Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tortaforma

(Szamóca, 2009.03.29 19:09)

Szia Petra!
Köszönöm szépen! (pirulós szmájli)
Bocsáss meg, hogy nem írtam oda a recepthez (mindjárt pótolom), ezek a torták 26 cm átmérőjű (szóval átlagos nagyságú) tortaformában sültek.

Tortaforma

(Petra, 2009.03.29 18:28)

Gyönyörű tortákat sütsz!!! Egyszerűen csak ámulok és bámulok!!! Meg tudnád mondani, hogy hány cm átmérőjű tortaformát használsz?

Szia!

(Szamóca, 2009.02.27 13:54)

Ezt a tortát nyugodtan kipróbálhatod már most is. Nagyon egyszerű elkészíteni, és csudafinom.
Hidd el, hamarosan sokkal szebb tortákat fogsz sütni, mint az én. Valószínűleg már most többet tudsz a sütésről-főzésről, mint én, mert nekem nem ez a szakmám.
Bátorság! :)

Szerintem a legjobb díszítés a gyümölcs. Gyönyörű és finom is. :)
De oroszkrém tortához jól illik az a csupa fehér hab díszítés is, amit itt, a tortáknál a gesztenyetortánál találsz.

segítsetek

(szasza225, 2009.02.27 12:49)

Sziasztok!Segítségeteket szeretném kérni!!Jövőhónapban lesz a barátommal az évfordulónk és szeretnék neki egy oroszkrém tortát csinálni,mivel az a kedvence!Csak nem tudom hogy hogyan diszítsem fel!!!ha lenne vmi jó ötletetek akkor írjatok nekem erre az e-mail címre: szasza225@freemail.hu!Köszi szépen!!!

oroszkrém torta

(szasza225, 2009.02.27 12:42)

Én még nem próbáltam ki,de naon jól néznek ki ezek a torták!Pék-cukrásznak tanulok és remélem pár év múlva én is ilyen gyönyörű tortákat csinálok majd!!!:):):)

Gratulálok!

(Évi, 2009.01.11 11:01)

Megsütöttem ezt a tortát, csodafinom. Köszönöm!
Évi

Szia! :)

(Szamóca, 2008.12.18 13:28)

Te Saci, mintha te nem tudnál sokkal szebb tortákat és sütiket sütni, mint én! :D
A gyümölcs pedig a legjobb és legegyszerűbb díszítés: a gyümölcsök általában gyönyörűek és általában finomak is, ráhalmozni őket egy tortára vagy sütire pedig igazán nem nehéz. :)

Gyönyörű!

(Saci, 2008.12.18 13:24)

Szamóca, egyik alkotásod szebb, mint a másik!:-)
Te tényleg a torták királynője vagy!;-))


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9