Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KÁVÉTORTA

2012.05.06

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 2 kávéskanál azonnal oldódó kávépor.

A krémhez: 3 tojássárgája, 1 tojás, 10 dkg barna cukor, 2,5 dl tej, 1 evőkanál főzős vaníliás pudingpor, 1 evőkanál azonnal oldódó kávépor, 5 dkg csokoládé, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj.

A díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 kávéskanál azonnal oldódó kávépor, 2 evőkanál porcukor, csokoládéból készült kávészemek, kakaópor, 1 csomag habfixáló.

    

p1170462-ddd.jpg

   

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A kávéport feloldjuk két evőkanál meleg vízben. Ezt is a keverékhez adjuk. Végül a lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

A krémhez a tojássárgákat és az egész tojást gépi habverővel összekeverjük a cukorral. Belekeverjük a pudingport. A kávéport feloldjuk a lagyos tejben, majd a tojáshoz adjuk. Az így kapott folyadékot állandóan kevergetve, a legkisebb lángon puding sűrűségűre főzzük. Amikor már sűrűsödni kezd, beleszórjuk az apróra vágott csokoládét is.

A besűrűsödött krémbe még melegen belekeverünk 5 dkg vajat, majd kihűtjük. Amikor kihűlt, simára keverjük a maradék 20 dkg vajjal. Legalább fél órára hűtőgépbe tesszük. 

A kihűlt piskótát három rétegre vágjuk.

Kivesszük a krémet a hűtőből, és habverőgéppel addig keverjük, amíg a térfogatat láthatóan meg nem nő és a színe ki nem világosodik. (Vigyázat, ne verjük túl, mert kicsapódhat a vaj!)

A tortalapot megtöltjük a krém felével. A másik felével pedig kívülről vonjuk be a tortát.

A díszítéshez a tejszínben feloldjuk a kávét és a porcukrot. (Legjobb úgy, hogy a tejszínt felforraljuk a kávéval, majd teljesen lehűtjük.) A kávés tejszínből a habfixálóval vert kemény habból rózsákat nyomunk a süteményre. Némi kakaóporral megszórjuk és csokoládéból készült kávészemekkel koronázzuk. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.