Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KATICA TORTA

2008.01.18

Hozzávalók:
A piskótához (egy 24 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.

A csokoládékrémhez:
30 dkg jó minőségű csokoládé, 30 dkg vaj, 10 dkg porcukor, egy evőkanál rum vagy néhány csepp rumaroma.

A torta díszítéséhez: 20 dkg piros színű marcipánmassza, két gömbnyalóka, csokoládédara.

   

Kép

   

A krém elkészítése:
A csokoládét megolvasztjuk. Amikor még langyos, belekeverünk 10 dkg vajat, a porcukrot és a rumot, aztán hűtőgépben teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a többi vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot kanalanként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.

A tortát a alábbi képek szerint állítjuk össze:

 

1. A piskótát fölszeleteljük és megtöltjük a krémmel. (A krém negyed részét meghagyjuk a torta bevonásához.)

Kép

 

2. A közepéből kivágunk egy ék alakú részt. 

Kép

 

3. Az ék aljából egy kis darabot levágunk. Ez lesz a katica feje. Formára faragjuk a fejet és a katica farkincáját.

Kép

 

5. A torta egyes darabjait tortalapát segítségével - az alábbi elrendezésben - átemeljük a tortatálra.

Kép

 

6. A katicát kívülről is bevonjuk a krémmel, de 2-3 evőkanál krémet hagyjunk meg a díszítéshez. Ezután a katica fejét és testét beszórjuk csokoládédarával.
A marcipánt egy porcukrozott lapon kinyújtjuk, aztán kiszabjuk belőle a szárnyakat. A marcipánlapokat a katicára helyezzük, aztán egy kis pogácsaszaggató segítségével bejelöljük a szárnyon a pöttyök helyét. A félretett krémet egy erős nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik csücskéből egy nagyon picit levágunk, és az így keletkező kis lyukon át a kifolyó csokival megrajzoljuk a katica pöttyeit. Végül a két nyalókát a katica fejébe szúrjuk. (Ha nem kapunk csokis nyalókát, vonjuk be a nyalóka gömbjét a megolvasztott csokival.)

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

PIllangó

(Szamóca, 2009.04.19 21:51)

Szia Mónika!
Biztosan te is úgy vagy vele, hogy minden tortád különböző. Én is így vagyok: ha a forma hasonló is, a díszítés mindig más. Így voltam a pillangóval is. :)
Köszönöm szépen a dicséretet!

Szamócának

(Mónika, 2009.04.19 15:34)

Köszönjük szépen mégegyszer!
Ui:nagyon jól néz ám ki az ujabb pillangó torta is!
Na majd legközelebb...

Hipp-hipp-hurrá!

(Szamóca, 2009.04.18 08:35)

Annyira örülök! Szépen kezdődik a hétvégém neked köszönhetően. :)
Még egyszer: ISTEN ÉLTESSE A KIS TÜNDÉRT SOKÁIG!

Katica torta

(Mónika, 2009.04.17 21:41)

Kedves Szamóca!
Megsütöttem a tortát,nem lett ennyire tökéletes,de nagyon finom voltfőleg a tejcsokis krém,bár én csak 20 dkg vajat raktam bele.A bölcsiben csak úgy ették a gyerekek.:)

Szia!

(Szamóca, 2009.03.23 14:31)

Szép napot neked is! :)

krém

(Mónika, 2009.03.23 14:21)

Köszi,én is valami hasonlóra gondoltam,hogy szétnyomódhat.Akkor marad a tejcsokis krém.
Köszi szépen további szép napot!

Csokis krém

(Szamóca, 2009.03.23 14:15)

A harmadik szülinap az csodálatos! Azt már komolyan élvezik a gyerekek. :)
Ennél a tortánál azért választottam inkább a vajas krémet, mert az stabilabb, jobban bírja, hogy faragom, ide-oda pakolgatom a torta egyes részeit. A tejszínes habosabb, lágyabb.

katicatorta

(Mónika, 2009.03.23 14:04)

Szia Szamóca!Köszönjük,ápr.17 a nagy nap!3.szülinap.
A tejcsokis változat neki is jobban bejönne:)
Gondoltam még arra a krémre is,amit a csokitortánál írsz,étcsoki+tejszín.Szerinted az is jó lenne?
Egyébként gratulálok az oldalhoz,és a tudományodhoz!!Szuperügyes vagy!!!

Szia Mónika!

(Szamóca, 2009.03.22 21:25)

Isten éltesse a kislányodat!
(Ez a torta a képeken az én kicsi lányom névnapjára készült.)
Igazából ez a csokikrém étcsokiból szokott készülni, de az én lánykám a tejcsokit jobban szereti, ezért ebben tejcsoki volt. Hogy te ét- vagy tejcsokiból készíted, az attól függ, hogy a te kislányod melyiket szereti jobban.

Katicatorta

(Mónika, 2009.03.22 15:56)

Szia!Ezt a tortát szeretném megsütni kicsi lányomnak.

A krémhez a csoki étcsoki?


« előző

1 | 2 | 3 | 4