TRÜFFELTORTA
Hozzávalók:
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.
A trüffelkrémhez: 30-35 dkg jó minőségű étcsokoládé, fél liter tejszín, (esetleg habfixáló).
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A krémhez a tejszínt egy lábasba öntjük. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, teljesen kihűtjük.
A hideg csokoládés tejszínt (esetleg habfixáló hozzáadásával) kemény habbá verjük.
A piskótát három-négy részre vágjuk. Az egyes rétegeket megkenjük a tejszínkrémmel, úgy, hogy a torta tetejére is maradjon.
Tipp:
Ha a torta bevonása után is marad még a trüffelkrémből, akkor hideg kézzel, formáljunk belőle golyókat, hempergessük őket csokoládédarába, és az így kapott bonbonokkal díszítsük a tortát!
A tortát díszítheted marcipánnal is.
TÚRACSAPAT -TORTA
Hozzávalók (30 x 40 cm-es tepsihez):
A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.
A trüffelkrémhez: 40 dkg jó minőségű étcsokoládé, 6 dl tejszín, (esetleg habfixáló).
A díszítéshez: 30 dkg natúr marcipán, olvasztott csokoládé, esetleg néhány csepp ételfesték.
Elkészítés:
A krémhez a tejszíntbe tördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, teljesen kihűtjük. (Legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.)
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A hideg csokoládés tejszínt (esetleg habfixáló hozzáadásával) kemény habbá verjük.
A vízszintesen két lappá vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krémmel, úgy, hogy a torta tetejére, oldalára és a díszítésre is maradjon. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és nagyon vékonyan a tetejét is.
A marcipánt porcukros deszkán a torta tetejével megegyező méretűre nyújtjuk. A torta tetejére helyezzük. Olvasztott csokoládéval (esetleg némi ételfestéket is felhasználva) képet festünk rá, amit csokoládéval kontúrozunk. Körben a maradék krémmel díszítjük.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy a torta tésztájába valóban nem kell sütőpor,mert a receptben nem látom leírva?
Köszi!
Anita
Szia, Anna!
(Szamóca, 2008.08.18 13:46)
Az unokája kedvéért szerintem bármit megtesz egy nagymama.(Bár saját tapasztalatom ezügyben nincs, de talán előbb-utóbb megérjük még azt is. :D)
A csokis tejszínt felverheted kézi habverővel is, és persze az öregecske géppel is. Csak kicsit tovább tart, mint egy gyors géppel. Arra vigyázz, hogy nehogy túlverd, és összetúrósodjon. Inkább tegyél bele egy habfixálót, hogy kemény és tartós hab legyen!
Székefehérvár
(Anna, 2008.08.18 12:43)
Szia!
Az origo fórumról "ismerlek", tátott szájjal szoktam nézni az alkotásaidat. Napi rendszerességgel sütök, főzök, de a tortakészítéstől valahogy mindig tartottam. Most nins mese be kell magam vetni, mert az unokám - a 8. születésnapjára megkért -, hogy süssek neki tortát.
Kérdésem: a kihűlt csokis tejszínt milyen módszerrel kell felverni? Géppel, vagy fel lehet kézi habverővel is. A mixerem nem valami nagy fordulatszámú. Öregecske már szegény. :)
köszi
Anna
Érdeklődés
(Anita, 2009.10.15 12:27)