Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

torta

(Márti, 2010.06.05 18:47)

szia!lesz valami baja a tortának ha ma megcsinálnám,de csak holnapra kell?
Nem esik össze?

Krém

(Szamóca, 2010.05.30 21:38)

Szia Kati!
Isten éltesse a kislányodat!
Akkor tegyél pár csepp piros ételfestéket a krémbe, amikor már benne van a pudingpor, és picit már kezd sűrűsödni.
Kívánom, hogy gyönyörű legyen a tortád!

oroszkrémtorta

(Kati, 2010.05.30 20:18)

Szia szamóca!!Másodjára csináltam meg az oroszkrém tortádat és isteni finom lett,mind a kettő fiamnak ezt készítettem el,és most lesz a kis lányomnak a szülinapja is ,és neki is ezt szeretném el készíteni de rozsaszínű habbal és lepke formájura.Ha piros ételfestéket rakok a Hulalába még amikor nincs benne a pudingpor akkor rózsaszínű lesz majd a krém???Ezt szeretném megtudni,remélem mihamarabb tudsz majd válaszolni,Előre is köszönöm!!!Amúgy megcsináltam már a csokitortádat is,az isteni finom volt,meg a gesztenyetortádat is,az is nagyon finom volt.ÜDV:KATI

Krém

(Szamóca, 2010.05.18 19:00)

Szia Andi!
A főzés nélkül készíthető pudingport (pl. Aranka) a tejszínbe kell keverni. Nem kell előtte megcsinálni a pudingot.
Zselatin és cukor nem kell a krémbe.
Csak a pudingpor, a tejszín és a gyümölcs kell bele.

Még egy kérdés

(Andi, 2010.05.18 18:33)

Zselatin nem kell a krémbe, hogy megálljon?

Kérdés

(Andi, 2010.05.18 18:32)

A pudingporból meg kell csinálni a pudingot és úgy kell a tejszínhez keverni vagy csak a port kell? Cukor nem kell bele?
Előre is köszönöm a választ!

helyesírás

(Fanni, 2010.05.18 01:59)

Aranka porral

túrótorta

(Fanni, 2010.05.18 01:58)

Megnéztem:)
Igazából azért "fejlesztettem" túrótortává, mert úgy akartam gyorsan finomat csinálni, h nem használok se zselatint se nyers tojást. nagyon megtetszett az ötlet, hogy az Aranka pórral és a tejszínnel helyettesíthetem!

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.05.17 12:36)

Szia Orsi!
Gratulálok a húgodnak az elsőáldozása alkalmából!
Neked pedig gratulálok a tortához!
Nagyon örülök, hogy ilyen finom lett a torta és ekkora sikered volt vele.

Oroszkrém torta

(Orsi, 2010.05.17 12:31)

Szia!
Én nem tudok sütni, de a hétvégén a húgom elsőáldozása volt és megsütöttem neki az oroszkrém tortát a te recepted alapján. Először is nem hitték el, hogy én sütöttem, másodszor közölték velem, hoy ezek után ezt kérik minden születésnapra.
Szóval köszönöm ezt az egyszerű de Isteni receptet.

Fanninak

(Szamóca, 2010.05.15 22:08)

Szia Fanni!
Nagyon örülök, hogy ennyire megtetszett a recept.
Csodálatosak az ötleteid!
Köszönöm, hogy megosztottad őket velünk!
Nekem is van egy ilyesmi túrótortám:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/tortak/turo-torta-sutes-nelkul

túrótorta

(Fanni, 2010.05.15 21:40)

sziasztok!
nagyon finom ez a torta, már többször is sütöttem...
de képzeljétek felhasználva az alapötletet, készítettem belőle túrótortát: 1kg túróhoz adtam 5citrom reszelt héjját, porcukrot, vaniliás cukrot, sót, majd készítettem ilyen krémet félliter tejszínből és egy Aranka porból, hozzákevertem és isteni lett! Ja és egy vékony piskotaformát meglocsoltam málnaszörppel, teleraktam málnával és erre formáztam a túrókrémből tortát! Nagyon finom lett! Már többen is elkérték a receptjét!:)
Plussz, palacsintatölteléknek is megcsináltam: Keveretem hozzá egy kis rumaromát, mazsolát, citromhéjjat és kandírozott narancshéjjat meg elég sok vaniliás cukrot. Az is nagyon finom volt!:)

emesen

(marianna, 2010.05.15 13:00)

mi

Zselatin

(Szamóca, 2010.05.06 18:05)

Kedves Szabi!
Te tudod, miből főzik a zselatint?
Vágóhídi szemétből.
Ha szerinted az gusztusos és tortába való, akkor edd csak nyugodtan! Egészségedre!
Én inkább maradok a tejszínnél. (Félreértések elkerülése végett: nem a hulalánál. Azt csak tejérzékenyeknek készülő süteményekhez használom.)

tejszín

(Ungvári Szabi, 2010.05.06 17:48)

szia! A hulala és a hoplá tejszínnek csufolt növényi borzadalmat szerinte be kellene tiltani. Jó készítmény kulcsa a kiváló minöségi alapanyag és a szakértelem. szerintem felejtsd el a hoplát és a hulálát.Inkább habfix port javasolok vagy lapzselatint. az tisztább mint az a büdös enyvszagu. amikor fözöd a sárgakrémet mikor langyos beleteszed a zselatint jol elkevered és ugy vegyited a habbal. garantálta ne lesz neked csomos. üdv: Szabi

Köszi

(Anya, 2010.04.27 15:50)


Megsütöttem a páromnak ezt a tortát .Elmondhatatlanul finom lett.:)Soha többett nem veszek cukiban vagy hipermarketben tortát.Ezután csak magam sütöm köszönöm a recit:)

Máriának

(Szamóca, 2010.04.26 11:12)

Kedves Mária!
A férjednek hosszú, boldog életet kívánok a születésnapja alkalmából!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett a torta.
Nálunk is ez a család egyik kedvence.
Nagyon könnyű elkészíteni és nagyon finom.

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.04.26 11:10)

Szia Kitty!
Nagyon örülök, hogy te is megszeretted ezt a receptet.

Mária

(maria.vargane@citromail.hu, 2010.04.26 09:01)

Kedves Viki!
Férjem születésnapjára vettem a cukiban 5 (eléggé kicsi) oroszkockát, mert ez a kedvence, fizettem érte 850 Ft-ot. Megvettem a két Hulalát, pudingport hozzászámítva a tojást, lisztet, cukrot, stb. egy EGÉSZ TORTÁT sütöttem szinte ugyanennyi pénzből.
De ne csak a pénzről szóljon (persze az sem mindegy), hanem hogy kegyetlen finom is lett!
(A zselatint mi sem szeretjük)
Köszönöm a receptet, nagyon ügyi vagy.
Szeretettel üdvözöllek:
Mária

oroszkrém torta

(Kitty, 2010.04.25 03:19)

Ez a világ legfinomabb tortája, a cukrászdai oroszkrém torták elbújhatnak mellette. Imádom!
Köszönöm a receptet.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »