Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PAVLOVA TORTA

2008.01.11

Hozzávalók:

A tortalaphoz: 4 tojásfehérje, 10 kicsit púpos evőkanál porcukor (kb. 20 dkg), a cukorba belekeverve egy vaníliarúd kikapart belseje (esetleg egy csomag vaníliás cukor), csipetnyi só, 1 kis kávéskanál ecet, 1 kávéskanál étkezési keményítő.

   

pavlova-20090606-034-d.jpg

   

A töltelékhez: fél liter habtejszín, 1 púpos evőkanál porcukor, ha nem rögtön tálaljuk a tortát: 2 csomag habfixáló.

Eper, málna, ribizli, szeder vagy más gyümölcs (akár vegyesen is) megtisztítva, darabolva.

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 120 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra).

A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)

Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.

Egy sütőpapírra fekete filctollal egy kb. 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt megfordítjuk és egy tepsibe rakjuk. A kör remélhetőleg átlátszik a másik oldalra is! A habot a körvonalon belülre halmozzuk úgy, hogy egy lapos korongot kapjunk, aminek a közepe kicsit mélyebb, mint a széle.

   

pavlova-20090606-005-dd.jpg

   

Az óriáshabcsókot a sütőbe tesszük. A sütési idő 100-120 perc. Közben a sütőt egyszer sem szabad kinyitni. Sőt, a másfél óra leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön (ez még legalább 30 perc), és a sütőajtó csak ezután nyitható ki.

Miközben a hab hűl, a tejszínből a cukorral kemény habot verünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és ha kell feldaraboljuk.

A kihűlt habcsókot egy tortatálra tesszük. A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, arra pedig a gyümölcsöt. A torta tálalható.

    

Tipp:

Nagyon finom lesz a torta, ha a gyümölcs egy részét összeturmixolod vagy szitán áttöröd, kicsit édesíted, és lazán belekevered a keményre vert tejszínhabba. A képen szereplő torta tejszínhabjába áttört epret kevertem úgy, hogy nem kevertem bele a gyümölcspürét teljesen a habba, csak éppen "márványosítottam" a tejszínt az eperrel.

 

pavlova-20090606-034-dd.jpg

  

 

ТОРТ ПАВЛОВА


Ингредиенты:
4 яичного белка, 180 гр. сахарной пудры,
20 гр. ванильного сахара, 1 чайная ложка кукурузного крахмала, 1 чайная ложка столового уксуса, щепотка соли.

500 мл жирных сливок, 1 столовая ложка сахарной пудры, ягоды.

Приготовление:
Духовку нагреть до 120 градусов. В белки добавить соль и постепенно добавлять сахар взбивать до твердых пиков. Осторожно добавить уксус, потом крахмал.

Пекарскую бумагу посыпать очень-очень тонким слоем крахмала и выложить белки в форме круга с диаметром 18-20 см. Выпекать приблизительно 100-120 минут, затем выключить духовку и не вынимая торт из духовки, дать ей полностью остыть. Меренга должна быть сухая снаружи и мягкая внутри.

Сливки взбить с сахаром до густоты.

Перед подачей на стол сливки выложить в центр меренги, сверху ягоды.

Приятного аппетита!

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Katának

(Szamóca, 2009.06.08 11:05)

Bízom benne, hogy remekül fog sikerülni, és nektek is nagyon ízlik majd!

Köszi!

(Kata, 2009.06.08 10:47)

Köszi szépen, most már akkor értek mindent, szólok, ha sikerült! :)

Válasz Katának

(Szamóca, 2009.06.08 10:18)

Szia!
Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Kijavítottam az elírást. 90 perc a sütési idő + még legalább fél óra, mire kihűl a habcsóklap. Tehát összesen kb. két óráig nem szabad kinyitni a sütőt.

sütési idő

(Kata, 2009.06.08 10:13)

Szia Szamóca!
Nagyon ügyes vagy, próbállak utánozni :) de felmerült egy kérdés: sütési idő: 90 perc. Később írod: "a KÉT óra leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön". Akkor most másfél, vagy 2 óra alatt sül meg? Nem akarom elrontani, ilyen szépet akarok, mint Neked lett!
Köszi!
Kata

Habcsók

(Szamóca, 2009.06.07 14:56)

Egyáltalán nem volt nehéz átemelni. Teljesen stabil volt a habcsók.
Azt hiszem az a fő titka, hogy a sütőben kell hagyni kihűlni.

mint én is

(Fruzsika, 2009.06.07 14:49)

:-)
Most egy visszakanyarodás a recidhez:
gondolom nem volt könnyű ilyen szépen átemelni egészben, törés nélkül az óriáshabcsókot a tortapapírra?

