Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


TRÜFFELTORTA

2008.01.07

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.
A trüffelkrémhez: 30-35 dkg jó minőségű étcsokoládé, fél liter tejszín, (esetleg habfixáló).

   

p1080397-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A krémhez a tejszínt egy lábasba öntjük. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, teljesen kihűtjük.
A hideg csokoládés tejszínt (esetleg habfixáló hozzáadásával) kemény habbá verjük.
A piskótát három-négy részre vágjuk. Az egyes rétegeket megkenjük a tejszínkrémmel, úgy, hogy a torta tetejére is maradjon.

Tipp:

Ha a torta bevonása után is marad még a trüffelkrémből, akkor hideg kézzel, formáljunk belőle golyókat, hempergessük őket csokoládédarába, és az így kapott bonbonokkal díszítsük a tortát!

A tortát díszítheted marcipánnal is.

    

img_2799-dd.jpg

 

 

TÚRACSAPAT -TORTA

 

Hozzávalók (30 x 40 cm-es tepsihez):

A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.
A trüffelkrémhez: 40 dkg jó minőségű étcsokoládé, 6 dl tejszín, (esetleg habfixáló).
A díszítéshez: 30 dkg natúr marcipán, olvasztott csokoládé, esetleg néhány csepp ételfesték.

 

p1530470-ddd.jpg

   

Elkészítés:

A krémhez a tejszíntbe tördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, teljesen kihűtjük. (Legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.)

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk az egybeszitált lisztet és kakaóport.

A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.

A hideg csokoládés tejszínt (esetleg habfixáló hozzáadásával) kemény habbá verjük.

A vízszintesen két lappá vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krémmel, úgy, hogy a torta tetejére, oldalára és a díszítésre is maradjon. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és nagyon vékonyan a tetejét is.

A marcipánt porcukros deszkán a torta tetejével megegyező méretűre nyújtjuk. A torta tetejére helyezzük. Olvasztott csokoládéval (esetleg némi ételfestéket is felhasználva) képet festünk rá, amit csokoládéval kontúrozunk. Körben a maradék krémmel díszítjük.

Tálalásig hűtőben tároljuk. 

  

p1530491-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tejszín

(Szamóca, 2010.10.04 18:35)

Szia Betti!
Nagyon örülök, hogy jól sikerültek az eddigi tortáid. :)
A tejszínt fölmelegítős, lehűtős, majd habbá verős trüffel krémet nem én találtam ki, nagyon régóta használják a cukrászok és a bonbon- és csokoládékészítők.
Én mindig habtejszínt használok. Nem tudom, hogy főzőtejszínnel meg lehet-e csinálni.

Re: Tejszín

(Witviki, 2012.12.13 11:12)

A Főzőtejszín az főzéshez való, a habtejszín meg sütéshez, attól, hogy főzzük a krémet még nem főzőtejszínt használunk. Nem így van a különbség.

Tejszín

(Gicamama, 2013.01.27 17:30)

Sziasztok !
a főzőtejszín nagyon híg, általában 15%-os, sőt adalékot is tartalmaz.
Krémhez mindig a 30 %-os OKÉ tejszínhabot szoktam használni, eddig mindig felverődött.
Ha olyasmit készítünk ami nem főzünk, és nem probléma az, hogy növényi akkor a Hullalát ajánlom, amit a cukrászok nagy előszeretettel használnak, mivel kemény lesz -habfixáló nélkül is, és később sem olvad.

Sütőpor

(Szamóca, 2009.10.15 12:48)

Szia Anita!
Jól értetted: én a piskótába soha nem teszek sütőport. Semmi szükség rá. A fölvert tojáshabtól emelkedik meg és lesz könnyű a tészta.
Nézd meg ezt az oldalt:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/alapreceptek/piskota-recept

Re: Sütőpor

(Gicamama, 2013.01.27 17:24)

Én a piskótát mindig a forgótálas (!) mixerbe készítem, megállás nélkül.
1. Habverés
2. ahány tojás, annyi nem púpos evőkanál porcukor
3. tojássárgája
4. ahány tojás, annyi evőkanál RÉTESLISZT
Mindig gyönyörű, kemény tésztát kapok :-)

kemény a krém

(Ilke, 2012.01.05 16:27)

Kedves Viki! (?)
Megcsináltam a krémet tegnap, de mára beton kemény lett, ezt biztos nem lehet felverni. A mennyiségek ugyanazok. Mit rontottam el, ill. hogyan javíthatnék rajta? Köszönöm: Ildi

Re: kemény a krém

(Timi, 2012.11.03 07:39)

Erre engem is érdekelne a válasz... :( Én is így jártam...

