Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MEGGYES MANDULÁS

2008.01.15

Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához):

Az alsó tésztához:
20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 15 dkg puha vaj, 1 csomag vaníliás cukor, fél kisanál őrölt fahéj, egy kiskanál sütőpor, csipetnyi só.
A töltelékhez: fél kiló magozott meggy vagy egy nagy üveg magozott meggybefőtt jól lecsöpögtetve.
A felső tésztához:
10 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, 1 tojás, 5 dkg puha vaj, 2 dl tejszín, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg őrölt mandula, fél kiskanál sütőpor.

A sütemény tetejére. 5 dkg mandulaforgács, olvasztott csokoládé, csokoládégyöngyök.

   

Kép

  

Elkészítés:
Az alsó tésztához a hozzávalókat egy tálba öntjük és sima tésztává gyúrjuk. Ezt a tésztát egyenletes vastagságban a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy a tortaforma alját befedje, plusz kb. másfél-két centis peremet képezzen a tortaforma oldalán.
A tésztát  jól lecsöpögtetett meggyel megtöltjük.
A felső tészta hozzávalóiból lágy masszát keverünk. Ezt a masszát elosztjuk a meggyen. A tetejét pedig megszórjuk mandulaforgáccsal.
A süteményt 220 fokos előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük. Azt, hogy megsült-e, tűpróbával ellenőrizzük. (Ha túl hamar pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.)
A megsült süteményt olvasztott csokoládéval és csokoládégyöngyökkel díszítjük.

Tipp:
A mandula helyett használhatunk ehhez a süteményhez diót is.


Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csokigyöngyök

(Lelóczky Nóri, 2010.06.12 18:48)

Szia! Ilyen fehér és barna csokigyöngyöket hol lehet kapni?puha..? Mert én eddig csak kőkemény cukorgyöngyökkel találkoztam :(