Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CIBERELEVES ASZALT GYÜMÖLCSBŐL

2015.04.03

Hagyományos böjti leves, amit eredetileg cukor nélkül, csak a gyümölccsel édesítve készítettek. Fogyasztották nagypénteken és szenteste is.

Hozzávalók:

50 dkg aszalt gyümölcs (szilva, barack, alma, mazsola), 2 dl tejföl, 2 evőkanál kukoricakeményítő vagy liszt, cukor (ízlés szerint), 2-3 rúd fahéj, 10 egész szegfűszeg, 1 rúd vanília, 1 citrom vékonyan lehámozott sárga héja. A tálaláshoz: őrölt fahéj.

 

Elkészítés:

Ha az aszalt gyümölcs kemény, előző este hideg vízbe áztatjuk.

2 liter vizet a fahéjjal, a szegfűszeggel és a felhasított vaníliarúddal felteszünk főni. Éppen csak gyöngyözve 15-20 percig forraljuk, majd leszűrjük. A tejfölt simára keverjük a keményítővel, és lassanként hozzáadjuk a fűszeres vizet. Kevergetve újra felforraljuk. Beletesszük a leszűrt gyümölcsöt, valamint a citromhéjat. Ízlés szerint édesítjük, újra felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Hidegen, langyosan és forrón is tálalható. Csipetnyi fahéjjal megszórva kínáljuk.

Tipp: 
A leves mézzel is édesíthető. Olyan vaníliarudat is használhatunk hozzá, aminek a magjait már valamilyen más ételhez kikapartuk.

 

p1630189-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.