Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


MORGAN KAPITÁNY RUM TORTÁJA

2008.01.15

Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):

A vaníliás tésztához: 6 tojás, 6 púpos evőkanál rétesliszt, 5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál (1 csomag) vaníliás cukor.

    

morgan-kapitany-rum-torta-szamoca-060-dd.jpg

    

A kakaós tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál rétesliszt, 4 evőkanál kristálycukor, fél evőkanál cukrozatlan kakaópor.

A vaníliakrémhez: 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj.

A csokoládéöntethez: 10 dkg cukor, 1,5 dl víz, 3 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma.

A rumos öntethez: 2 dl víz, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 dl rum (vagy fél dobozka/üvegcse rumaroma 2 dl vízben feloldva, ha kisgyerekeknek készül a torta). Ehhez a tortához eredetileg egy "Morgan kapitány" nevű rum kell, de ez nálunk nem mindenütt kapható.

A díszítéshez: 4 dl tejszín, 5 dkg cukor, 2 csomag habfixáló, 2 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma.

  

morgan-kapitany-rum-torta-szamoca-014-dd.jpg

Ez egy tényleg nagyon rumos torta. De nem tanácsolnám a rum mennyiségének lecsökkentését, mert attól az egész torta éppen a lényegét veszítené el. Aki nem akar alkoholos édességet enni, inkább pótolja a rumot jó minőségű rumaromával. De az erősen rumos íz mindenképpen szükséges ehhez a süteményhez.

 

A vaníliás piskóta elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra habzsákból kb. 3 cm széles csíkokat nyomunk a tepsi egyik végétől a másikig.
A csíkokat előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük. A megsült piskótacsíkokat kihűtjük.

A csíkok sütését addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy.

  

Kép

  

A kakaós piskóta elkészítése

Sütőpapírból 3 akkora négyzetet vágunk, hogy bőven ráférjen egy 24-26 cm átmérőjű kör. A sütőpapírdarabokon körberajzoljuk a tortaformánkat. A sütőpapírokat ezután félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot  - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.

Elővesszük a félretett sütőpapírdarabokat.

Az első sütőpapírdarabot egy tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk a sütőpapírra a rárajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát megsütjük.

Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe. A harmadik tésztakoronggal ugyanígy járunk el.

A megsült lapokat félretesszük.

A vaníliakrémhez a pudingporból a tejjel és a cukorral jó sűrű pudingot főzünk. Amikor megfőtt, belekeverjük a vajat.

A csokoládéöntethez a hozzávalókat a rum kivételével forrásig hevítjük. Aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot és félretesszük.

A rumos öntethez szintén felforraljuk a rum kivételével a hozzávalókat. A keveréket három percig együtt forraljuk, aztán levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot és félretesszük.

  

morgan-rum-torta-20090830-047-ee.jpg

   

A torta összeállítása

Előkészítünk egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

Beleteszünk egy vékony barna piskótakorongot. Erre rákenjük a csokoládéöntet egyharmad részét, majd a vaníliakrém felét.

A sárga piskótacsíkokat kisebb (3-4 centis) darabokra tépkedjük, és az összetépkedett piskóta felét minél szorosabban a vaníliakrémre rakosgatjuk. Ezt megöntözzük a rumos öntet felével.

Ezután megint egy barna piskótakorong, csokiöntet, vaníliakrém, majd a megmaradt összetépkedett sárga piskóta következik. Ezen elosztjuk a rumos öntet másik felét. Rálocsoljuk a csokoládéöntet megmaradt részét. Aztán beborítjuk a megmaradt harmadik barna piskótakoronggal.

Az így összeállított tortát jól lenyomkodjuk, hogy jól összetömörüljön. (Legjobb, ha valami súlyt teszünk rá, és lenyomtatjuk.)

Közben a tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Belekeverjük a rumot, és bevonjuk vele a tortát. (Ha nem közvetlen fogyasztásra készül a torta, hanem szállítani kell, azt javaslom, hogy hagyományos tejszín helyett Hulala növényi tejszínhabbal vond be.)

A torta tetejét csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.

 

Kép

 

Tipp:

Ha nem akarsz piskótarudak sütögetésével vacakolni, akkor semmiképpen nem azt ajánlom, hogy egy nagy kerek piskótakorongot vágj kisebb darabokra a sárga réteghez.

Inkább vegyél néhány csomag babapiskótát, mártsd őket egyenként a rumos öntetbe, és kétszer két rétegben szorosan rakd őket a tortaformába a sárga piskótaréteg helyett (egy lap barna piskóta, csokiöntet, vaníliakrém, két réteg alaposan rumba mártott babapiskóta, megint egy lap barna piskóta, csokiöntet, vaníliakrém, két réteg alaposan rumba mártott babapiskóta, végül a megmaradt csokiöntet és rá az utolsó barna piskótalap).

A lerakott babapiskóta-réteget locsold is meg rumos öntettel (javaslom, hogy ebben az esetben dupla mennyiségű vizet tegyél az öntetbe, mert a babapiskóta több nedvességet szív fel, mint a hagyományos piskóta). Ha babapiskótával csinálod a tortát, legalább egy éjszakára tedd hűtőbe tálalás előtt, hogy a kemény babapiskóta megpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.

 

morgan-kapitany-rum-torta-szamoca-016-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

piskóta csíkok

(zsuzsanna, 2014.06.30 16:43)

Én a sárga piskóta tésztát gáztepsibe önteném,s ha kihűlt,felszeletelném csíkokra.Úgy nem jó?

