Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VEGETÁRIÁNUSNAK LENNI JÓ!

2008.06.23

Kép 19 éve nem eszem húst. Ovo-lakto vegetáriánus vagyok. Ez azt jelenti, hogy tojást és tejtermékeket eszem, csak húst nem.

Egyébként pontosan olyan ételeket főzök, mint bárki más, csak zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből, tojásból. Megnézheted a recepteket itt, ezen a honlapon. Sőt, az ételekről készült fotókat is! Szerintem jól néznek ki. :)

Egyre többen élünk így ebben az országban is. Állítólag valahol 15% körül van már a húsmentesen táplálkozók aránya.

Te, aki esetleg betévedsz ide, és elolvasod, amit írok, mit gondolsz erről?

 

Itt, a honlapomon az alábbi jelölésekkel találkozhatsz:

 

Kép 

  Ez a vegetáriánus ételek jele.
  Ezek az ételek nem tartalmaznak semmi olyat, amit állatok

  megölése  árán állítottak elő.

 

 

Kép   

  Ez a vegán ételek jele.
  Ezek az ételek semmiféle állati fehérjét nem tartalmaznak.

 

  

P.S.:
Semmilyen személyes adatodat nem kell megadnod ahhoz, hogy az oldalhoz hozzászólj!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

:))

(Maja, 2008.09.23 13:31)

Ez tényleg elég megnyugtató:)
Én is tapasztaltam már hasonlókat, arról nem is beszélve, hogy a világ másik végéről importált biozöldség vagy gyümölcs mennyit veszített már a vitamin és egyéb tartalmából, mire eljut hozzánk...

Szia!

(Szamóca, 2008.09.23 10:51)

Azt hiszem, semmivel sem jársz rosszabbul, mintha a biopiacon vásárolnál. Csak több pénzed marad.
Tegnap voltam a Mammutban a Bio Centrumban. Iszonyú drága minden. A tönkölyliszt majdnem ezer forint. A zöldség-gyümölcs boltjuk pedig katasztrofális. Minden fonnyadt, romlott, félig rohadt - mindez aranyáron. Ráadásul tökéletesen ugyanazt az előre csomagolt gombát árulja például a METRO negyed annyiért.
Szerintem sokkal inkább bio az, amit némelyik őstermelő árul a saját kertjéből szedve a piacon.

biopiac

(Maja, 2008.09.22 21:20)

Igen, a legjobb tényleg, ha az ember maga termeszti...
Ha otthon lennék, én is csak sajátot ennék a Bakonyban, de itt egy pesti koleszban, hát, vmit vennem kell.
A bio zöldséget és gyümölcsöt nem tudom megfizetni, ezért a Fővámtéren vásárolok - általában ugyanazoktól a termelőktől. Ennél jobb megoldást még nem találtam ki.

Bio-piac

(Szamóca, 2008.09.22 20:52)

Őszintén?
Nem bízom a biopiacokban és biozöldségekben.
Csak arról tudom, hogy nincs vegyszerezve, ami nálunk terem.

vásárlás

(Maja, 2008.09.22 09:57)

Ki szoktál járni vmilyen bio piacra? (habár tudom, hogy neked saját kerted is van, de ha vmi elfogy:))

Lisztet én a Tescoban veszek, a rozs és a graham ott nagyon jó áron van. (180-190 Ft)

szejtán

(Maja, 2008.09.22 09:55)

MIndent a recept alapján:
Összekevertem fél csomag szejtánt füszerekkel és utána kb 2.5-3 dl vízzel. Gombócokba formáltam, lobogó fűszeres vízben megvártam míg feljönnek; aztán kivéve a vízből felszeleteltem őket, majd vissza, és főztem amíg újra feljönnek, sőt kb 10 perccel tovább is talán. És finom lett:), nekem nagyon ízlett. (még boltban nem vettem soha szejtánt, nem tudom, volt-e lényeges különbség a kettő íze között)

Vásárlás

(Szamóca, 2008.09.21 10:14)

Vásárolni sokfelé szoktam. Ott, az Astoriánál is. De van a Lehel piacon is két biobolt. Vizsont tönkölylisztet a Metro-ban veszek, ott a legolcsóbb.
Van a Mammutban is egy jó nagy biorész, de az elég drága. :(
Viszont van vegetáriánus étterem és szendvicsbár is mellette.
Az Árkád bioboltja is nagyon jó, de drága.
Az Auchanban is van újabban bio-részleg. Ott ki lehet fogni jó dolgokat olcsón.

Szejtán

(Szamóca, 2008.09.21 10:10)

Leírod, hogyan csináltad?

szejtán:))

(Maja, 2008.09.19 13:20)

Megcsináltam a szejtán a hobbifőzőcske oldaláról, és jól sikerült!!:) Még legközelebb egy kis hagyma bele, és nagyon szuper lesz.:)

Szia Szamóca!:)

(Maja, 2008.09.18 19:39)

Aha, most már kezdem érteni a szójás ügyet...

