PILLANGÓ TORTA
Köszönöm szépen az ötletet Timinek!
Hozzávalók:
A piskótához (egy 25 cm átmérőjű tortaformához):
8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt.
A csokoládékrémhez:
30 dkg csokoládé, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín.
A torta bevonásához és díszítéséhez:
5 dl tejszín + 10 dkg porcukor + 2 csomag habfixáló (vagy mindezek helyett 5 dl Hulala növényi tejszín), pár csepp ételfesték vagy 1-2 mokkáskanál erős színű gyümölcsszörp, cukorgyöngyök.
Szükségünk van még egy darab muffinra és két gömbnyalókára.
Elkészítés:
A piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a nyolc kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 220 fokon tűpróbáig sütjük.
A krém elkészítése:
A tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a puha, de nem folyékony vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.
A kihűlt piskótát négy egyforma vastag korongra vágjuk és megtöltjük a csokoládékrémmel.
A tejszínből vagy Hulalából kemény habot verünk, amit tetszés szerint színezhetünk. Ezzel a habbal vonjuk be a tortát.
A pillangó összeállítása az alábbiak szerint történik:
1.) A megtöltött piskótalapot egy tálcára vagy tálra helyezzük.
2.) piskótakorong közepéből kivágunk egy kb. 4 cm széles sávot, aminek az egyik végét kissé lekerekítjük, a másik végét hegyesre vágjuk.
3.) A két félkört megfordítjuk úgy, hogy a domború oldaluk nézzen a középső piskótacsík felé. Kicsit meg is faraghatjuk őket úgy, hogy még jobban emlékeztessenek a pillangószárnyra. A piskótacsík lekerekített végéhez odaillesztjük a muffint, ami a pillangó feje lesz. (Ha éppen nincs kéznél muffin, nyugodtan kihagyhatjuk. Ebben az esetben a piskótacsík felső vége lesz a pillangó feje, ebbe szúrjuk a csápokat.) 4.) A pillangót bevonjuk a habbal, a fejébe beleszúrjuk a két nyalókát csápnak és a cukorgyöngyökkel feldíszítjük a szárnyait.
Tipp:
Elkészítheted a pillangó tortát marcipános bevonattal is. Színes marcipánt porcukorral megszórt gyúródeszkán kinyújtasz. Kiszabod belőle a kívánt formát, és ezzel vonod be például a pillangó szárnyait.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Remek ötletnek bizonyult a pillangó torta, köszönjük az ötletet :)
http://www.kephost.com/images4/2012/10/23/a1_2012_10_23_pfpqp9ug65.jpg
pillangptorta
(leila, 2011.06.10 09:20)szia!azt szeretnem megkerdezni,hogy a piskotat el lehet esetleg kesziteni egy-ket nappal alotte is?es hutoben becsomagolva tartani?koszonom a valaszt:leila.
pillangótorta
(Gyöngyi, 2010.06.19 21:47)Kedves Szamóca!Medsütöttem a pillangó tortát múlt héten a kislányom névnapjára.Mindenkinek ízlett(ez is).Én a marcipánost csináltam, rózsaszín szárnyakkal, nem volt külön feje, arcot csináltam a maradék marcipánból.De senki nem reklamált....Köszönöm, jó sütögetést!
pillangó torta
(Lelóczky Nóri, 2010.06.12 19:05)Szia!Párom keresztlányának szeretném megcsinálni ezt a tortát jövő héten. A "fej"-en gondolkodom..Az szerinted jó megoldás lehet, hogy a tészta masszájából félreteszek egy kicsit, és azt muffinformában megsütöm? Ilyen esetben ezt is félbevágjam, és megkenjem krémmel?
pillangó torta
(Nóri, 2010.05.22 20:55)
megcsináltam a tortát unokahúgom,Jázmin elsö szülinapjára..kicsit másként, krém vanilia puding tejszinnel lazitva,bevonat puncsizű cukormáz,rajta franciadrazsé.nagy sikert aratott a kislány tesojánál azaz keresztfiamnál a franciadrazsé ,egészet leette róla és persze mindkettőjük szájában kötött ki a "csáp" ,a két nyalóka...köszönöm ezt a receptet és azt hiszem a csigatorta is kipróbálásra kerül hamarosan
Pillangó torta
(Szamóca, 2010.02.22 13:32)
Szia Marianna!
Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült ekkora örömöt szerezned a kislányodnak.
PILLANGO TORTA
(Marianna, 2010.02.22 13:23)KÖSZÖNÖM NAGY SIKERE VOLT A TORTÁNAK KISLÁNYOM NAGYON ÖRÜLT NEKI KÖVETKEZÖ SZÜLINAPJÁRA IS ILYENT KÉRT AZ ÉN DRÁGÁM
Pillangó torta
(Szamóca, 2010.02.20 19:51)
Szia Martina!
Először is Isten éltesse sokáig a kislányodat!
Drukkolok neked, hogy nagyon jól sikerüljön a torta, és nagy örömöt szerezz vele a kicsi lánynak!
pillangó torta
(Martina, 2010.02.20 15:46)lányok,tortát fogok sütni.Ez csak azért érdekes mert még soha nem csináltam ilyet.A lányom holnap lesz négy éves és szeretném én késziteni a tortáját.Ezt a gyönyörü pillangót választottam.majd irok ,hogy sikerült-e.puszi nektek.ha nem akkor nagy gáz van,ugyhogy remélem velem vagytok.
Pillangó torta
(Szamóca, 2010.02.20 10:39)
Szia Marianna!
Ha a tejszínhabos változatot csinálod, akkor az egész díszítésre szánt tejszínhabot fesd meg!
De szerintem nagyon szép egy fehér pillangó is, úgyhogy egyáltalán nem muszáj befesteni a habot.
PILLANGO TORTA
(Marianna, 2010.02.18 03:53)
egy olyan kérdésem lenne hogy tejszínhabot fehéren ráteszem az egészet vagy vegyek ki belőle egy picit és azt színezem,vagy az egész tejszínhabot kell színezni?
előre kőszönöm a segítséged
Torta
(Szamóca, 2010.01.21 13:57)
Kedves Judit!
Isten éltesse sokáig Rékát erőben, egészségben, vidámságban!
Réka születésnapja
(K. Judit, 2010.01.20 20:51)
Réka 3. születésnapjára ezt a tortát fogom megsütni!
Remélem tetszeni fog neki! Majd megírom hogy reagált!
Díszítés
(Szamóca, 2009.11.19 10:09)
Kedves Erika!
Igen, a Hulalát is lehet szörppel vagy ételfestékkel színezni. Az ételfestéknél vigyázz, hogy nehogy túl sokat önts bele, mert általában nagyon erős a színük.
Nagyon jó a receptoldalad. Gratulálok hozzá! :)
Díszítésről érdeklődöm
(Jné Erika, 2009.11.18 21:47)
Szervusz !
Jövő hét végére szeretném megsütni ezt a tortát.
A végén azt írod, hogy a Hulalát tetszés szerint lehet színezni.Ezt is egy kis szörppel, vagy ételfestékkel szoktad ?
Válaszodat előre is köszönöm: Erika az ercsihamiról !
Pillangó torta
(Szamóca, 2009.11.04 12:20)Remélem, örülni fognak a kicsik! Isten éltesse őket sokáig!
köszönjük az ötletet
(PandaGirl, 2012.10.23 20:16)