Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


LÚDLÁB TORTA

2008.01.17

Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor.
A töltelékhez: 2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor, ízlés szerinti mennyiségű rumosmeggy.
A díszítéshez: 10 dkg olvasztott csokoládé, tejszínhab, rumosmeggy.

 

Kép

 

A krém elkészítése:

A tejszínt felforraljuk a cukorral, pár percig főzzük, majd beletesszük a vajat és a vajjal együtt  még kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, beleszitáljuk a kakaót, simára keverjük, aztán néha megkevergetve kihűtjük.  Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük 2-3 órára (még jobb, ha egy éjszakára).

A piskóta elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
Aztán a kakaóporral összekevert lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát tortaformában 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.

Amikor a piskóta kihűlt, hozzáfoghatunk a torta összeállításához.

A lehűtött krémet robotgéppel habosra keverjük.

A rumosmeggyet alaposan lecsöpögtetjük.

A piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába. A krémet a tetejére halmozzuk úgy, hogy közben közészórjuk a rumosmeggyet. A krém tetejét elsimítjuk, aztán ráöntjük a fölolvasztott, de nem meleg csokoládét.

A tortát néhány órára hűtőgépbe tesszük megdermedni.

Tálalás előtt a tortát körbevágjuk egy éles késsel, levesszük róla a tortakarimát. A torta tetejét tejszínhabbal és rumosmeggyel díszítjük. (Esetleg megszórhatjuk csokoládéforgáccsal is.)

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

díj

(Bea, 2010.09.20 08:20)

Kedves Szamóca!
Nagyon jónak találom a receptjeid és megkérnélek nézz be hozzám a http://finomlesz.blogspot.com (süthetek - fözhetek ) oldalra!

Pihe szelet

(Szamóca, 2010.08.26 21:36)

Kitti, köszönöm, hogy eszembe juttattad. Valószínűleg én is sütök ilyen sütit, mert nagyon finom, és nagyon egyszerű az elkészítése.

pihe szelet

(Kitti, 2010.08.26 21:30)

Szia Szamóca!

Köszönöm szépen :) Meg fogom próbálni, valószínű hogy ez az :D nagyon köszönöm :D

Pihe szelet

(Szamóca, 2010.08.25 14:33)

Szia Kitti!
Ismerek egy "Pihe szelet" nevű sütit, de nem tudom, ezt keresed-e.
A receptjét itt találod meg:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/pihe-szelet

kérdés

(Kitti, 2010.08.25 14:14)

Sziasztok!

Nem a tortához kapcsolódik a kérdésem, (bár nagyon jól néz ki :) ). Van egy csokis süti, ami nagyon finom, csak nem tudom a nevét. A sütiről azt tudom mondani, hogy olyan, mintha nagyon könnyű és omlós piskóta tészta lenne, amibe kakaót kevernek, és úgy süti ki. Az egyik bnőm azt mondta hogy annak Pihe süti a neve, (vagy pille?? ) de így nem találtam rá. Nincs benne se töltelék, se semmi, csak sima tészta, de annyira finom, puha, és omlós...ha ráismertek, megírnátok hogy mi lehet ez? Köszönöm.

Kitti

Tévedés

(Anita, 2010.05.24 18:56)

Szia! Óriási bakit követtem el,az egekik magasztaltam a Lúdláb tortát,pedig a Feketeerdöt sütötem meg,de igérem ezt is kiprobálom!

Lúdláb...