Te hol szoktál vásárolni? Hol a leggazdaságosabb?
Én elsősorban az Astoriánál lévő bioboltban,mert az van a legközelebb, de most kimentem a Stadionokhoz a Százados utcába, a Herba Házba. Ismered te is? Szerintem nagyon jó hely, mert elég kedvezőek az árak, és nagyon sokminden van.

Szia!

(Szamóca, 2008.09.17 21:04)

A szóját azért tartják károsnak, mert (főleg Amerikában) génkezelt szóját is termesztenek.
Ha abból indulunk ki, hogy Kínában, Japánban ősidőktől nagy mennyiségben eszik, és ők egészségesebbek, mint mi, olyan káros nem lehet.
Azt sajnos nem tudom megállapítani, hogy melyik zöldség génkezelt, és a génkezelt zöldség mennyiben károsítja az emberi szervezetet.

Van amikor nagyon jól elvagyok némi gyümölcsön vagy zöldségen, de nekem is vannak olyan időszakaim, amikor kenyeret, kiflit eszem mindenhez.
Sokan állítják, hogy a szervezetünk érzi, mire van szüksége. Könnyen lehet, hogy igaz.

Szia!

(Maja, 2008.09.17 20:49)

Igen, én is adhatok- és adok is, ha tudok- neki tanácsot:)) Csak úgy érzem, hogy még én is gyerekcipőben járok, ezért is kérdeztelek meg téged, hisz te már nagyon régóta "űzöd a szakmát":)
És szerencsére szereti a szóját, így nem lesz gond a változatosság.
De sokan vannak, akik már a szóját is károsnak tartják, (mondjuk én nagyon sokat eszek, és nem igazán értem, hogy miért). Te erről már hallottál? ...habár biztosan

Tényleg, és te jól tudsz lakni pl. paradicsomsalátával? (én úgy érzem, hogy gabona nélkül egy főétkezést nehezen vészelnék át, de igazán még nem is próbáltam...)

Szép estét!

(Szamóca, 2008.09.17 19:42)

Ha kipróbálni akarja, akkor tényleg azt javasolnám, hogy egye a "normális" ételeket hús nélkül + jó sok salátát és gyümölcsöt.
Mostanában van egy csomó olyan ételküldő szolgálat, amelyek vegetáriánus ételek is árulnak, de szerintem nagyon drágák. Viszont érdemes megnézni a menüiket, mert nagyon jó ötleteket lehet gyűjteni belőlük, hogy miket főzzön magának az ember.
Ha nem idegenkedik a testvéred a szójától, akkor a húst helyettesítheti szójafasírttal, rántott szójaszelettel, szójapörkölttel. Ha szereti a gombát, akkor gombával is.
Nagyon finomak a szejtán-készítmények is, de elég drágák.
A neten is elég sok vegetáriánus recept van. Persze nálam is, de máshol is.
És te is adhatsz tanácsokat neki, nem?

Ma egyébként laskagombás-csiperkés rántottát vacsoráztam paradicsomsalátával. A tojásban megvan az összes szükséges fehérje + egy csomó ásványi anyag és B-vitamin, a friss zöldségsaláta pedig csupa vitamin és rost (ráadásul vegyszermentes, mert a kertből való). Ajánlom minden tojást is evő vegetáriánusnak. :)

A vérképhez tényleg beutaló kell, ha TB-támogatással akarod csináltatni.
Néha én is csináltatok. Szerencsére az elmúlt két évtizedben nem volt semmiféle hiánybetegségem. :)

Cukor és köszönet:)

(Maja, 2008.09.17 19:19)

Igen, az édesítőszereket én is mindenképpen elkerülném, és egyet értek, hogy károsabbak, mint a rendes cukor. Nem is rájuk gondoltam helyettesítés gyanánt, inkább gyümölcscukorra, mézre.

A tesómnak elsősorban kedve van kipróbálni a vegetarianizmust, de már nagyon-nagyon régóta tervezi,de csak most lett kicsit önállóbb, amikor már nincs kötve a menzához, és maga tud választani.
Tojást és tejet enne, normál testalkatú; főzne magának is, de néha elmenne azért vhová enni is. (ha van ideje, inkább főzne)
A vérkép tényleg jó ötlet, én is csináltatnék akár, ki tudja:) Kell hozzá orvosi beutaló, ugye?

Befőzés

(Szamóca, 2008.09.17 13:08)

A csalamádé az az én értelmezésemben egy vegyes vágott savanyúság. Nem szoktam kukoricát tenni bele. (Uborka, káposzta, paprika, hagyma és ilyesmik vannak benne.)
Itt van a receptje a honlapon.

A cukor egy nehéz kérdés.
Tudod, sehol nem találtam még semmilyen bizonyítékot arra, hogy a cukor károsabb, mint a mesterséges édesítők. Sokkal több érv szól amellett, hogy a mesterséges édesítők károsabbak.
Szerintem amíg nincsen valamilyen egészségügyi oka (pl. cukorbetegség), hogy mesterséges édesítőszereket használjunk, addig maradjunk inkább a cukornál. Az mégis egy természetes anyag.
A fontos inkább az, hogy mértékkel. A túlzott cukorfogyasztás az, ami egészségtelen.

