Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MARCIPÁNOS CSOKOLÁDÉ TORTA

2008.01.15

Hozzávalók:
A piskótához (egy 22-23 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.

 

csokolade-torta-015-ddd.jpg

 

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál narancslikőr.

25 dkg fehér marcipán, cukorgyöngyök a díszítéshez.

 

Elkészítés:

A torta készítése a hűtés miatt hosszabb időt igényel. Legjobb, ha este kezdjük a krémkészítést, és másnap töltjük a tortát.

A csokoládékrémhez a tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a narancslikőrt és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

  

csokolade-torta-073-ddd.jpg

  

A piskótához a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. Aztán a kakaóporral összekevert lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát tortaformában 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.

A marcipánból két, a tortaforma méretével megegyező méretű, körlapot nyújtunk.

A hűtési idő letelte után a krémet kivesszük a hűtőből. Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

A tortalapot három részre vágjuk. A csokoládékrém hatodát rákenjük az alsó tésztalapra (vékony réteg lesz). A krémre ráborítunk egy marcipánlapot, amit megkenünk megint egy hatodrész krémmel. Erre jön a középső tésztalap, majd megint egy hatodnyi csokikrém, marcipán, csokikrém, végül a felső tortalap.

A tortát kívülről bevonjuk a maradék csokoládékrémmel és cukorgyöngyökkel díszítjük.

 

csokolade-torta-027-dddd.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csokimani

(konyhatûndér, 2013.06.14 04:27)

Fincsi

hűtés - sürgős

(pólácska, 2010.12.28 16:09)

Szia!

Nagyon tetszik a recept, már el is kezdtem készíteni, holnap lesz egy kedves barátomnak a születésnapja. Azt írod hűtőgépbe kell tenni a krémet, ezalatt hűtőszekrényt vagy fagyasztót értesz?

Válaszodat előre is köszönöm!
Pólácska

Re: hűtés - sürgős

(Zsuzsanna, 2012.11.24 07:12)

Ilyen buta kérdést egy háziasszony hogy tehet fel? Ha lefagyasztod, hogyan kened rá a tortára? Ezen nem gondolkodtál???

Torta

(Szamóca, 2010.12.31 10:10)

Szia!
Gondolom, azóta már elkészült a torta. Remélem, nagyon jó lett!
A hűtő az sima hűtőgép. Nem fagyasztani kell a krémet.
A piskótába sosem teszek sütőport.

piskóta

(pólácska, 2010.12.28 16:23)

Még egy kérdésem lenne. mMegütötte a szemem, hogy a piskótába nem kell sütőpor, hogy hogy? Milyen vastag kell legyen ennek tésztának a piskótája?

Pólácska

dldkdkcdkd

(hdjsksl, 2010.12.27 22:42)

smjsymymymymymymymym

Tejszín

(Szamóca, 2010.02.01 10:17)

Szia Anikó!
A süteményekhez hagyományos habtejszínt használok.
A marcipánt porcukrozott deszkán szoktam nyújtani. A tetejét is megporcukrozom egy kicsit nyújtáskor, hogy ne ragadjon.
Sajnos olyan marcipánokat is árulnak, amik nem alkalmasak a nyújtásra, díszítésre. (Ezek általában műanyag szalámiformába vannak töltve és nagyon puhák.)
Én Szamos marcipánt szoktam használni.

marcipán

(Anikó, 2010.01.31 23:48)

Szia! Még egy kérdésem lenne. Egyszer próbálkoztam marcipándíszítéssel, de nekem nem sikerült. Leragadt, aztán túlzottan puha lett, bárhogy próbáltam nem jött össze. Mi a titka a marcipánnak?

tejszín

(Anikó, 2010.01.31 23:46)

Szia!
Csak néhány napja bukkantam az oldaladra, de azóta naponta nézegetem és tanulok. Nagyon tetszik. Köszönöm! Márciusban lesz a kislányom szülinapja és találgatok, milyen tortát süssek. Több receptben láttam, hogy a krém tejszínes. A kérdésem most az, hogy milyen tejszínt használsz a krémekhez?

Marikának

(Szamóca, 2009.12.14 21:12)

Kívánok neked is ilyen hosszú, boldog házasságot! :)

Kandírozott narancs

(Szamóca, 2009.12.14 15:25)

Szia Andrea!
Kandírozott narancsot a piacokon szoktak árulni azok az árusok, akik dió- és mogyoróféléket is árulnak.
De általában a nagyobb élelmiszeráruházakban is kapható kis kockákra vágva, dobozos csomagolásban.

Marcipános csokoládétorta

(andrea, 2009.12.13 20:47)

Kandírozott narancshéjat hol tudok vásárolni? Nagyon jól néz ki , biztos hogy megsütöm.Köszi

Marcipános csokoládé torta

(Marika, 2009.12.12 19:38)

Most olvasom a receptet Anyósoméknak 2010 január 02 lesz 50éves házassági évfordulójuk megsütöm. Köszi a receptet

receptekről nagyon szívesen

(Zsuzsa, 2009.12.10 18:41)

Éppen most állítom össze a karácsonyi menüt,ez a torta lehet,hogy benne lesz.

Csokoládé torta.

(( Erzsi 12.10.), 2009.12.10 16:10)

Jól néz ki,ki fogom próbálni.

Csokoládé torta.

(Margit, 2009.12.07 15:44)

Nagyon jól nézki, bisztos nagyon finom.Majd meg sütöm.

torta

(Csilla, 2009.12.07 06:36)

Ez a torta fantasztikusan finom, karácsonyra is megcsinálom, köszönöm a receptet!