Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


RÁKÓCZI TÚRÓS

2008.01.10

Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt egy mokkáskanál sütőporral elkeverve, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája.
A töltelékhez: 3 evőkanál baracklekvár, 2 tojássárgája, fél kiló túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás pudingpor.
A sütemény tetejére:
a felhasznált 3 tojássárgájából megmaradt 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, baracklekvár a díszítéshez.
  

Kép

 

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ragadós, lágy tésztát kapunk), folpackba tekerjük, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egyenletesen az aljába nyomkodjuk, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük (addig, amíg enyhén barnulni kezd) .
Kivesszük a sütőből, és elkenjük rajta a 3 kanál baracklekvárt.
A túrót szitán áttörjük, aztán összekeverjük a 2 tojássárgájával, a megmosott mazsolával, a porcukorral és a pudingporral.
A  túrókrémet a tésztalap és a lekvár tetejére öntjük.
A süteményt fél órára visszatesszük a 180 fokos sütőbe.
Közben a
megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
A habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőből kivett sütemény tetejére nyomjuk. Itt-ott megpöttyözhetjük baracklekvárral is.

Végül a habbal díszített süteményt még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab száradjon egy kicsit.

 

Tipp:

Dupla vagy tripla adagból tepsiben is megsütheted:

 

Kép

 




 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rákóczi túós

(Bea, 2012.07.31 16:51)

Nekem is morzsalékos lett a tészta...

Rakoczi turos

(Andi, 2012.04.04 17:54)

Komolyan mondjatok, hogy csak nekem lett morzsalekos, a "ragacsos, lagy" helyett a teszta? Nem is ertem mitol kene annak lennie, hiszen alig van benne folyadek. Tettem hozza egy kanal tejfolt, hogy ossze tudjam gyurni, remelem jo lesz, meg pihen a hutoben. Muszaj lesz, mert kicsi lanyom kedvenc sutije, es ma van a szulinapja.
Egyebkent imadom a receptjeidet Szamoca, biztos nem jo a margarinom, es bennem van a hiba. Neked gratulalok a sok remekmuhoz, maradok a rajongod:)

Hab

(Szamóca, 2009.10.12 19:47)

Szia Marcsi!
A habot olyan 100 fok körüli sütőben szárítom.

Rákóczi túrós

(marcsi, 2009.10.12 19:42)

Szia!Légyszives ird meg,hogy hányfokon száritod a habot.Előre is köszönöm.Nagyon guszták a sütik.

Rákóczi túrós

(Szamóca, 2009.09.21 14:00)

Szia Nelli!
Nagyon kedves vagy. Köszönöm szépen!
A Rákóczi túróst rögtön lehet fogyasztani, miután megsült. Akár melegen is. :)
Remélem, nektek is ízleni fog! Sok sikert az elkészítéséhez!

rákóczi túrós

(nelli, 2009.09.21 13:48)

nagyon jók a receptek,igazán büszke lehetsz magadra,holnap megszeretném sütni a rákóczi túróst ,de nem tudom,hogy ezt fogyasztás előtt 1 nappal kell ,vagy ahogy kész már utána lehet is fogyasztani?

Rákóczi túrós

(Szamóca, 2009.05.27 10:00)

Örülök, hogy ízlett. :)

süti

(Fanny, 2009.05.27 07:36)

Nagyon jó recept. Köszönöm!