Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


STEFÁNIA TORTA

2008.01.09

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortához):

A piskótához:
8 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, sütőpapír.

A tortakrémhez:
4 tojás, 5 csapott evőkanál sima liszt, 30 dkg porcukor, 3 kiskanál cukrozatlan kakaópor, negyed kiskanál instant kávé, egy vaníliarúd kikapart belseje vagy 2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg vaj.

A díszítéshez: cukrozatlan kakaópor.

 

stefania-torta-026-ee.jpg


Elkészítés:

Előkészítünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát vagy tányért.

A sütőpapírból legalább 6 akkora négyzetet vágunk, hogy bőven ráférjen egy 26 cm átmérőjű kör. Az előkészített tortaformát/tányért egyenként a sütőpapírdarabok közepébe fektetjük, és körberajzoljuk.  A sütőpapírokat ezután félretesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A vajat felolvasztjuk (de véletlenül sem forraljuk, addig melegítjük, hogy éppen csak megolvadjon).

A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot hozzáadjuk a tojássárgákhoz, és robotgéppel nagyon habos, kifehéredő krémmé keverjük.

A lisztet beleszitáljuk a tojáskrémbe. Ne keverjük! Hozzáöntjük a folyékony, de véletlenül sem meleg vajat.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshab egyharmadát, óvatosan a tojáskrémbe keverjük, hogy fellazítsuk. A maradék tojáshabot beleforgatjuk a fellazított masszába.

Elővesszük a félretett sütőpapírdarabokat.

Az első sütőpapírdarabot egy tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk a sütőpapírra a rárajzolt rajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát aranybarnára sütjük.

Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe, és így tovább, amíg az összes tészta el nem fogy.

A megsült lapok közül a legcsúnyábbat összemorzsoljuk piskótamorzsává, a többit félretesszük.

A tortakrém elkészítéséhez előkészítünk két hőálló edényt: egy nagyot, és egy kisebbet, ami belefér a nagyba. A nagyba annyi vizet öntünk, amennyi, ha a nagy edénybe beleállítjuk a kisebbet, a kisebb edény pereménél legalább 6-8 centivel lejjebb ér, de a kisebb edény alja érjen bele a vízbe.

A nagyobb edényt a vízzel föltesszük a tűzre, és úgy állítjuk be a hőfokot, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon.

A kisebb edénybe beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a cukrot, a lisztet, a kakaóport és a kávét. Robotgép habverőjével az egészet összekeverjük. Ezután a kisebb edényt a forrásban levő vízzel teli nagyobb edénybe tesszük, és robotgép habverőjével folyamatosan legalább 15 percig nagy fordulatszámon keverjük a krémet, miközben az alsó edényben gyöngyözve forr a víz. A krém a gőz fölött főzés elején még sötétbarna, és folyékony, a 15 perc leteltével be kell sűrűsödnie és ki kell világosodnia.

A 15 perc főzés után a krémet levesszük a tűzről. (A tűzhelyt kikapcsoljuk, a forró vizet sem főzzük tovább.)

A megfőtt krémbe belekeverjük a vaníliás cukrot vagy a vaníliát és a vajat, majd a krémet kihűtjük.

Amikor kihűlt, habverőgéppel jó krémesre, habosra keverjük, aztán megtöltjük vele a piskótalapokat úgy, hogy hagyjunk krémet a torta bevonásához és díszítéséhez is.

A megtöltött tortát bevonjuk a maradék krémmel. Az oldalát beszórjuk az egyik lapból készített piskótamorzsával, a torta tetejére cukrozatlan kakaóport szitálunk, a szélére körbe pedig krémet nyomunk díszítésképpen.

Fogyasztás előtt a tortát 1-2 órára hűtőgépbe tesszük.

 

stefania-torta-002-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

REmek

(sasa, 2010.07.19 09:11)

Jó és jó

Stefánia torta

(Szamóca, 2010.04.15 11:44)

Szia Erika!
Az egész piskóta másfél centi magas lett???
Tejóég!
Az ne baj, ha csak öt lap lesz belőle. Van, amikor nekem is csak öt jön ki. (Gondolom, amiatt, hogy különböző méretűek a tojások.)
De ez a másfél centi nagyon durva.
Nem tudom, mi lehetett a baj.
Nagyon sajnálom. :(((

Piskóta

(Erika, 2010.04.10 15:22)

Én valamit nagyon elrontottam. Nekem nagyon kevés lett a piskóta massza, ebből nem tudtam kihozni 6 db 1 cm magas tésztát. Csak 5 lapot sütöttem, és az egész jó, ha van 1,5 centi. Ezek után a krémet már meg sem csináltam. Pedig nagyon szeretnék ilyen tortát sütni. Van valami ötleted, hogy mit csinálhattam rosszul? Követtem a leirást, a tojásfehérjét is csak kanállal adtam hozzá, nem kevertem erősen, hogy ne törjön a hab.

köszönet

(V-né Tímea, 2009.10.15 07:50)

A gyerekkorom kedvenc tortája, amit már nem úgy készítenek a cukrászdákban sem, mint régen. Évtzedekig keresetem ezt az ízt, és legnagyobb örömömre itt megtaláltam.
Hatalmas gratuláció és millió köszönet,állandóan visszajárok ide, mert nagyon jók a receptek, ez egy csoda! További jó munkát és remélem, lesznek még ilyen fantasztikus receptek!

Stefánia torta

(Körmendi Z., 2009.08.03 08:57)

Végre egy olyan recept, amiben nem pudingporból készül a töltelék hanem tisztességes főzött krémből. Teljesen a helyén van az egész. Gratulálok a készítőnek.
Mivel én hosszú évek óta tanítom a cukrász szakmát kekeckedek is egy kicsit. A piskótához a tojássárgákat a cukorral szintén lehetne gőz fölött fölverni, de tulajdonképpen így is jó.
További jó munkát itt és a konyhában!

Válasz Stefániának

(Szamóca, 2009.08.02 18:32)

Kedves Stefánia, nekünk ebből a tortából 20 szelet jött ki. Ha kiszámolod, egy szeletre két és fél deka vaj jut. Akinek az sok, az próbálja ki például a gyümölcsös túrótortámat, abban egy gramm vaj sincs, és az is nagyon finom.

Díszítés

(Szamóca, 2009.08.02 17:58)

Szia!
Ha a virágokra gondolsz, azokat natúr marcipánból csináltam. Csillag alakú süteményszaggatóval szaggattam ki őket. A virágok közepe pedig egy-egy apró marcipángolyó.
Gyártottam marcipánleveleket is a virágokhoz, de úgy gondoltam végül, hogy szebb így, levelek nélkül.

Stefánia

(sherpa01, 2009.08.02 17:02)

Eddig amit megcsináltam Tőled torta, mind finom volt! Ezt is kipróbálom!:) A díszítést Te csináltad? Hogyan?

Stefánia torta

(Anikó, 2009.08.02 16:49)

Próbáld akkor a krémet kikeverni oliva olajjal,az egészséges:DDDD

a tortádról

(Stefánia, 2009.08.02 11:48)

50dkg vaj? Fúúúj :-/