Szia!

(Szamóca, 2008.09.17 13:01)

Ahhoz, hogy az ember tanácsot adjon, tudnia kéne néhány dolgot. Például, hogy miért akar a testvéred vegetáriánus lenni (úgy értem, egészségügyi, lelki, spirituális okból vagy csak kedve van hozzá). Jó lenne tudni, hogy teljesen növényi alapon akar-e táplálkozni, vagy tejterméket, tojást eszik-e majd. Az sem mindegy, hogy önmagának főz, étteremben eszik vagy más főz rá. Az is fontos, hogy milyen testalkatú és egészségi állapotú, mert ha például nagyon sovány és beteges, akkor jó lenne, ha orvosi felügyelet mellett próbálkozna, mert a vegetáriánizmusra való áttérés általában kezdetben súlyvesztéssel jár együtt.
Mivel ezeket nem tudom, az elején olyasmiket tanácsolnék neki, hogy egyen teljesen hétköznapi ételeket, olyanokat, amilyeneket eddig is evett, csak hús és hússzármazékok nélkül.
Hogy érthetőbb legyen:
Valószínűleg eddig is evett gyümölcsöt, zöldségsalátákat, főzelékeket, zöldségleveseket. Próbálja ki, hogy milyen a főzelék, a saláta, a leves hús nélkül.
Fontos, hogy kiderüljön, hogy hiányzik-e neki a húsevés vagy sem.
Ha kiderül, hogy nem, akkor elkezdheti kitapasztalni, hogy a húsmentes ételek közül milyen ízvilágúak állnak közelebb hozzá.
Vigyázzon először arra, hogy a megnövekedett rostbevitel (teljes kiőrlésű liszt, sok zöldség és gyümölcs) gyomorpanaszokat és felszívódási zavarokat okozhat. (Egyébként szerintem nem muszáj 100%-ban áttérni a teljes kiőrlésű lisztre. A változatosság nagyon fontos.)
A fehérjepótlás csak akkor komoly gond, ha tejterméket és tojást sem akar enni. Ha ezeket nem hagyja ki az étrendjéből, akkor semmi problémája nem lesz a fehérje- és B-vitamin bevitellel.
A biztonság kedvéért nem árt néhány hónap húsmentes táplálkozás után egy vérképet csináltatni, abból kiderül, hogy jó úton halad-e az ember, vagy valamit pótolnia kell.

Szia Szamóca!

(Maja, 2008.09.16 17:45)

Remélem, hogy jársz talán valamikor netközelben, mert lenne még egy kérdésem.:)
A hugom elhatározta, hogy ő is vegetáriánus akar lenni, és tőlem kért tanácsot, hogy hogyan is kezdje. Már mondtam neki néhány tippet (teljes kiőrlésű kenyér, tofu, csírák, esetleg virágpor a fehérje és vitaminok miatt, napi 5 étkezés, adalékanyagok kerülése...)
Te mit mondanál tippnek, hogy mik a legfontosabbak?

Szia!

(Maja, 2008.09.07 21:22)

Csalamádét befőzni?:) Ez érdekesen hangzik. Elárulod, hogyan szoktad csinálni ezeket a befőtteket? Lehet a csalamádét rendes kukoricából is? És a cukrot szoktad helyettesíteni valamivel vagy rendes cukorral főzöl be?

Ma megcsináltam a cukkinis fasírtat,legközelebb kicsit több sót és borsot teszek bele, de finom lett:)

Szia!

(Szamóca, 2008.09.06 19:02)

Olyan a munkám, hogy nyaranta jobban ráérek. Olyankor naponta főzök. Egyébként akkor, amikor van rá időm. Elég gyakran.
Gyártok mindenféle "befőttet" is. Azért írtam idézőjelbe a szót, mert igazi gyümölcsbefőtteket a legritkábban. Többre becsülöm a friss gyümölcsöt. Inkább lecsót, paradicsomlevet, csalamádét szoktam befőzni. Ja, és lekvárt (kevés cukorral), ha valamilyen gyümölcsből éppen nagyon sok terem itthon.
A főttételeket időnként le szoktam fagyasztani, hogy akkor is legyen kész étel, ha nincs időm főzni.
A kenyereket és péksüteményeket is fagyasztom. Miután megsültek és kihűltek, nejlonzacskóba rakom egy napra való adagokban, és irány a mélyhűtő. Este előveszek egy zacskóval, kirakom a konyhapultra, másnap reggelre pont olyan, mint a friss.

Szia!:)

(Maja, 2008.09.06 18:35)

Igen, olykor nagyon el tudnak rugaszkodni a valóságtól...
Tényleg, és Te milyen gyakran szoktál főzni? Van hogy több napra előre csinálsz vmit? (azért kérdezem, mert mintha olvastam volna itt, hogy a családodnak is főzöl...- jól emlékszem?)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Következő »