OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.
A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.
Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.
HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.
A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.
A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nekem nagyon tetszik az Oroszkrém torta.Eddig csak cukrász készítette kérésre vagy megvettem egy cukrázdába,de most úgy gondolom ideje nekem is elkészíteni a család kedvencét.Köszi..
Oroszkrém torta
(Szamóca, 2009.11.19 10:06)
Szia Zsuzsa!
Remélem, tényleg ízleni fog az ikreknek! Gratulálok hozzájuk! :)
torta
(zsuzsa, 2009.11.18 12:59)szia!Gratulálok,nagyon szépek a tortáid.Holnap ki is próbálom,mert még soha sem készítettem ilyent.Biztos nagy sikere lesz.Kis ikreim hihetetlenül édes szájúak,nagyon fognak örülni!
:D
(DomCsy, 2009.11.15 12:51)Gyááh gyerekek ezek a torták nagyon jól néznek ki :D ezt a kiwiset megenném !! :P
Juditnak
(Szamóca, 2009.11.14 21:04)
Szia Judit!
Isten éltesse sokáig a kislányodat és a férjedet! Nagyon boldog születésnapot nekik!
Kívánom, hogy örömöt szerezz nekik a tortával!
Oroszkrém torta
(Kissné Judit, 2009.11.14 20:59)
Szia!
Nagyon szép a torta, elhatároztam, hogy ezt fogom holnap megsütni a férjem és a kislányom születésnapjára :) Férjem kedvenc sütije :D Gratulálok a remek műveidhez csodaszépek :D
Oroszkrém torta
(Szamóca, 2009.11.10 10:25)
Szia Betty!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!
Gratulálok a tortával elért sikeredhez!
oroszkrém torta
(Betty, 2009.11.10 07:33)
Szia!
Nagyon szeretem az oldaladat, már nagyon sok süteményt sütöttem meg inenn, mindig nagyon jó tanácsokat adsz mindenkinek és ugy gondolom, hogy a sok munkádnak amit csinálsz kellenek a vissza jelzések , hogy igenis további sütikre van szükségünk. Nekem a legutóbbi ez a torta volt amit a hétvégén sütöttem meg egy meglepi szülinapi partyra . És hát nagyon nagy sikere volt! :-))
Köszönöm a jó recpteket ! További jó munkát és egészséget kívánok!
Betty
oroszkrém torta
(Évi, 2009.11.05 07:11)
ez a legjobb tortarecept a világon, egyszerű és a legfinomabb
köszönöm
Oroszkrém torta
(Szamóca, 2009.10.15 10:05)
Kedves Pirike!
ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG A FIADAT!
Remélem, ízleni fog neki a torta.
Az én fiamnak éppen tegnap volt a születésnapja, és ő is pont ilyen tortát kapott (ez a kedvence).
Oroszkrém torta
(Nagy Lászlóné Pirike, 2009.10.15 09:03)Nagyon tetszik a recept is és a torta is. Most fogom elkészíteni a fiam 22. szülinapjára, remélem másnak is fog tetszeni nem csak nekem.
Oroszkrém torta
(Marika, 2009.09.08 11:45)Nagyon szépek a tortáid mindegyik tetszik.Az oroszkrém a kedvenceink közzé tartozik.Szépen gusztusosan vannak el készítve.További jó munkát hozzá Üdv:Marika
kenyérsütéshez
(Margó, 2009.07.26 15:34)Szia! most sütöm a kenyeret, és Rád találtam.Isteni a kép, csak sajnos nincs a receptben, hogy a kiló liszthez hozzávetőlegesen mennyi vizet adsz.Jólenne tudni,mert pár löttyintést még elbír,de ha lágyra sikerül, szétmállik. Puszi Margó
Böby36
(Erzsébet, 2009.11.26 17:57)