Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VANÍLIA TORTA

2008.01.03

Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortához): 

A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt.

A vaníliakrémhez: 6 dl tej, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 1 vaníliarúd. (Ha nincs vaníliarúd, a cukor egy részét helyettesítsd vaníliás cukorral.)

A torta bevonásához: 4 dl tejszín, 3 csomag habfixáló, 3 evőkanál porcukor.

A díszítéshez: ízlés szerinti gyümölcs, tortazselé, 1 evőkanál cukor. (A gyümölcsdíszítés természetesen kihagyható)

 

vanilia-torta-011-dd.jpg

   

Elkészítés:

A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzájuk adva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a  lisztet.

Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk és megsütünk. A megsült piskótát kihűtjük.

A vaníliakrémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. (A kikapart vaníliarudat is beletehetjük.)

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral, a liszttel és a megmaradt 2 dl tejjel. Az így kapott keveréket a felforralt tejhez öntjük, és állandóan kevergetve besűrítjük.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A habot a vaníliás krémbe forgatjuk, és óvatosan tovább keverve még öt percig főzzük. A krémet kihűtjük.

A tejszínből a cukorral és habfixálóval kemény habot verünk.

A tortalapot három rétegre vágjuk.

A torta összeállításához egy piskótakorongot a tortatálcára teszünk. Megkenjük a vaníliakrém felével. Erre ráillesztjük a középső piskótalapot, amire megint vaníliakrém jön. A torta tetejére illesztjük a felső piskótakorongot. Óvatosan kicsit lenyomkodjuk.

A tortát kívülről bevonjuk a habfixálóval és cukorral kemény habbá vert tejszínnel.

A torta tetejét kirakjuk gyümölccsel, a gyümölcsöt megkenjük az előírás szerint elkészített tortazselével.

Tipp:

A tortát tejszínhab helyett bevonhatod kívülről is vaníliakrémmel.

  

vanilia-torta-009-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.