Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PAVLOVA TORTA

2008.01.11

Hozzávalók:

A tortalaphoz: 4 tojásfehérje, 10 kicsit púpos evőkanál porcukor (kb. 20 dkg), a cukorba belekeverve egy vaníliarúd kikapart belseje (esetleg egy csomag vaníliás cukor), csipetnyi só, 1 kis kávéskanál ecet, 1 kávéskanál étkezési keményítő.

   

pavlova-20090606-034-d.jpg

   

A töltelékhez: fél liter habtejszín, 1 púpos evőkanál porcukor, ha nem rögtön tálaljuk a tortát: 2 csomag habfixáló.

Eper, málna, ribizli, szeder vagy más gyümölcs (akár vegyesen is) megtisztítva, darabolva.

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 120 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra).

A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)

Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.

Egy sütőpapírra fekete filctollal egy kb. 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt megfordítjuk és egy tepsibe rakjuk. A kör remélhetőleg átlátszik a másik oldalra is! A habot a körvonalon belülre halmozzuk úgy, hogy egy lapos korongot kapjunk, aminek a közepe kicsit mélyebb, mint a széle.

   

pavlova-20090606-005-dd.jpg

   

Az óriáshabcsókot a sütőbe tesszük. A sütési idő 100-120 perc. Közben a sütőt egyszer sem szabad kinyitni. Sőt, a másfél óra leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön (ez még legalább 30 perc), és a sütőajtó csak ezután nyitható ki.

Miközben a hab hűl, a tejszínből a cukorral kemény habot verünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és ha kell feldaraboljuk.

A kihűlt habcsókot egy tortatálra tesszük. A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, arra pedig a gyümölcsöt. A torta tálalható.

    

Tipp:

Nagyon finom lesz a torta, ha a gyümölcs egy részét összeturmixolod vagy szitán áttöröd, kicsit édesíted, és lazán belekevered a keményre vert tejszínhabba. A képen szereplő torta tejszínhabjába áttört epret kevertem úgy, hogy nem kevertem bele a gyümölcspürét teljesen a habba, csak éppen "márványosítottam" a tejszínt az eperrel.

 

pavlova-20090606-034-dd.jpg

  

 

ТОРТ ПАВЛОВА


Ингредиенты:
4 яичного белка, 180 гр. сахарной пудры,
20 гр. ванильного сахара, 1 чайная ложка кукурузного крахмала, 1 чайная ложка столового уксуса, щепотка соли.

500 мл жирных сливок, 1 столовая ложка сахарной пудры, ягоды.

Приготовление:
Духовку нагреть до 120 градусов. В белки добавить соль и постепенно добавлять сахар взбивать до твердых пиков. Осторожно добавить уксус, потом крахмал.

Пекарскую бумагу посыпать очень-очень тонким слоем крахмала и выложить белки в форме круга с диаметром 18-20 см. Выпекать приблизительно 100-120 минут, затем выключить духовку и не вынимая торт из духовки, дать ей полностью остыть. Меренга должна быть сухая снаружи и мягкая внутри.

Сливки взбить с сахаром до густоты.

Перед подачей на стол сливки выложить в центр меренги, сверху ягоды.

Приятного аппетита!

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pavlova

(Szamóca, 2010.09.02 18:56)

Szia!
Ott van a receptben, hogy 130-150 fokon sütöm ezt a tortát.

Re: Pavlova

(Szilvi, 2014.05.16 21:06)

Szia. Nekem is az lenne a kérdésem, hogy milyen hőfokon sütöd? Oké, hogy leírtad az időt, de a hőfokot nem. Nekem villanysütőm van, légkeveréses is, még minden félét tud ezen kívül, de sima alsó-felső sütéssel kell sütni? Ezt inkább sztem szárítani kell, legalábbis a máglyarakás habjából kiindulva.

Pavlova torta

(Ildikó, 2012.07.03 20:37)

Nos én elkészítettem ezt a mennyi finomságot a recepted alapján és nagy sikert arattam vele. Azóta már sikerült megfertőznöm vele a kolleganőmet - és vele együtt népes családját - is. Köszönöm szépen ezt is, és a többi receptedet is. :)

Pavlova torta.

(Marika, 2012.06.15 11:12)

A recept kitűnő. Finom és a szemnek is tetszetős.

nem

(razeva, 2011.01.20 13:17)

Kösz a receptet, karácsonyra megsütöttem, nagyon finom lett, de én egész gyümölcs helyett a fagyasztott epret átturmixoltam (pürésítettem). Ez a gyerekeim kedvence, évekig a Ferdinánd volt, most ez az első helyezett.

