SÜNI TORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 7 tojás, 7 kanál kristálycukor, 7 kanál rétesliszt.
A krémhez: 40 dkg jó minőségű étcsokoládé, 4 dl tejszín, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1-2 kanál rum.
A díszítéshez: cukordrazsék szemnek és orrnak, a tüskéknek csokis pálcika vagy holipni vagy hosszú csokoládéforgácsok, marcipángyümölcsök.
Szükség van még két nagyjából félgömb alakú, kb. 20-22 cm átmérőjű tűzálló tálra.
Én két ilyen inox keverőtálat használtam:
A krém elkészítése:
A csokit és a porcukrot fölolvasztjuk a tejszínben, fölforraljuk, aztán kihűtjük. Amikor már csak langyos, belekeverjük a rumot és apró kockákra vágva a vajat. Addig keverjük, amíg a vaj teljesen belekeveredik a csokiba. Ezután betesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára. Utána robotgép habverőjével fölverjük kemény krémmé. (De óvatosan, mert túlverve összetúrósodik a krém.)
A piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a hét kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A sütőformákat vagy alaposan kivajazzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük. (Én az utóbbi módszer híve vagyok.)
A tésztát úgy osztjuk el a két formában, hogy az egyiket háromnegyed részig, a másikat félig töltjük meg.
A piskótát előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, kihűtjük.
Ezután következik a süni torta összeállítása.
Van két nagyjából félgömb alakú piskótánk. Egy kisebb és egy nagyobb. A nagyobb lesz a süni teste, a kisebb a feje. A nagyobb piskótát vízszintesen szeleteljük fel, mint a hagyományos tortát, és töltsük meg a csokikrémmel, majd tegyük egy akkora tortatál egyik végébe, amire mindkét piskóta ráfér.
A kisebb félgömböt vágjuk fel az alábbi ábra szerint:
A középső, csúcsos rész lesz a süni feje. Az egyik oldalsó körszelet a süni tarkója. A másik oldalsó szelet a süni lábai. Ezt a körszeletet függőlegesen vágjuk félbe.
Ezután a süni fejét vízszintesen szeleteljük fel, töltsük meg csokikrémmel, és tegyük a tortatálra a már ott található félgömb forma elé így:
Krémmel ragasszuk mellé a függőlegesen félbevágott körcikket lábnak így:
A még meglevő piskótadarabot illesszük be és krémmel ragasszuk oda tarkónak a fej, lábak és törzs közé így:
Vonjuk be a sünit krémmel:
Végül a tüskék beszúrása és a díszítés következik:
Mandulás változat:
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm hogy megosztotad velünk ezt a receptet. 1 éves kisfiamnak készítettem el szülinapjára.Nagy sikert aratott:-)
Ágota
Válasz Lillának
(Szamóca, 2009.07.18 17:38)
Köszönöm szépen! :)
Azért mégis remélem, hogy jössz majd máskor is! ;)
Válasz Tavasznak
(Szamóca, 2009.07.18 17:37)
Szia! :)))))))
Bocsánat, elkerülte a figyelmemet, hogy írtál.
Pedig annyira hiányzol!
A jókívánságot köszönöm az ünnepelt nevében.
A dicséretet pedig a magaméban. :)
:-)
(Lilla, 2009.07.18 17:25)
Ez baromi jól néz ki!!! Nem kaphatnék belőle egy szeletet? :D
Olyan szépeket és gusztusosakat sütsz/főzöl.
Csorog a nyálam...nem szabad nekem sűrűn idelátogatni... :-(
Szia Viki!
(Tavasz, 2009.07.15 14:34)
Gratulálok, az újabb remekműveidhez! Eszméletlen jók lettek :-) Hogy Neked milyen fantáziád van :-O
Na és ezek a piskóták, fázisfotók gyönyörűek, biztosan nagyon finom volt!
Az Ünnepeltnek így utólag is Sok Boldogságot Kívánok!
Ágota
(Köszönöm, 2009.09.03 15:07)