DÖDÖLLE ZALAI LASKÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg laskagomba, 1 vöröshagyma, 1 dl tejföl, 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, só, őrölt bors, 2-3 babérlevél, pár csepp ecet.
A dödölléhez: 50 dkg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 3 evőkanál étolaj, só.
Elkészítés:
A dödölléhez a burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben az elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor megfőtt, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Ezután a krumplipürét elkeverjük a liszttel.
A gombához az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük 1 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a csíkokra vágott laskát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és elpárologtatjuk a gomba levét.
Közben 2 evőkanál olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük egy nagy bögre hideg vízzel, és a gombához adjuk. Jól átkeverjük, és összeforraljuk. Beletesszük a tejfölt, pár csepp ecettel savanyítjuk, és még 5 percig főzzük.
Egy nagy serpenyőbe olajat öntünk. A krumplis masszát evőkanállal az olajba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat kicsit megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)
A gombát a dödöllével körítve tálaljuk. Az étel tetejét meglocsolhatjuk tejföllel.