Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KERÜLENDŐ ADALÉKANYAGOK AZ ÉLELMISZEREKBEN

2008.06.02

Az élelmiszeradalékokkal kapcsolatban nagyon sok információ, hír és álhír kering a köztudatban. Vajon károsak-e? Miből készülnek? Vegetáriánusok fogyaszthatják-e őket?

Ha többet akarsz tudni róluk, nézd meg ezt az oldalt: http://www.e-szamok.hu

 

Vegetáriánusok számára mindenképpen kerülendő

ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZERIPARI ADALÉKANYAGOK:

 

E-120  - Kosnil vagy Kárminsav - piros színű ételszínezék

A bíbortetü (Dactylopius coccus - egy a pajzstetvek közé tartozó rovar) megaszalt testéből állítják elő.
Bizonyítottan allergén hatású.

 

E-441 - Zselatin - kocsonyásítóanyag

Vágóhidi hulladék (csontok, bőrök) főzésével állítják elő.

A következő élelmiszerek gyakran tartalmaznak zselatint:
vajkrémek, krémsajtok, joghurtok, pudingok, tejfölök, gyümölcskocsonyák, tortabevonó zselék, fagylaltok, jégkrémek, dzsemek (a legtöbben pektin van, ami növényi eredetű, de azért ellenőrizni kell), vitaminok, gyógyszerek kapszulája.

Ha ilyesmit veszel, mindig nézd meg a címkét!

 

E-901 - Méhviasz - fényezőanyag

A méhek váladékából készül.

 

E-904 - Sellak - fényezőanyag

Egy pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki.

 

Ezeken kívül az E-570 - zsírsavak csoportba tartozó adalékanyagok is előállíthatók állati zsírokból, de ezek alapanyagául inkább növényi zsírokat használnak.

 

Nézd meg:

E-számok a vegetáriánus táplálkozás szempontjából érdekes  állati eredet jelölésével.

 

Sajtok állati oltóval

Az oltóenzimet a szarvasmarhák (levágott borjak) oltógyomrából veszik. Ezt az összetevőt jobb elkerülni.

Állati oltóval készülnek (lehetőleg ne fogyaszd):
(a lista nem teljes,egyelőre csak ezekről van információnk)

SOLE félkemény, kemény és ömlesztett sajtok,
Óvártej Rt sajttermékek.

Sajtok növényi vagy mikrobális oltóval
(Oltó nélkül készült sajtok vagy baktériumkultúrával előállított oltót, illetve növényi oltót tartalmazó sajtok.)

Ilyenek:
(a lista itt is csak a pillanatnyilag rendelkezésre álló információt tartalmazza)

Kőröstej KFT által forgalmazott Hajdú sajtok.
Ilyen a Hópille, az Enikő, a Kőrösi-Hajdú Trappista, a Kőrösi csemege sajt, és a Halloum sajt.

SAPORI  D'ITALIA KFT sajtjai.

SOLE  túró, feta sajt - de csak ezek a SOLE termékek!!

TOLLE márkanevű sajtok  - mind jó!
A TOLNATEJ Rt. termékei. 

A címkén egy azonosító szám van:  HU 264-EK vagy HU 264-EGK (Ezeket a nagyobb áruházláncok saját merkanevükön forgalmazzák, nem írják rá, honnan származik, csak ezt a kis azonosító számot.)

Pannon Rt. Pannontej termékei - mind jó!

 

 

 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

információ forrása

(Mahesha, 2013.05.24 17:46)

Azt lehet tudni, hogy az állati oltó mentes sajtok listájának a forrása mi? Közvetlenül a gyártótól származik az info?

Jaj!

(Szamóca, 2009.01.19 11:10)

Ez tényleg nagyon durva.
Gyakorlatilag semmit nem szabadna enni, ha ezt mind figyelembe veszi az ember.
Nagyon rossz például az, hogy az itt felsoroltak elég nagy része Lehet állati és növényi eredetű is, de a csomagoláson nem tüntetik fel, hogy növényből vagy állatból vonták ki az adalékanyagokat. :(((

Re: Jaj!

(Bandy, 2012.05.09 12:08)

Érdemes elolvasni:
http://www.libri.hu/konyv/a-leves-hazudik.html
Ezt mondjuk nem tőlem tudjátok:)
http://images.csmia.multiply.multiplycontent.com/attachment/0/ThxadwooCtUAAF1G5m41/A%20leves%20hazudik.pdf?key=csmia:journal:175&nmid=468777910
Fő az egészség, gyerekek!

Lista

(Szamóca, 2009.01.19 11:11)

Kata, beírom az általad talált oldalt is fölülre. Hátha érdekli az erre járókat. Még ha nagyon ijesztő is.

E-szám lista

(Kata, 2009.01.19 10:27)

Szia! Találtam a Krisnaudvar oldalán egy elég széleskörű listát:
http://www.krisnaudvar.com/olvaso.php?id=37

mit mondjak: elég ijesztő...