Pavlova torta

(Maákvirág, 2010.11.23 13:48)

Segítenétek nekem? Nem boldogulok a sütőmmel, 150 fokon sütöttem alsó-felső sütéssel 75 percig és megégett egy kicsit a teteje, meg össze is esett, kipróbáltam most 150 fokon alsó sütéssel 60 perc alatt szénné égett az alja. Tanácsoljatok nekem valamit, hogy hogyan süssem. Az első torta egyébként finom volt csak nagyon lapos lett. A sütő ajtaját sem nyitogattam! Én is olyan szépet szeretnék sütni mint a fenti!!! Köszönöm a receptet!

Pavlova torta

(Pepi, 2010.09.02 16:25)

Szia! Engem is az érdekelne, hogy ha sütni kell hány fokon sütöd, vagy csak szárítani kellene? Köszi

Pavlova

(Zuzmó, 2010.06.05 19:06)

Szamóca, légyszi, segíts! Régi típusú, 8 fokozatos gázsütőn, melyik fokozaton kell sütni a Pavlovát?

Pavlova

(Szamóca, 2010.05.21 00:37)

Szia!
Ha tényleg átsül a hab, akkor nyugodtan félre lehet tenni másnapig. A habcsók is hetekig eláll.
Sok sikert a tortához!

Jó e előző nap is kisütni a habot?

(Mónika, 2010.05.21 00:27)

Szia!

Kérdezném,hogy a tojáshabalap elkészíthető-e előző nap is? Mert vendégeket várok,és sok mindent kell sütögetnem a sütőben. Ez viszont igen időigényes sütési időben..:p
Köszi a választ!:)
És gratula az oldaladhoz...én még csak most találtam rád,pedig igen régen internetezem..:p

Mónika

Pavlova

(Szamóca, 2010.03.11 13:01)

Szia!
Az az igazság, hogy ha ti is itt, az éppen hóba temetkező Magyarországon éltek, akkor én inkább eper- és málnaszezonra időzíteném a Pavlova tortát. Mirelitből is jó, de nem annyira. Friss, igazi gyümölcsből a legfinomabb. :)

Pavlova

(Gyorsan, 2010.03.11 12:47)

Mennyei költeménynek tűnik. Haladéktalanul (tüstént) továbbítom a nejemnek. Kösz. Üdv

pavlova tortáról

(kakukkfű, 2009.06.20 19:13)

Ma sütöttem meg a pavlova tortát, nekem nem lett repedezett, gyönyörű lett és mennyei finom. én málnát raktam rá és málnát kevertem a tejszínbe is mert szép málnát kaptam a piacon.
Szerintetek barackkal is jó lenne? Imádom a barackot és jön a szezonja. Meg kell főzni a barackot mielőtt a tortára rakom vagy jó rá nyersen is?
Köszönöm ezt a nagyszerű receptet és a többit is amit már megfőztem és megsütöttem a receptjeid közül, kivétel nélkül mindegyik nagyszerűen sikerült, ez a legjobb receptes oldal az interneten, szerintem a többi olyan, hogy ki se próbálják a recepteket. Az itteni receptek viszont mind jók.

Válasz Zsuzsának

(Szamóca, 2009.06.18 07:38)

Szia!
Örülök, hogy nektek is ízlett. :)
A töredezés szerintem normális ennél a tortánál. Ahogy nézegettem a neten, csupa repedezett Pavlova van fönn.

Pavlova

(Zsuzsa, 2009.06.18 00:56)

Én is megcsináltam ma, nagy sikere lett:)
NAGY KÖSZÖNET A RECEPT FELTÖLTŐJÉNEK ++++++++++
Sajnos az óriáshabcsók a kihűlés végére megrepedezett, néhol le is tört belőle egy-egy darab.

pavlova torta

(Ancsurka, 2009.06.11 21:27)

Megsütöttem tegnap és tényleg nagyon jól sikerült! Mostantól csak ezt a receptet fogom használni :)
Ez valami elmondhatatlanul finom.Pillanatok alatt elfogyott. Imadjuk!!!!

Gyümölcsök

(Szamóca, 2009.06.10 10:04)

Szia Virág!
A tortát díszítő gyümölcsök a kertünkből valók.

Torta

(Virág, 2009.06.10 07:44)

Megsütöttem a tortát és nagyon jó lett, köszönöm.
Azt akarom kérdezni hogy te hol veszed ezeket a nagyon szép gyümölcsöket?

Marcsinak

(Szamóca, 2009.06.09 09:45)

Szia Marcsi!
Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)

szeretnék köszönetet mondani

(Marcsi, 2009.06.08 21:37)

Megsütöttem ezt a tortát a recepted alapján. Már próbálkoztam más receptekkel is, de mindig pocsék lett a végeredmény mert vagy darabokra esett a hab vagy nyúlós maradt. De most tökéletes lett. Nagyon szépen köszönöm neked.
Az is fantasztikus ötlet hogy a tejszínbe keverjünk gyümölcspürét. Örök hála érte.
Fantasztikus az egész oldalad.