Re: kemény a krém

(Szamóca, 2012.11.06 11:00)

Valószínűleg semmit nem rontottál el. Függ a csokoládétól és a tejszíntől is. Ha kicsit hagyod szobahőmérsékleten állni, már felverhető lesz a krém.

Trüffel torta narancsosan?

(Tünde, 2011.12.15 09:48)

Kedves Viki!
Visszatérő olvasója és kipróbálója vagyok oldaladnak, eddig bármit készítettem innen még a nem édesszájú férjem is imádta.
Két hete kipróbáltam ezt a tortát a cégem születésnapjára és mondanom sem kell, hogy hatalmas sikert értem el vele.
Így szeretném ezt elkészíteni karácsonyra is, viszont megbolondítanám egy kis naranccsal is, szerinted, hogyan lehet ezt a legjobban megtenni. Esetleg tegyek narancslevet a krémbe? Vagy csak egyszerűen a gyümidarabokkal rétegezzem? Mindkettőnél félek attól, hogy túl híg lesz a krém, vagy "trottyos" a piskóta. Te mit tanácsolsz?
Előre is köszönöm. Tünde

Re: Trüffel torta narancsosan?

(Narancs, 2011.12.15 13:02)

Szia Tünde!
Én nem narancslét tennék a tortába, hanem reszelt narancshéjat. A piskótába is egy narancs reszelt, a krémbe is. Ha szeretitek, a krémbe apróra vágott kandírozott narancshéjat is kevernék.
Köszönöm a kedvességedet!
Viki

Trüffel torta

(András és Kati, 2011.11.19 16:09)

A torta valami fantasztikus volt, az ünnepelt nagyon örült neki.
A csoki nagyon finom krémes, a tetején a marcipán mennyei. Köszönjük :D

Re: Trüffel torta

(Szamóca, 2011.11.19 16:51)

Nagyon örülök, hogy ízlett! Isten éltesse az ünnepeltet sokáig!
Viki

Trüffel torta

(Vera, 2010.11.11 19:10)

Szia!

Szeretném kipróbálni én is ezt a torta receptet, de lenne egy kérdésem: a krémbe nem kell cukrot tenni?
Vagy elég, hogy csak annyira legyen édes, amennyire a csokitól az lesz?
Te milyen kakaótartalmú csokit használsz hozzá?

Köszönöm:
Vera

Re: Trüffel torta

(Szamóca, 2011.11.15 10:46)

Szia Vera!
Én nem szoktam plusz cukrot tenni a krémbe. De aki édesebben szereti a süteményeket, természetesen tehet bele.
A csokoládé kakaótartalma nálam két dologtól függ: hogy kinek csinálom a tortát (kisgyerekeknek nem szoktam olyan keserűre) és hogy milyen csoki van itthon. :)

Torta

(Szamóca, 2010.11.03 11:13)

Szia Márti!
22-24 cm-esben.

Trüffel torta

(Márti, 2010.11.03 10:04)

Szia!

Szeretném megkérdezni,hogy hány cm-es karikába sütötted?

Torta

(Detti, 2010.10.26 22:17)

Szia!
Megcsináltam a trüffel tortát,valami isteni finom lett:)
Köszi a receptet.

tejszín-kérdés

(Betti, 2010.10.04 18:02)

Szia!

Nagyon szép tortákat csinálsz, ámulok-bámulok. Még csak kezdő vagyok torta-ügyben, de amiket csináltam, azt is a Te oldaladról sütöttem:) ezúton is hálás köszönet érte!
A trüffel tortádat szeretném megsütni a hétvégén. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a tejszínnek milyennek kell lennie? Főzőnek, vagy habtejszínnek? Mert felfőzöd ugyan, de még habosítod is. Még ilyennel nem találkoztam és tanácstalan vagyok:)
Még egyszer köszönöm!
szép napot, jó sütögetést;)

Csillának

(Szamóca, 2009.11.07 19:51)

Neked is nagyon jó, vidám sütögetést!
Mélységesen egyetértek veled abban, hogy a piskótába semmi szükség sütőporra.

piskóta

(Somogyi Csilla, 2009.11.07 17:58)

Hello!
Már karácsonyra keresek valami sütnivalót.
Ez a torta nagyon tetszik.
Egyebek mellett a piskótát én is sütőpor nélkül készítem mostanában, és szerintem sokkal jobb, mint sütőporos, vizes elődei.
További jó sütést!
Üdv: Csilla