Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MANDULAVIRÁG TORTA

2012.01.25

 p1110322-ee.jpg

  

Hozzávalók:

A tortalaphoz: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 20 dkg finomra darált mandula.
A csokoládékrémhez: 10 dkg jó minőségű csokoládé, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj.
A vaníliakrémhez: 3 dl tej, 1 vaníliarúd, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 3-4 evőkanál cukor, 15 dkg vaj.
A díszítéshez: 20 dkg csokoládé, 10 dkg marcipán, porcukor, cukor- vagy csokoládégyöngyök.


p1110474-dd.jpg

 

Elkészítés:

A csokoládékrémhez a csokoládét a tejszínbe tördeljük és lassú tűzön fölolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, kihűtjük, majd legalább egy órára hűtőgépbe tesszük.

A vaníliakrémhez 2 dl tejet fölforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A többi tejben csomómentesen elkeverjük a keményítőt, majd a kétféle folyadékot összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, amíg alaposan besűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, belekeverünk 5 dkg vajat és kihűtjük. Amikor kihűlt, a többi vajjal is elkeverjük és felhasználásig hűtőgépbe tesszük.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A mandulát laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. Az így kapott tésztából sütőpapírral bélelt tepsiben hat darab 22 cm átmérőjű piskótakorongot sütünk. (A sütőpapírra rárajzoljuk a kört, másfél centi vastagon kitöltjük a piskótatésztával és 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütjük.) A kész tésztalapokat kihűtjük.

A torta összeállításához egy piskótakorongot tortatálra teszünk, megkenjük a vaníliakrém harmadával, erre megint piskóta, majd a csokoládékrém fele következik. Ezután piskóta, vaníliakrém, piskóta, csokoládékrém, megint piskóta, vaníliakrém és végül újra piskóta jön.

A marcipánt porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk és kis virágokat szúrunk ki belőle. A közepükbe egy-egy cukorgyöngyöt nyomunk.

A díszítéshez 18 dkg csokoládét vízfürdő fölött megolvasztunk. Lemérjük a torta magasságát és kerületét. Sütőpapírból a torta kerületénél 1 cm-rel hosszabb, a torta magasságánál 1 cm-rel magasabb csíkot vágunk le. (Ez nálam egy 71 x 9 cm-es téglalap volt.) A sütőpapírcsíkot kb. 2 mm vastagon bekenjük olvasztott csokoládéval, majd félretesszük. A maradék csokoládéval bevonjuk a torta tetejét. Amikor a sütőpapírra kent csokoládé már nem folyik, de még képlékeny, óvatosan körben a torta oldalára nyomjuk. A sütőpapírból csak az összeillesztésnél húzunk le egy kicsit, hogy a csokoládépalást ott is folytonos legyen. A papírt csak akkor húzzuk le véglegesen, amikor a csokoládé már teljesen megkötött.

Felolvasztjuk a maradék 2 dkg csokoládét és a marcipánvirágokat a tortára ragasztjuk vele.


Tipp: a vaníliakrémhez kukoricakeményítő helyett főzős vaníliás pudingport is használhatunk. Kis marcipánvirágok készen is kaphatók a legtöbb cukrászdában.

  

p1110472-dd.jpg

  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.