(Anita, 2010.05.24 18:24)

Szia! Alkalmam nyilt a barátnömnek egy kiss kerti partit szervezni,amit sajnos elmosott az esö!Az eredeti terv szerint a te cola tortádat sütötem volna,bár nagyon finom lett az is én mégis a Lúdláb Tortát készitetem el! És valami isteni finom lett!Sajnos nem tudtam a tortalapot három felé vágni igy kettöt kellet belöle sütnöm! A töltelékböl is szintén két adagot kellet csinálnom,és igazán nagy tortát tudtam késziteni!Igy visszont eldölt az is,hogy kell egy kisebb tortaformát vásárolnom!Nem találtam citrom tortáról receptet,remélem van egy a tarsolyodban!Most a Barbi tortád következik,bár attól kicsit félek,de majd leirom,hogy hogy sikerült!További szép napot! :)

Anitának

(Szamóca, 2010.02.05 16:06)

Végtelenül aranyos vagy, de ha a neten található összes receptgyűjtemény gazdája könyveket kezdene kiadni, a világ összes erdője kevés lenne a papírgyártáshoz.
Szép hétvégét kívánok neked és a szeretteidnek!

Gyors!

(Anita, 2010.02.05 16:00)

Szia! Hu nagyon gyors voltál,és köszönöm a kielégitö választ,igy a legközelebi vásárlás alkalmával már célzotan a vajat fogom keresni,bár gondolom ebböl is töb félét fogok találni! Volt idöm mindent végig nézni,és felmerült benem az a kérdés,hogy esetleg egy szakácskönyv kiadására nem gondoltál? A receptek nagyon részletesek és a bonyolult is egyszerü!A fótok pedig káprázatossak,az elöbb még pánikszerüen ki akartam néhány receptet nyomtatni,de miután az öszes tetszik sose végeznék!Igy továbra is sürün látogatom az oldalt,és köszönöm a csodás ételkölteményeket!

Margarin vagy vaj

(Szamóca, 2010.02.05 16:00)

Ja, és még egy apróság: a margarin egyszerűen pocsék.
A vajas sütemények csodás ízét egy lapon sem szabadna említeni a margarinos süteményekével.
A margarin egyszerűen tönkreteszi a süteményeket.

Margarin

(Szamóca, 2010.02.05 15:23)

Szia Anita!

Vajat használok a süteményekhez.

Hogy mi a különbség a margarin és a vaj között?

A natúr, ízesítetlen vaj 100%-ban tejből készül.
Nincsenek benne tartósítószerek, ízfokozók, emulgeálószerek és semmiféle más szemét.

A margaringyártás úgy történik, hogy valamilyen folyékony növényi olajat magas hőmérsékleten, bizonyos fémek jelenlétében hidrogéneznek. A hidrogénezés során az eredetileg jelenlevő értékes esszenciális zsírsavak megsemmisülnek, viszont transzzsírsavak keletkeznek, amik igen kis mennyiségben is komolyan károsak az emberi szervezet számára.

A hidrogénezett zsírok elősegítik a civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok...) kialakulását, inzulinrezisztenciát idéznek elő (ami cukorbetegséget okoz), gyengítik az immunrendszert, hatásukra az ártó vérzsír, a triglicerid és a lipoprotin felszaporodik a szervezetben.

És akkor még egy szót sem szóltam a margarinokban található töménytelen mennyiségű ízfokozóról, emulgeálószerről, színezékről, tartósítószerről és más adalékanyagokról.

Szóval ezért nem használok soha margarint.

Persze, a töménytelen mennyiségű vaj fogyasztása sem egészséges. De itt csak egy szabályt kell betartani (mint az étkezésben általában): a mértékletességet.

Kérdés!

(Anita, 2010.02.05 15:01)

Szia! Én most találkozom másodszor az oldaladdal,és kicsit jobban átnéztem! Mindenki dicséri,és én is találtam kedvemre valót,amint lehet már sütök is! És talán te tudsz is segiteni! Olvastam,hogy nem szereted a Rámát! Azt hiszem te irtad,de akkor mit használsz helyete?Vaj-Margarin,mi a külömbség köztük?

Margónak

(Szamóca, 2010.01.26 14:50)

Nagyon szépen köszönöm!

Boldog szülinapot!

(hmargó, 2010.01.25 12:08)

Kissé megkésve, de még nagyon sok boldog születésnapot kívánok Neked !