmából! Kívánom, hogy örömteli meglepetést szerezz neki a tortával!

katicatorta

(ilike, 2009.11.12 06:51)

Lányomnak most lesz a névnapja(Katalin), már tudom milyen tortát sütök neki!!Köszönöm!

Katica torta

(Szamóca, 2009.11.04 10:23)

Szia Dorcsi!
Isten éltesse anyukádat!
Neked gratulálok, hogy ennyire rendes vagy, hogy tortát sütsz neki.
A torta marcipán bevonata nem marcipán lapból, hanem tömbben vett marcipánból készült. Marcipántömböt a nagyobb élelmiszeráruházakban vagy cukrászdákban tudsz venni. Kapható színes marcipán is.
Porcukrozott gyúródeszkán ki tudod nyújtani a marcipánt megfelelő vastagságú lappá.

Tortáról

(Dorcsi, 2009.11.03 22:06)

Nagyon ötletes ez a Katicás torta.
Nagyon tetszik. És egyszerűnek is tűnik!
Anyukámnak 5.-én lesz a szülinapja és Katinak hívják,meg próbálom megcsinálni.
Egy kérdésem lenn Marcipánlapot hol lehet kapni?

Katica

(Szamóca, 2009.09.29 14:47)

Szia Betti!
Köszönöm szépen a kedves dicséretet! Nagyon aranyos vagy.
Természetesen jó a krémhez a margarin is.
Azért írok a receptekbe vajat, mert én vajat használok, de nyugodtan helyettesítheted margarinnal.

Katica torta

(Betti, 2009.09.29 13:05)

Gratulálok, csodásak a tortáid. Múlt hétvégén anyukám szülinapjára az oroszkrém tortát sütöttem, isteni volt.Most a lányomnak a katicát szeretném elkészíteni.Kérdés: a krémhez jó a margarin is, vagy mindenképpen vajjal készítsem?

Katica torta

(Szamóca, 2009.09.19 09:45)

Szia!
Nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával. További jó sütögetést!

TORTA

(LEMONLÁNY, 2009.09.19 09:12)

SZIA!ÉN IS MEGCSINÁLTAM.NEM LETT OLYAN SZÉP MINT A TIÉD,MERT ÉN NEM MARCIPÁNNAL FEDTEM BE HANEM GLAZÚRRAL,DE NAGYON FINCSI VOLT MERT EL IS FOGYOTT PERCEK ALATT.KÖSZÖNÖM AZ ÖTLETET!NAGYON KLASSZ4NEM GONDOLTAM HOGY ILYEN EGYSZERŰ.

katica

(mőci, 2009.07.11 10:41)

köszönöm a tippet, nagyon édes

PIllangó

(Szamóca, 2009.04.19 21:51)

Szia Mónika!
Biztosan te is úgy vagy vele, hogy minden tortád különböző. Én is így vagyok: ha a forma hasonló is, a díszítés mindig más. Így voltam a pillangóval is. :)
Köszönöm szépen a dicséretet!