Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PUNCSTORTA

2008.01.11

Hozzávalók:
A piskótához:
8  tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál rétesliszt.

A töltelékhez:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, fél dl rum, 1 evőkanál cukrozatlan (holland) kakaópor, 1 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár).
A tészta locsolásához: fél dl rum.
A mázhoz:
20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, pár csepp piros ételfesték vagy céklalé.
 

 

Kép

 

Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
A piskótát előmelegített 220 fokos sütőben megsütjük (tűpróba!), aztán kivesszük a formából és kihűtjük.
A kihűlt piskótát  három korongra vágjuk.
Az alsó és felső korongot félretesszük.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral, felhígítjuk a rummal, és ebbe a keverékbe darabokra tépkedve beletördeljük a középső piskótalapot. Az egészet lazán összekeverjük.
Az egyik megmaradt süteménylapot a tortatálcára tesszük. Meglocsoljuk néhány kanál rummal. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A felső lapnak a töltelék felőli alsó felét locsoljuk meg néhány kanál rummal úgy, hogy a piskóta ne ázzon teljesen át. Ezután a felső lapot a töltelékre tesszük, és jól lenyomogatjuk.

A cukormázhoz a porcukrot nagyon alaposan elkeverjük a rummal és az ételfestékkel. Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk.

Ezzel a mázzal vonjuk be a tortát.

 

Kép


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

költség

(Lyssza, 2012.07.05 18:47)

Ez a puncstorta mennyi költséget von maga után?

Máz

(Szamóca, 2010.01.19 11:49)

Szia Betti!
A bevonathoz a porcukrot egy tálba öntjük és apránként, szinte cseppenként adjuk hozzá a folyadékot, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. A folyadékkal a cukrot jól kikeverjük. (Nagyon óvatosan kell adagolni a folyadékot, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)
Nem kell összefőzni, csak hidegen kikeverni.

puncstorta

(Betti, 2010.01.16 20:52)

Mármint hogy nem kell összefőzni csak úgy hidegen kell kikeverni?

puncstorta

(Betti, 2010.01.16 20:50)

Szia!
Kislányom szülinapjára megsütöttem a tortát,nagyon finom lett,csak a cukormáz nem sikerült teljesen:(le tudnád írni hogy konkrétan hogyan csinálod?Köszi szépen:)

puncstorta

(Hédi, 2009.11.27 08:05)

Nagyon finom lett a torta, mindenkinek nagyon ízlett, köszönöm a receptet.

Krisztának

(Szamóca, 2009.11.22 09:10)

Szia!
Természetesen nagyon szívesen segítek, amiben tudok.
Ami az alapanyagokat illeti: néha kipróbálok új dolgokat, de meghatározóan tényleg a "sarki közértben" is kapható alapanyagokat használok. Már csak ezért is, mert nem "sztárséf" vagyok, hanem egy átlagos háziasszony, és magamhoz hasonló háziasszonyoknak, otthon főzőcskéző lányoknak és fiúknak írom ezt az oldalt.

Bevonat

(Kriszta, 2009.11.21 21:04)

Hú, de gyorsan válaszoltál, köszi! Közben megnézegettem a többi receptedet is, biztosan fogok még kérdezni, ha nem bánod! :)

Kicsit bővíteni szeretném a "repertoáromat", és találtam egy csomó jó receptet, nagyon ügyi vagy!

Annak külön örülök, hogy a magyar konyhában megtalálható alapanyagokkal készülnek az ételeid, és nem azzal kezded, hogy menjek el Fokföldre, és szerezzek ilyen meg olyan magot, mert az adja meg az ízét! :)

Köszi!

Bevonat

(Szamóca , 2009.11.21 20:15)

Szia Kriszta!
A torta bevonása úgy működik, hogy a cukormázt a torta tetejére öntöm, és egy széles pengéjű késsel kicsit eligazítom rajta úgy, hogy egyenletesen lefolyjon az oldalán is.
Ideális esetben a máz éppen egy picit terülős, de nem nagyon folyékony, mert ha nagyon folyik, nem fedi be rendesen a tortát.

Puncstorta

(Kriszta, 2009.11.21 19:54)

Szia!

Sok helyen olvastam már, hogy a mázzal "bevonjuk" a tortát/sütit.
Maga a "bevonás" művelete hogyan történik?

Köszi!

egy jo torarol

(edi, 2009.08.14 14:34)

hogyhivnak

a tortarol

(jermendi edward, 2009.08.14 14:31)

atortarol

(edi, 2009.08.14 14:14)

akarok egy tortat csinalni