Morgen kapitány tortája

(krisztim, 2013.03.07 19:56)

Megsütöttem életem legfinomabb tortáját, nagyon nagy sikere volt- mostantól ez a család új kedvence- ...kell ennél több))))?

Morgen kapitány tortája

(Krisztina, 2010.11.30 11:26)

Megsütöttem és fantasztikusan jó volt. Tejszíthab helyett csokival vontam be, szerintem úgy finomabb. Köszi a leírást. Nem könnyen lehet lenyűgözni egy sütivel (túl igényes vagyok), de ez nagyon jó!
Azt az egy "hibát" követtem el, hogy másokkal is megkóstoltattam, azóta csak ezt követelik :)

Re: Morgen kapitány tortája

(Krisztim, 2013.02.17 19:03)

Segíteni valaki, hogy a csokibevonat miből-és hogyan készül.
Előre is köszönöm.

Re: Re: Morgen kapitány tortája

(Szamóca, 2013.02.17 19:09)

Szia!
Milyen csokibevonat? A torta tejszínhabbal van bevonva, és csokireszelék van a tetején.

Re: Re: Re: Morgen kapitány tortája

(Krisztim, 2013.02.17 19:40)

Krisztina írta, hogy csokival vonta be a tortát, de lehet,hogy félre értettem a
bejegyzését???

Re: Re: Re: Re: Morgen kapitány tortája

(Szamóca, 2013.02.17 20:31)

Erre csak ő tudna válaszolni, de gondolom, olvasztott csokival vonta be.

Morgen kapitány tortája

(Krisztina, 2010.11.30 11:33)

Csak egy tipp. Aki azért húzódozik a piskótacsíkoktól, mert mincs habzsákja,egy erősebb zacskóba kanalazhatja a masszát. Aztán csak le kell vágni a sarkát és mehetnek a csíkok. Előnye még hogy mosogatni sem kell utána :) Én is így csináltam.

Morgan kapitány tortája

(mariteri, 2010.11.18 08:47)

Nagyon melós.

Attól függetlenül meg fogom pacsmagolni:))))

A tortáról

(Judit, 2010.10.26 12:46)

Már többször elkészitettem,és minden alkalommal nagy sikere van a családban de még az ismerősök között is !!!!Nagyon finom!!!!!!!!!!!!Üdv.

morgan torta

(péter, 2010.03.22 07:39)

megsütöttem, szupeeeeer!

Morgan Kapitány torta

(Szamóca, 2010.02.27 11:04)

Szia Judit!
Nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával.
Igen, ez tényleg egy igazán ütős sütemény. :)
Hamarosan én is újra elkészítem egy barátunk születésnapjára.

A tortáról

(Judit, 2010.02.27 11:02)

Én megsütöttem a morgen kapitány rumtortát,hát mit mondjak valami isteni finom lett!!!!!!!!!!!Köszike a jobbnál jobb recepteket

Katának

(Szamóca, 2009.11.02 12:34)

Szia Kata!
Szerintem biztosan nem rontottál el semmit. Talán a vajjal volt a gond. (Sajnos nagyon gyakran sóznak ránk mindenféle rossz minőségű alapanyagot a boltokban.)

Morgan Kapitány tortája

(Kata, 2009.11.02 12:12)

Szia!
Köszi a válaszod, akkor ezek szerint valamit elronthattam a rumos öntetnél.
Legközelebb majd jobban figyelek.

Köszi
Kata

Morgan Kapitány torta

(Szamóca, 2009.10.30 17:37)

Szia Kata!
Ezt a receptet nem én találtam ki. Egy angol recept átdolgozásával készül a torta. Az erdeti öntetbe is kell a vaj.
Nem tudom, hogy nálad hogyan csapódott ki a tetején. Én ezt nem tapasztaltam egyszer sem, amikor megcsináltam a tortát. Nálam egy egynemű, szörp sűrűségű szirup lett az öntetből.

Morgan Kapitány Rumos Tortája

(Kata, 2009.10.30 17:31)

Szia!
Megcsináltam a tortádat, nagyon finom lett. Köszi a receptet.
Viszont azt szeretném kérdezni, hogy a rumos öntetbe miért kell 10 dkg vaj? Mert én beleraktam (amit már akkor is furcsálltam, de hát ezt írta a recept),és utána kicsapódott a víz tetejére.
Köszi a válaszod, előre is.
Kata

Válasz Juckónak

(Szamóca, 2009.09.02 10:28)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ilyen nagy sikered volt a tortával!

Válasz Katinak

(Szamóca, 2009.09.02 10:24)

Szia Kati!
Igen, teljesen igazad van, hogy ha egyben sütjük meg, úgy kevesebb a gond a piskótával. De úgy más lesz a torta állaga.
Ha egyben sütsz egy nagy piskótakorongot, és kisebb darabokra vágod, a darabok 90%-a a piskóta belsejéből fog kikerülni. Ha ezeket a nagyon puha darabkákat megöntözöd a rumos öntettel, az egész szétesik, szétmállik. Egy folyós trutyi lesz a sárga rétegből.
Ha sok piskótarudat sütsz, úgy minden darabka fog tartalmazni külső, keményebb, kérges részeket is, és így a sárga piskótadarabokból álló réteg az öntettől nem ázik szét.

Morgan kapitány tortája

(Kati, 2009.09.02 08:49)

Csak egy ötlet. Ha egyben sütöd meg a vaníliás piskótát, nagy tepsiben (mint a piskóta tekercsnél) és utólag vágod csíkokra, nincs vele annyi gond.
Gratulálok a munkáidhoz
Kati