CSICSÓKALEVES
Hozzávalók:
50 dkg csicsóka, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 5-6 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 10-15 szál petrezselyemzöld. Levesbetétnek 25-30 dkg gomba, fél evőkanál étolaj, só, őrölt bors. Köretnek fejenként 1 zsemle vagy két kis szelet kenyér és 2 szelet sajt.
Elkészítés:
A csicsókát és a répaféléket megtisztítjuk, összevágjuk, és egy liter vízben föltesszük a tűzre. Megsózzuk, megborsozzuk, összekötve beletesszük a petrezselyem háromnegyedét, aztán az összes zöldséget puhára főzzük, majd a levesbe reszeljük vagy belenyomkodjuk fokhagymanyomón a fokhagymát.
Amíg a leves fő, a megtisztított, fölszeletelt gombát az étolajon átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megmaradt petrezselyemzöldet apróra vágva, és addig főzzük, amíg minden leve el nem párolog.
A zsemléket félbevágjuk, megpirítjuk, aztán grillsütőben rájuk olvasztjuk a sajtot.
A megfőtt levesből kivesszük a petrezselyemcsokrot. A levest összeturmixoljuk.
Tálalásnál minden tányér aljára 1-2 evőkanál gombát adagolunk, rámerjük a forró levest és sajtos pirítóst adunk hozzá.
Jó étvágyat!
Tipp:
Krémesebbé teheted a levest, ha turmixolás előtt néhány kanál tejfölt vagy tejszínt adsz hozzá.