PANNI TORTA
Hozzávalók (20-22 cm-es tortaformához):
a világos tésztához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál rétesliszt;
a sötét tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor;
a vaníliakrémhez: 5 dl magas zsírtartalmú tej, 5 tojás, 5 dkg kukoricakeményítő. 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd;
az öntethez: 2 evőkanál porcukor, 0,5 dl mandula- vagy baracklikőr vagy rum, 1,5 dl víz;
a töltelékhez: 2 dl sárgabaracklekvár;
a bevonáshoz: olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A világos tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét - a cukrot folyamatosan hozzáadva - kemény habbá verjük. Tovább verve, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (Tűpróba!) Rácsra borítva kihűtjük, majd 3 rétegre vágjuk.
A sötét tészta is így készül annyi különbséggel, hogy a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és ezután keverjük a tojáshabba. Ezt a piskótát lapjában félbevágjuk.
A vaníliakrémhez a tejbe kaparjuk a vanília magjait, és beletesszük a kikapart rudat is, majd a tejet a legkisebb lángon, nagyon lassan főzzük 10-15 percig, kihűtjük, átszűrjük.
A krémhez való tojásokat is szétválasztjuk. A fehérjéből 5 dkg cukorral gőz fölött nagyon kemény habot verünk. (Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ráteszünk egy kisebb edényt úgy, hogy az alja ne érjen bele a forrásban levő vízbe, és ebben a kisebb edényben verjük föl legalább 15 perc alatt a tojáshabot.) Levesszük a tűzről, de a gőz fölött hagyjuk.
A tojássárgákat simára dolgozzuk a cukorral, majd - fokozatosan hozzáadva kihűlt vaníliás tejet - a keményítőt is. Ezután kis lángon, kézi habverővel keverve besűrítjük. (Nem forraljuk fel!) Levesszük a tűzről, többször megkeverve langyosra hűtjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. A kész krém harmadát félretesszük a torta bevonásához és díszítéséhez.
Az öntethez összekeverjük a porcukrot a vízzel és a likőrrel.
Tortatálra teszünk egy réteg világos piskótát, meglocsoljuk az öntet ötödével, vékonyan megkenjük lekvárral, majd vaníliakrémmel. Ezután egy sötét lap következik, rá pedig öntet, lekvár, krém. A rétegezést tovább folytatjuk, de az utolsó világos lapot az öntettel meglocsolt oldalával fordítjuk a torta tetejére.
A torta oldalát krémmel, a tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be. A peremét habzsákba töltött krémmel és tetszés szerinti marcipánvirágokkal díszítjük
A süteményt tálalásig hűtőben tartjuk.