BABFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg fejtett vagy szárazbab,
1 nagyobb vagy 2 kisebb vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj, 2 babérlevél,
1 evőkanál pirospaprika,
3-4 evőkanál liszt,
só,
1 evőkanál cukor,
1-2 evőkanál ecet.
Elkészítés:
Ha szárazbabból főzzük, a babot előző este hideg vízben beáztatjuk. Az áztató vizet főzés előtt leöntjük róla.
A babot annyi vízben, amennyi jól ellepi, a megpucolt egész hagymával és a babérlevelekkel feltesszük főzni.
Amikor a bab már puha, megsózzuk. Kivesszük a babérlevelet és a hagymát. Aztán rántást készítünk: az olajban megpirítjuk a cukrot és a lisztet, amikor már pirul, belekeverjük a reszelt fokhagymát és a pirospaprikát, levesszük a tűzről, felöntjük hideg vízzel. A rántást a babba szűrjük. Jól megkeverjük és felforraljuk. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, utánasózzuk. Végül ecettel ízesítjük.
A főzeléket tálalhatjuk SZÓJAFASÍRTTAL vagy SZÓJAPÖRKÖLTTEL is.
Tipp: Ugyanezt az ételt elkészíthetjük pirospaprika nélkül is.