Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TARTE TATIN - FRANCIA ALMATORTA

2008.01.07

Hozzávalók:

1 kg alma, 5 dkg vaj, 10 dkg barnacukor (ha nincs barnacukor, jó a kristálycukor is), 25-30 dkg leveles tészta. A leveles tészta elkészítésének receptjét itt találod meg: LEVELES TÉSZTA. De természetesen használhatsz bolti tésztát is.
 
 

Elkészítés:

Az almákat megtisztítjuk (nem muszáj meghámozni őket), nyolcfelé vágjuk.

Egy nagy serpenyőbe belekockázzuk a vajat és beleszórjuk a cukrot. Beletesszük az almagerezdeket, aztán lassú tűzön főzni kezdjük, amíg az alma karamellizálódik. (Az alma párolási ideje legalább negyed óra kis lángon. Közben a serpenyőt csak rázogatni szabad, nehogy összetörjük a gyümölcsszeleteket.) Akkor jó az alma, ha borostyán színű lesz, és olyan áttetsző, mint a borostyán.

Közben kinyújtjuk a leveles tésztát, és előmelegítejük a sütőt 200 fokra.

A megpárolt almát levesszük a tűzről.

Ezután kétféleképpen járhatunk el.

  

tarte-tatin-002-ddd.jpg

  

Ha a serpenyő, amiben az almát pároltuk, teljesen tűzálló (a nyele is), akkor ebben a serpenyőben sütjük a tortát.

Ha a serpenyő nem tűzálló, akkor az almát és a karamellt egy kör alakú tűzálló tálba öntjük át úgy, hogy a tál alját egyenletesen befedje. Én sütőpapírral kibéleltem a tálat mielőtt beleöntöttem az almát, hogy a tortám nehogy beleragadjon az edénybe. (Természetesen csak kipróbált, tényleg tapadásmentes sütőpapírt használj, nehogy ráragadjon a papír az almára!)

A leveles tésztából akkora körlapot vágunk, ami beborítja a sütőtálat.

A tésztakorongot az alma tetejére tesszük, a széleit kicsit lenyomkodjuk a tál vagy serpenyő fala mellé, beborítva az almát.

A tésztát villával többször megszurkáljuk.

  

tarte-tatin-009-ddd.jpg

  

Aztán a tortát betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. tíz percre, amíg a tészta megsül.

A megsült tortát tíz percig a formában hagyjuk állni. Aztán egy tálra borítjuk úgy, hogy a tálat a sütőtálra tesszük, és egy gyors mozdulattal az egészet megfordítjuk.

Még melegen a legfinomabb, de hidegen is nagyszerű. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is.

 

tarte-tatin-001-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Francia Almatorta /Tarte Tatin/

(Picur!, 2013.05.14 23:05)

A tortát úgy készítettem ahogy a receptet le írta.
Igaz én egy Tefal sütő formát használtam amiből nem kell át önteni. Fantasztikus lett.

Nagyon köszönöm!

Tatin torta

(Irén, 2013.04.11 14:13)

A recept tetszik, de úgy a legegyszerűbb készíteni, hogy egy olyan sütőedényt használunk, ami tapadásmentes, a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, betesszük a sütőbe, és karamellízaljuk. Majd az almaszeleteket szépen végigrakjuk, és erre jön a tészta. Így nem kell átöntögetni, és esetleg összetörni az almát.

Tarte tatin_Francia almatorta

(Bodza, 2012.01.21 15:21)

Végre egy autentikus recept! Más oldalakon, ahol ennek a süteménynek a receptjét leírják, a tésztával kibélelt sütőformába teszik az almát, majd sütik meg a süteményt. Tévedés! A franciák pont úgy csinálják, ahogy itt van leírva. Saját tapasztalatból írom, többször volt alkalmam kuktáskodni mellettük. Köszönet érte!

kicsit másképp

(ágica, 2011.03.01 16:15)

Almatorta
Hasonló sütit csináltam,nagyon jó lett,az almát kockákra vágom,bele edénybe vaj+cukor és fözöm amig sürü lesz, de nem várom meg még szétesik az alma.A tészta ,az olyan linzer szerüség,liszt vaj cukor, nem méricskélek, bele gyümölcstorta formába picit elösütöm aztán rá az alma, hamar megsül...vanilíás pudingot fözök mellé,amit tálaláskor öntök mellé.

tarte

(Judit, 2010.12.05 20:15)

Tegnap elkészítettem, igazán egyszerű és nagyon finom!
Köszönöm szépen a receptet!

csak úgy

(Bebibaba, 2010.10.14 13:56)

Szia!
Ezt a receptet kerestem,nagyon örülök,hogy feltetted.
A TVPaprikán láttam,pontosan így.
Nagyon köszi!

nagyon jó

(patrik, 2010.08.05 13:03)

hát az anyám mindig egy kicsit édes en csinálja de pont jó