Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PISKÓTATORTA 77

2014.08.03

Hozzávalók (egy 18-20 cm átmérőjű tortaformához):

18 tojás, 18 evőkanál rétesliszt, 18 evőkanál cukor, 1 dl mandulalikőr (amarettolikőr), 50 dkg jó minőségű sárgabaracklekvár, porcukor.

 

p1590359-dd.jpg

 

 

Elkészítés:

A piskótát három részletben készítjük el. Hat tojást szétválasztunk.A tojásfehérjét elkezdjük verni. Amikor kezd összeállni, folytatva a habverést kanalanként beledolgozunk 6 evőkanál cukrot. Akkor jó, ha a habverőt lassan kiemelve belőle, a hab jókora része rajta marad, nem folyik le. Ha elértük ezt azt állagot, tovább verve a fehérjét egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. Végül laza mozdulatokkal beleforgatunk 6 evőkanál lisztet.

A tésztát sütőpapírral bélelt nagy (kb. 30 x 40 cm-es) tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a közepébe szúrt tűre már nem tapad tészta. A kész piskótát enyhén nedves konyharuhára borítjuk, és a konyharuhával együtt lazán feltekerjük.

Ugyanilyen módon összesen három piskótalapot sütünk annyi különbséggel, hogy csak kettőt tekerünk fel. A legszebből két, a tortaformánk átmérőjével megegyező nagyságú körlapot vágunk. (A maradék piskótát más édességhez, például pohárdesszertekhez felhasználhatjuk.)

A likőrt vízzel kb. a háromszorosára hígítjuk.

Az egyik piskótakorongot a tortaforma aljába tesszük, és meglocsoljuk 2-3 evőkanál likőrrel, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.

A két feltekert piskótalapot kb. 8 cm széles csíkokra vágjuk. (A képen szereplő tortánál 40 x 30 cm-es volt a tepsi, a két tepsi tésztából összesen 10 db 30 cm hosszú piskótacsík jött ki.) Mindegyiket megspricceljük likőrrel, majd vékonyan megkenjük lekvárral, és élükre állítva szorosan feltekerjük. Óvatosan beemeljük a tortaformába. A félretett piskótakorongot is meglocsoljuk 2-3 evőkanál likőrrel, a többit elosztjuk a piskótatekercsen.

A tekercs tetejét is bekenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a likőrös piskótalapot. Ezután valamilyen súllyal lenyomva a süteményt néhány órára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

 

Tipp:

Tálalásnál adhatunk hozzá vaníliafagylaltot vagy vaníliaöntetet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.