ÉDESANYÁM GOMBALEVESE
Hozzávalók:
50 dkg gomba (a legfinomabb májusi pereszkéből és szegfűgombából, de csiperkéből is nagyon jó), 1 fej vöröshagyma, 50 dkg (ha van, új)krumpli, 2 evőkanál étolaj, őrölt pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, só.
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát, majd beletesszük a felszeletelt gombát, sózzuk, és addig főzzük, amíg a gomba levet ereszt. Ekkor hozzáadjuk a krumplit, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöld háromnegyed részét, felöntjük annyi vízzel, amennyi jó bőven ellepi, és lefedve addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
Amikor megfőtt, ha kell utánaízesítjük még egy kis sóval, aztán a tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.
Tálalásnál tejfölt adhatunk hozzá.
Tipp:
Szaggathatunk a levesbe csipetkét vagy galuskát is.
A petrezselyemzöldet csokorba kötve is belefőzheti a levesbe, aki nem szereti, ha apróra vágva a levesben marad.