Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MÁKTORTA

2008.01.15

Hozzávalók:

Az alsó tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, fél citrom reszelt héja, 1 csapott kis mokkáskanál sütőpor.

A mákos krémhez: 25-30 dkg darált mák, fél citrom reszelt héja, 4 dl tej, 2 csomag főzős vaníliás pudingpor, 20 dkg porcukor (ami ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ezért ajánlatos a készülő tölteléket megkóstolni), negyed mokkáskanál őrölt fahéj, 10 dkg mazsola (ami kihagyható vagy helyettesíthető valamilyen más aszalt gyümölccsel, például apróra vágott aszalt barackkal, aszalt meggyel, áfonyával).

A felső tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál (rétes) liszt.

  

Kép

  

Elkészítés:

Az alsó tészta hozzávalóit összegyúrjuk.

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy oldalt 6-7 centi magas pereme legyen.

A tejet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a pudingporral elkevert mákot, a cukrot, a fahéjat és a mazsolát, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és beleszórjuk a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük. (Egy egyáltalán nem folyékony, de puha, kenhető masszát kell kapnunk.)

Az máktölteléket a tortaformába nyomkodott tészta közepébe borítjuk, egyenesre igazítjuk a tetejét.

A felső tésztaréteghez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - robotgéppel kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.

Az így kapott tésztát egyenletes vastagságban a mákréteg tetejére öntjük.

(Optimális esetben az alsó tésztából a tortaforma oldalán képzett perem össze kell, hogy érjen a felső tésztával. A máktölteléket minden oldalról tésztának kell körbevennie.)

A süteményt előmelegített 200 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Ha túl hamar barnulna a teteje, takarjuk be alufóliával. De a sütés első felében ne nyissuk ki a sütőt!

A kész tortát csak azután szeleteljük fel, hogy teljesen kihűlt.

  

Kép

  

Tipp:

A torta tetejét sütés előtt megszórhatod mandulaforgáccsal.

A kész tortához tálalásnál adhatsz savanykás gyümölcsöntetet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.