Fruzsikának

(Szamóca, 2009.06.07 14:33)

Upsz, tényleg két különböző oldal.
A Rama sütigyár oldalt utálom a legjobban. Ott a receptek döntő többsége lopott, és eszükben sincs leszedni őket, pedig sokan szóltunk nekik (Saci is, Kismacs is, mások is).
Duplán utálom a Unilevert emiatt, mert soha nem használok Rámát (undorító mellékíze van), és azt az egyet természetesen átírták a receptjeimben, hogy vaj helyett Rama szerepeljen a hozzávalók között. :SSS

Az a gáz, hogy szinte bármilyen kajanevet beírok, kijön a gugli képkeresőjén néhány tőlem lopott kép. Még arra, hogy "Rama sütőmargarin" is a tőlem lopott kifliképet adja ki a google. :(((

Viszont van jó tapasztalatom is. Sokan megkerestek már, hogy megkérdezzék, fölrakhatnak-e az oldalukra innen való receptet.

Nem nálunk volt

(Fruzsika, 2009.06.07 14:04)

Ezer százalékban igazad van!
De ez amit belinkeltél, az az EMargit oldala.
Én a margit2-oldalán vagyok. Nem ugyanaz :-)
De gondolom EMargit is respektálta.
Sok bosszuságot okoz nekünk a Hot-Dog oldal is.
Meddig tartott volna, ha belinkeli az az Ildikó, hogy hol találta a recit? nem esett volna le a korona a fejéről.

Fruzsikának

(Szamóca, 2009.06.07 13:55)

Igen, nála. A "Békebeli vajas-, sajtos és szezámmagos kifli".
Itt van:
http://gportal.hu/gindex.php?pg=18109802&nid=4741716
Egy az egyben kimásolta innen, az oldalról. Még az apróbetűs megjegyzésemet is a végére.
Tudod, ha valaki innen veszi az ötletet, és megsüti/megfőzi valamelyik recept alapján az itt leírt ételt, aztán leírja a receptet a saját kommentjeivel/változtatásaival, annak csak örülni tudok, hiszen azért létezik ez az oldal, hogy minél többen ötletet merítsenek a képekből/receptekből. De csak úgy kimásolni valamit szóról szóra szerintem disznóság (mellékesen bűncselekmény is).
Én igyekszem nagyon ügyelni arra, hogy, még ha át is alakítom valakinek a receptjét akár annyira, hogy rá sem nagyon lehet ismerni, mindig megjelöljem az ötletadó forrást. Mert szerintem így korrekt.

Melyik recepted esett áldozatul? :-)

(Fruzsika, 2009.06.07 13:44)

Melyik Margitnál?
Én margit2 fórumán vagyok rendszeres topicoló, ott nem divat a lopás, nem tűrjük. Senki, nemcsak a ház asszonya, mi többiek sem.
Nem is tudok ott Ildikóról (nálunk Ibolya van csak), persze lehet, valami régi regizett.

Fruzsikának

(Szamóca, 2009.06.07 13:08)

Szia! :)))
Nagyon aranyos vagy. Köszönöm! (erősen pirulós szmájli)
Remélem, a férjednek is ízleni fog.
Margitnál éppen a napokban vettem észre egy szóról szóra kimásolt receptemet. (Persze nem ő másolta, hanem valami Ildikó.) Írtam Margitnak. Ő igazi profi, biztos vagyok benne, hogy nem tűr meg ilyesmit az oldalán.

csodaklassz

(Fruzsika, 2009.06.07 12:04)

Fantasztikusan néz ki! Gratulálok!
Azt hiszem, ez a férjem kedvence lesz. A habcsókot minden formában szereti (ezért szereti a norvég Verdens Bestét is...
Eldicsekedek Margitnál a recepteddel...(persze linkkel)
Már hiányoltalak Elfike!