Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GOMBAGOMBÓCLEVES

2012.02.10

Hozzávalók:

A leveshez: 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg zöldborsó vagy más zöldség (pl. karfiol, brokkoli, kelbimbó), 1 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, pár szál zellerzöld, só, csipetnyi őrölt bors, 1 evőkanál étolaj.
A gombóchoz: 20 dkg gomba, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, 5-6 evőkanál liszt, 4-5 szál petrezselyemzöld, őrölt bors, só, étolaj.


p1120227-dd.jpg

  

Elkészítés:

A megtisztított, felaprított répát, petrezselyemgyökeret valamint zellergumót az étolajon állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk (ettől lesz szép sárga a leves), majd fölöntjük egy liter vízzel, beledobjuk a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselyem- és zellerzöldet, és gyöngyözve főzni kezdjük, közben beletesszük a többi zöldségeet is puhulásuk sorrendjében, az elpárolgó vizet pedig pótoljuk.

Amíg a leves fő, elkészítjük a gombagombócot. A gombát és hagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A hagymát üvegesre sütjük fél evőkanál olajon, majd rászórjuk a gombát, megsózzuk, 3-4 csipet borssal megszórjuk, és elfőzzük a gomba levét. Beleszórjuk az felaprított petrezselyemzöldet, átkeverjük, levesszük a tűzről és kihűtjük. Amikor kihűlt, belekeverünk egy tojást, és annyi lisztet, hogy puha, de nem folyós, kanállal szaggatható masszát kapjunk.

Amikor a zöldségek kellően puhák, kivesszük a fűszercsokrokat, a paprikát és a hagymát. Ha kell, a levest ízesítjük még sóval és borssal. Két kiskanál segítségével beleszaggatjuk a gombagombócokat, és addig főzzük, amíg a gombóc feljön a leves felszínére. Forrón tálaljuk.

  

p1140726-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.