Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


ZALAI GOMBALEVES

2008.01.02

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 kisebb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3-4 db közepes krumpli, 2 evőkanál étolaj, őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, 1-2 babérlevél, só.

   

Kép

 

Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd beletesszük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, és a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Közben, ha a gomba leve nem lenne elég, apránként kis vizet öntünk rá, nehogy odaégjen.

Mikor a zöldségek már félig megpuhultak, beleszórjuk a levesbe a kis kockákra vágott krumplit és 1-2 babérlevelet. A levest felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket bőven ellepi, és addig főzzük, amíg a krumpli is megpuhul.
Szaggathatunk bele csipetkét vagy galuskát is.

Tálalásnál tejfölt adunk hozzá.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zalai gombaleves

(Szamóca, 2010.02.19 10:22)

Szia Gabóca!
Én is tejföllel szeretem. :)

zalai gombalevesről.....

(Gabóca, 2010.02.19 10:17)


Finom,guszta,laktató ! Nagyon "ügyi" vagy!De ha még
tejfölt is teszünk rá(már aki szereti)-akkor príma!

Répinek

(Szamóca, 2009.11.25 10:28)

Bevallom, én nem annyira szerettem, nem is szoktam csinálni.
Látod, megint egy közös pont: az én apukám is az Alföldről való. :)
Anyukámmal "középen" találkoztak össze. :DDD

Szamócának

(répafül, 2009.11.23 12:02)

Szia!
Imádtam a stercet, de legalább 25 éve nem ettem már.
Mi nem vagyunk tősgyökeres zalaiak, mert Apukám katonatiszt volt, és bejártuk az országot, majd itt állapodtunk meg. Apukám alföldi, Anyukám szabadbattyányi.

Répinek

(Szamóca, 2009.11.22 14:20)

Szia!
Zala és Vas megye határán szétszóródva élnek a rokonaim Zalaegerszegtől Szombathelyig + egy csomó kis faluban.
Anyukám már egészen fiatalon eljött onnan, de magával hozta a dödöllét, a langalót, búzagánicát, a lisztes tercet, a palacsintás rétest, a kerekrépalevest, aludttejes krumpliprószát meg egy csomó más receptet. :)
Én pedig ezeken (is) nőttem föl.
Van, amit én is főzök a zalai ételekből, van, amit nem, mert nem szeretjük.
A gombás ételek a kedvenceim közé tartoznak. :)

válasz

(repafül, 2009.11.22 13:52)

Szia Csillag-)))
Hová valósi az Édesanyád? Nem is tudtam, hogy zalai kötődésed is van.
Persze, így teljesen érthető, hogy nem habarod be a levest.
Tegnap éppen ezt készítettem a Férj nagy örömére-)))

Szeretettel üdvözöllek: Répi

Gombaleves

(Szamóca, 2009.11.20 17:54)

Szia Répi!
Mi is zalaiak vagyunk. Anyukám onnan származik. Ott lakik az összes rokonom. :)
Én is tejföllel eszem, de a tejallergiás családtagok miatt a tejfölös habarás helyett egy kanál tejfölt teszek a tányérba, és arra merem rá a levest.

a levesről

(repafül, 2009.11.20 15:05)

Mi zalaiak teszünk bele egy tejfölös habarást a végén, viszont nem teszünk bele csipetkét, elég a krumpli. Az eredetiben leveszöldség sincs csak krumpli és gomba, de én is teszek bele zöldségeket, mert úgy szeretjük.