BABPÖRKÖLT
Hozzávalók:
1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma,
60 dkg főtt bab (lehet konzerv is),
1-2 babérlevél,
2 gerezd fokhagyma,
8-10 szál petrezselyemzöld,
pirospaprika,
őrölt kömény,
őrölt bors,
só,
étolaj,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó).
Elkészítés:
Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, csipetnyi őrölt borssal, egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk.
Ezután kivesszük a szaftból a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szaftnak kell lennie a babon, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 15 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Krumplifánkkal, rizzsel vagy spagettivel tálaljuk. Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.
A krumplifánk receptjét itt találod meg: KRUMPLIFÁNK.